BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,94
ALTIN 3.000,78
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'den 2 turlu koalisyon planı

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu koalisyon görüşmelerini iki turlu planladığı ve 5 komisyon oluşturduğu ortaya çıktı. İşte o koalisyon planının ve komisyonların detayları...

Abone ol

7 Haziran genel seçimlerinin ardından başlayan koalisyon tartışmaları, dün tamamlanan TBMM Başkanı seçimleriyle farklı bir boyut kazandı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ KOALİSYON SENARYOLARINI DA DEĞİŞTİRDİ

Seçim sonuçlarıyla hüsrana uğrayan ve bir 'iç muhasebe'ye yönelen AK Parti için adeta bir 'moral' artısı yaratan Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından, 'yüzde 41' ile tek başına hükümet kuramayan AK Parti, kendisinin içinde olmadığı bir koalisyon senaryosunun mümkün olamayacağını sergilemiş oldu. 

Ayrıca Davutoğlu 'gizli hesap olmayacak' diyerek şeffaflık mesajı verdiği koalisyona yakın olduğu kadar erken seçim seçeneğine de yakın duruyor. Peki dünkü tablonun ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu nasıl bir koalisyon stratejisi izleyecek? İşte cevabı...


DAVUTOĞLU GELECEK HAFTA KOALİSYON TURUNA BAŞLAYACAK

Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirmesinden sonra Ahmet Davutoğlu koalisyon turlarına başlayacak. Al Jazeera'nin haberine göre, Davutoğlu koalisyon görüşmelerini iki turlu planlıyor.

davutoglu-ak-parti-grup-toplantisinda-konusuyor.20150702142645.jpg

2 TURLU KOALİSYON PLANI

Habere göre, Davutoğlu önce psikolojiyi ölçeceği birinci turu gerçekleştirecek. İlk görüşmelerde temel kriteri “güven” olacak. Edindiği izlenime göre koalisyon kurmayı deneyeceği partiye yönelecek.

AK PARTİ'DE 'MÜZAKERE PSİKOLOJİSİ' TİTİZLİĞİ

AK Parti’de CHP ve MHP koalisyon olasılıklarının avantaj ve dezavantajları tüm yönleriyle değerlendirildi. Ancak Davutoğlu ve çevresi herhangi bir tarafın ağır bastığına dair bir işaret vermekten özellikle kaçındı, kaçınıyor. Çünkü bu “müzakere psikolojisini” bozmaya hizmet edebilir.

BAŞBAKAN ÖNCE 'PSİKOLOJİ'YE BAKACAK

Davutoğlu CHP, MHP ve HDP genel başkanları ile yapacağı ilk görüşme önemli. Çünkü Davutoğlu belirlediği yol haritasına bu görüşmelerden elde ettiği izlenimle devam edecek. Davutoğlu bunu şu sözlerle ifade etti:

"Burada edindiğim ilk intiba da bir işaret verir ama şimdiden karşı tarafın pozisyonunu bilmeden bir hükümde bulunmam."

Davutoğlu bu görüşmelerde psikolojiye bakacak. Çünkü yıllarca birçok diplomatik müzakere ve arabuluculuk sürecinde bulunan Davutoğlu psikolojinin önemine inanıyor. Koalisyon görüşmeleri konusunda “En önemli gördüğüm nokta muhtevanın detayından çok psikoloji” sözünü etmesinin nedeni bu. Bunu daha önce Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu personeli 101 günlük esaretin ardından bir operasyonla getirildiğinde de söyleyen Davutoğlu o zaman şunları söylemişti:

“Ailelerin psikolojilerini, kalan elemanların psikolojilerini, kaçıranları, dolaylı müzakere ile psikolojilerini yöneteceksiniz. Vatandaşlarımız kaçırıldıktan sonra bir süre rehine tabirini kullanmadık. Rehine tabiri kullanıldıktan sonra pazarlık başlar. Vatandaşlarımızın rehine psikolojisine girmelerini istemedik. “

DAVUTOĞLU'NUN ELİNDEKİ 2. VERİ

Davutoğlu partilerden alacağı ilk intibayı değerlendirirken elinde bir başka veri daha var: 7 Haziran’dan bugüne yaşanan süreç, partilerin gelenekleri, yaklaşımları zihniyetleriyle ilgili işaretler.

davutoglu-bahceli.20150702142701.jpg
DİĞER PARTİLER RENGİNİ BELLİ ETTİ


AK Parti haricindeki partilerin hepsi, kendi aralarındaki bir koalisyon olasılığı ile ilgili de ipuçları verdiler. Örneğin MHP, HDP ile bir koalisyon içinde yer almamanın yanı sıra onun desteklediği bir oluşumun içinde olmayacağını söyledi. CHP’nin başbakanlık teklifini de reddeden MHP, HDP ile olduğu kadar CHP ile de karşı karşıya.

