Türkiye'nin bir süredir ana gündem maddeleri arasında yer alan kürtaja yasakla ilgili ilginç gelişmeler yaşandı.
Abone olKürtaja yasak konusunda, AK Parti Grup Başkanvekili Canikli'nin 'Meclis'in gündemine gelmeyecek' açıklaması 'geri adım' şeklinde yorumlanmıştı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ duruma açıklık getirdi: Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda...
Kürtajla ilgili açıklamalar Canikli ve Bakan Akdağ'dan geldi.
Türkiye'nin bir süredir ana gündem maddeleri arasında yer alan kürtaja yasakla ilgili ilginç gelişmeler yaşandı.
KÜRTAJ AK PARTİ'DE ÇATLAK YARATTI
AK Parti'li Cevdet Erdöl'ün sezaryenle ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduğu haberini, Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, Hürriyet gazetesinde yer alan, "Kürtaj konusu gündemden kalktı. Bu konuda bir düzenleme Meclis’e gelmeyecek" sözleri takip etti.
Açıklanmaya muhtaç bu ifadeler, kürtaja yasak konusunda geri adım atıldığı yorumlarını beraberinde getirirken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ konuya açıklık getirdi: Yapılan çalışmalar Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacak...
Başbakan Erdoğan’ın 'cinayettir' sözüyle başlayan ve özellikle kadınlar tarafından tepki gören kürtaj meselesinde top Sağlık Bakanlığı'ndaydı. Bakan Akdağ, bu ay içinde sonuçlanmasının öngörüldüğü çalışmayı Bakanlar Kurulu'na sunacağını açıklamıştı.
Bu gelişmenin takip edildiği ortamda, Canikli'nin Hürriyet gazetesinde yer alan sözleri ve AK Partili Cevdet Erdöl'ün sadece sezaryenle ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunması, 'hükümet kürtajda geri adım mı attı?' sorusunu akla getirmişti.
HAFTA BAŞINDA BAKANLAR KURULU'NDA
Sağlık Bakanı Recep Akdağ bu durumla ilgili konuştu ve Canikli'nin açıklamalarıyla tezatlık içeren şu sözleri söyledi: "3 bakanın başlattığı çalışma devam ediyor ve Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulacak..."
Canikli'nin Meclis takvimi ile ilgili yorum yapmış olabileceğini söyleyen Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nünü erişilebilir, güvenli ancak nadir başvurulan kürtajı vurguladığını belirterek, ''Mesele kürtajın yasayla yasaklanması yada yasaklanmaması değil. Mesele, bu prensiplere uygun Türkiye'de yeni bir anlayışı hakim kılmak ve yeni düzenlemeler yapmak. Bunları elbette yapacağız'' dedi.
"MODERN YÖNTEMLER VAR"
Kürtajın hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da istenmeyen gebeliği engelleme yöntemi olmadığını anlatan Akdağ, ''Bir kadın hamile kalmak istemiyorsa bunun modern yöntemleri var. Bunun yöntemi yaygın biçimde bebeği annenin karnından kazımak olamaz. Bunu hiçbir zaman vicdanlar kabul etmez. Burada önemli olan husus güvenli, istemli düşük imkanlarına kadınlarımızın her zaman sahip olması ki bunu da geliştirmeyi düşünüyoruz. Stratejik planımızın içinde bu da var. Ancak bununla beraber, bunun kafalarda, 'Nasıl olsa hamile kalırsam kürtaj olurum' algılanması da ortadan kaldırılmalı.
Kürtaj bir taraftan bebeğin yaşam hakkını ihlal ederken diğer taraftan anneye de büyük zarar veriyor. Bunun modern ve kolay yöntemleri var. Bebek istenmiyorsa aile kendi istediği sayıda bebek yapacağına göre, bunun yöntemlerine kadınların ulaşmasını sağlamalıyız. Fiziksel anlamda biz ücretsiz olarak veriyoruz bu hizmeti. Ama bir takım sosyal bariyerleri de ortadan kaldırarak, vatandaşın doğru olanı yapması lazım. Kürtaj hiçbir zaman bir gebeliği önleme yöntemi olmamalıdır.''
SEZARYEN TEKLİFİ MECLİS'TE
Bu arada AK Parti'li Cevdet Erdöl'ün TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifle, gebe veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.