Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yeniden AK Parti'nin Genel Başkanı oluyor. AK Parti'de ikinci Erdoğan döneminin şifreleri ise dikkat çekici.
Abone olCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkan olacağı bugünkü olağanüstü kongrede, AK Parti tüzüğünde de 3 dönem kuralının esnetilmesi, teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkilerinin artırılması ve disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi değişikliklere gidiliyor.
Erdoğan’ın ‘Rabia’ olarak nitelenen seçim meydanlarındaki ünlü sloganı, ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ de partinin temel amaçları arasında tüzüğe giriyor.
Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın dün 9 başlık altında açıkladığı değişiklikler özetle şöyle:
3 DÖNEM KURALI ESNETİLİYOR
MKYK’nın yetkileri arasına, “Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu ile diğer ilgili kanuni mevzuatın açıkça yasakladığı veya sınırladığı konular ile tüzükte belli bir genel merkez organının görev ve yetkisinde olan konular dışında parti politikaları, adaylık şartları ve kısıtlamaları, seçimler vb. konularla ilgili her türlü prensip veya istisnai nitelikte kararlar almak ve uygulamak” da alınıyor.
Yazıcı, partide çok tartışılan 3 dönem kuralını da esneten bu değişikliğe ilişkin “Üç dönem yasaklaması devam ediyor ama gerekmesi halinde bu alanlarda parti politikaları dikkate alınmak suretiyle, inisiyatif kullanma yetkisiyle MKYK donatılmış hale getiriliyor” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ile kabine ve partinin birçok önde gelen ismi bir önceki seçimde ara verdikleri için bu kuralın kapsamı dışında yer alıyor.
MKYK’YA OPERASYONEL YETKİ
MKYK’ya, “Gerek görülen yerlerde teşkilat kurmak” yetkisinin yanında ‘kaldırmak’ ve teşkilatların yönetim organ üye sayılarını tüzükte belirlenen sınırlar çerçevesinde belirleme yetkisi de veriliyor. Bu değişiklikle teşkilat operasyonlarında MKYK’nın yetkileri artırılıyor. Yazıcı bu değişikliklere ilişkin de “MKYK’yı daha esnek, ihtiyaçları daha seri ve etkin bir biçimde karşılayacak donanıma kavuşturduk” derken, kulislerde bu yetkinin ileride, geçmişte olduğu gibi yeniden genel başkana devredilebileceği de konuşuluyor.
GRUP KARARINA UYMAYANA İHRAÇ
Erdoğan’lı yeni dönemde disiplin cezaları da ağırlaştırılıyor. Mevcut tüzükte geçici ihraç cezası öngörülen, “Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak ile usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” eylemlerine partiden kesin ihraç yaptırımı getiriliyor.
Genel Başkanlığı bugünkü kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a devredecek olan Başbakan Binali Yıldırım için de tüzükte yapılan değişiklikle ‘Genel Başkanvekilliği’ görevi getiriliyor.
Yıldırım için bundan sonra Erdoğan’ın kullanacağı parti genel merkezinin 8. katındaki makam odasının yanında, danışman odaları birleştirilerek yeni bir makam odası da hazırlandı. Yıldırım, Erdoğan’ın milletvekili olmaması nedeniyle Meclis Grup Başkanlığı görevini de üstlenecek. Bunun için 24 Mayıs Çarşamba günü AK Parti Meclis Grubu’nun basına kapalı toplantısında seçim yapılması bekleniyor. Genel Başkanvekilliği teşkilatlar ile kadın ve gençlik kolları yönetimlerinde ise uygulanmayacak.
'YENİ DÖNEM' KONGRESİNE HAZIR
AK Parti’de, bugün Ankara Spor Salonu’nda yapılacak 3. Olağanüstü Büyük Kongre için hazırlıklar tamamlandı. ‘Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform’ sloganıyla düzenlenecek kongreye, siyasi parti temsilcileri, önceki dönem milletvekilleri, AK Parti’nin kuruluşundan bugüne görev yapan il başkanları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, engelli vatandaşlar, şehit ve gazi ailelerinin yanı sıra yabancı temsilciler davet edildi. Türkiye genelinden, 60 binin üzerinde katılımcı, 1500 otobüsle Ankara’ya gelecek. Kongrenin yapılacağı Ankara Spor Salonu’na girişler, sabahın erken saatlerden itibaren başlayacak. Kongreyi, yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 600 civarında gazeteci takip edecek. AK Parti Tüzüğü’ne göre, kongrede seçilmiş delegelerin dışında genel başkan, MKYK üyeleri, Merkez Disiplin Kurulu (MDK) başkan ve üyeleri, üyeliği devam eden parti kurucuları ile partili bakan ve milletvekilleri kongrenin tabii delegeleri olarak oy kullanacak. Partideki çalışma grupları, kongreye katılacak delege sayısının tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. 3. Olağanüstü Büyük Kongre’de, yaklaşık 1470 delegenin oy kullanması bekleniyor.