AK PARTİ MHP'NİN 'GEÇERSİZ OY'UNU 'KOALİSYON' İŞARETİ OLARAK SAYMIYOR

AK Parti, Meclis Başkanlığı seçiminin son turunda MHP’nin dolaylı olarak, verdiği geçersiz oylarla muhalefetten bir isim yerine AK Parti adayını seçtirmeye yardımcı olmasını da iki parti arasında bir yakınlaşmanın işareti saymıyor ya da sayılmasına şimdiden izin vermek istemiyor. Davutoğlu onun için “Dün biz MHP’ye ve CHP’ye hangi uzaklıktaysak, yine aynı uzaklıkta veya aynı yakınlıktayız. Burada değişen bir tablo yok” dedi.

AK PARTİ 5 KOMİSYON KURDU

Davutoğlu’nun sözlerinden anlaşılan bir başka şey ise, bu turu, asıl müzakerelerin başlayacağı süreç izleyecek. AK Parti'de bu amaçla beş komisyon kuruldu. Bunlardan ikisi alt komisyon. Siyasi müzakere üzerinde çalışan komisyonda daha önce koalisyon deneyimi olan isimler yer aldı. O komisyona bağlı olarak iki ayrı alt komisyon ise, CHP ve MHP senaryoları üzerinde çalıştı.

meclis.20150702143146.jpg
Bu komisyonlar bir yol haritası, zamanlama ve muhtevaya odaklandı ve detayları çıkardı.

HUKUKÇULAR KOMİSYONU

Ayrıca partinin Hukuk ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında bir komisyon kuruldu. Hukukçulardan oluşan bu komisyon temel olarak müzakere, hükümet kurma sürecinde çıkabilecek sorunlar, yapılabilecek hamleler üzerinde çalıştı.

EKONOMİ KOMİSYONU

Ekonomi Komisyonu'nun başkanlığı ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a verildi. Ekonomide yapılması gerekenler, koalisyon kurulursa temel unsurlar ne olacak gibi konulara eğildi.

ERKEN SEÇİM DE MASADA...

AK Parti koalisyon görüşmelerini sürdürürken, karşısındaki partilere “herkes kaybeder” mesajını da açıkça verecek. Davutoğlu’nun “Bir koalisyona en az ihtiyaç hisseden parti AK Parti’dir. Diğer partiler uzlaşmaz bir tutum sergilerlerse, bunda bizim kaybımız diğerlerinden daha fazla olur, diye bir şey yok" sözleri de bunu gösteriyor.

AK Parti bu yaklaşımla kendisine, yapmasının beklenmeyeceği talep ve tavizlerle gelinmemesinin de işaretini veriyor. Davutoğlu gazetecilere şunları söyledi:

“Yöntem şeffaf olacak, hiçbir gizli pazarlık yürümeyecek, meşruiyet ve siyasi ahlaka aykırı hiçbir talep benim önüme gelemez."

Kulislerde Davutoğlu’na görevin Meclis Başkanlık Divanı kurulduktan sonra verilmesi, hükümetin kuruluşunun Ağustos ayı başındaki Yüksek Askeri Şûra toplantısı sonrasına sarkmasının istendiği şeklinde yorumlandı. Ancak Davutoğlu bu iddiayı kesin bir dille reddetti. "Ben kendi görevimi tamamladığımı hissettiğimde Cumhurbaşkanımıza gider, takdim ederim. Bitmemiş ise ne Yüksek Askeri Şûra ne diğer takvimler bu görüşmeleri etkiler” dedi.

DAVUTOĞLU 45 GÜNÜN SONUNA KADAR KULLANACAK MI?

Davutoğlu hükümet kurmak için geçerli olan 45 günlük sürenin ne kadarını kullanacak belli değil. Ancak sonuna kadar kullanma eğiliminde olmadığı anlaşılıyor. Ahmet Davutoğlu sürenin kullanımının muhalefetin yaklaşımına bağlı olduğunu, “Türkiye'nin bir saat bile hükümetsiz kalmaya tahammülü yok ama muhatapların tutumuna bağlı. Şu anki muhataplarımızın tutumu çok iyimser bir zamanlama yapmamı zorlaştırıyor" sözleriyle gösterdi.

Davutoğlu koalisyon konusundaki tüm yaklaşımlarını ise görevi aldıktan sonra geniş bir açıklama ile göstermeyi planlıyor.