BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.975,91
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'de deprem yaratan karar! 30 başkan gidiyor

AK Parti'de Belediye Başkanlarının istifası tartışmaları sürerken, görevi bırakması istenen il başkanlarının sayısı 30’a çıktı... Yeni başkanlar için üniversite mezuniyeti şartının yanında ‘belediye ve milletvekili seçimlerinde aday olmamaları’ şartı geldi.

Abone ol

Kadir Topbaş'ın istifası ile başlayan "istifası istenen belediye başkanları" tartışması sürerken, 2019 seçimlerine kadar görevden el çektirilmesine karar verilen AK Parti İl Başkanı sayısı da 30'a yükseldi. 30 il başkanından, il kongrelerinden önce görevi bırakması istendi. 

Hürriyet'in haberine göre, il kongre sürecine gelmeden önce hakkında iddia olan veya yeni dönemde farklı yerlerde değerlendirilmesi düşünülen il başkanlarıyla, genel merkezin talimatıyla vedalaşıldı.

YENİ SEÇİLECEK BAŞKANLAR İÇİN 3 ŞART GETİRİLDİ

Bu iller için yeni il başkanı adayı belirlenirken, üç şart getirildi. Yeni il başkanlarının, “üniversite mezunu olmaları, 2019’da yapılacak belediye başkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine aday olmamaları” istendi. Bu şartları kabul eden il başkanı aday adayları belirlendi.

GÖREVDEN ALINAN BAZI İSİMLER MİLLETVEKİLİ OLACAK

Parti yöneticileri, il başkanı adaylarının, il kongrelerinden önce belirlenmesinin amacının, il ve ilçe yönetimlerinde kendi istedikleri ekibi kurmalarına olanak sağlamak olduğunu söylediler. Görevden alınan il başkanlarından bazı isimlerin ise belediye başkanı ve milletvekili adayı olarak değerlendirileceği de belirtildi.

EL ÇEKTİRİLMESİNE KARAR VERİLENLER NASIL BELİRLENDİ?

Partideki değişimin ilk ayağı olan il başkanlarıyla ilgili operasyonda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderilen notların çok etkili olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın gittiği her ilde kendisine vatandaş tarafından ulaştırılan notlarla, Cumhurbaşkanlığı’na yollanan her türlü bilgi, itiraz ve eleştirinin özel olarak değerlendirildiği dile getirildi.

Şikâyetlerin dikkate alınarak bu illere özel ekip gönderildiği, iddia ve eleştirilerin doğru olup olmadığının parti müfettişleri ve anketlerle de ayrıca teyit edildiği belirtiliyor. Başkanların değiştirilmesine ilişkin kararın bu mekanizmadan sonra işletildiği dile getiriliyor.