Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 7 Haziran seçiminde 9 puan oy kaybeden AK Parti'nin 'hasar tespiti'ne sebep olan faktörleri saptamak için analiz raporu hazırlattığı ortaya çıktı. İşte o rapor...
Abone ol7 Haziran seçimlerinin ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yüzde 9'luk oy düşüşünün nedenlerini araştırmak üzere, “Seçimlerden sonra hasar tespiti yaptık” açıklamasının ardından bir analiz raporu hazırlandığı ortaya çıkmıştı. Hürriyet, 9 puanlık kaybın nedenlerini ortaya koyan analiz raporuna ulaştı.
EKONOMİK NEDENLER
Habere göre, Ak Parti’nin vaatlerinde aradığını bulamayan seçmen, öncelikle ekonomik nedenlerle oy vermedi. Seçmene hayatında ekonomik açıdan yaşayabileceği olumlu değişikliklerle ilgili yeterince umut verilmedi. Diğer partilerin emekliler, asgari ücret ve taşeronlarla ilgili vaatleri kafaları karıştırdı. Faiz ve kur tartışmaları, ekonomik konularda birbirine ters düşen söylemler istikrarla ilgili şüphe uyandırdı.
4 BAKANLA İLGİLİ YOLSUZLUK İDDİALARI
Raporda, 4 bakanla ilgili yolsuzluk iddiaları, partinin tutumu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili tartışmalar, muhalefetin ‘israf’ kampanyası, özellikle dar gelirliler ve emeklilerde karşılık buldu. Seçmende, “Başka yerlere para bulunurken, bize yok” algısı oluştu.
ERDOĞAN ETKİSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partideki etkisinin sürmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile zaman zaman çelişen söylemleri, ‘çift başlılık’ olarak algılandı. Partideki yöneticilerin birbiriyle kamuoyu önünde sürdürdüğütartışmalar da oy kaybının gerekçeleri arasında sayıldı. Buna örnek olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki ‘ihanet’ ve ‘parsel parsel’ tartışması, 3 dönem yasağına ilişkin tartışmalar, bu milletvekillerinin küstürülmesi gösterildi.
KÜRT POLİTİKASI
Çözüm Süreci’nden uzaklaşıldığı ve Kürt sorununa partinin bakışının değiştiğine yönelik algının da seçim sonuçlarında önemli etkisi olduğu belirlendi. Kürt seçmende ‘Kobani kırılması’ yaşandığı, yaratılan yanlış algının Kürt seçmende karşılık bulduğu, ‘Kürt sorunu yoktur’ söyleminin içinin doldurulmaması nedeniyle bunun HDP tarafından, ‘AK Parti’nin sizi kandırdığı ortaya çıktı’ diye kullanıldığı değerlendirmesi yapıldı.
ADAYLAR HATA MI YAPTI?
İlin ve bölgenin dengeleri gözetilmeden yapılan listelerin de oy kaybında etkisi olduğu ifade edildi. İllere dışarıdan vekil ve bakan kaydırmalarının, yerel dengeler gözetilmeden liste yapılmasının da seçmen kırgınlığında etkisi olduğu belirtildi. Ancak bu etkinin Türkiye genelinde değil, belirli illerde olumsuz sonuç yarattığı, bunun da 20 ille sınırlı olduğu kaydedildi. AK Parti’nin oy kaybında seçim listelerinin etkisi son sıralarda kaldı.
9 PUANLIK DÜŞÜŞÜ AÇIKLAYAN ANALİZ RAPORU
Beşir Atalay, bugün Habertürk'te yer alan açıklamalarında da yer alan rapor için şöyle konuşmuştu:
" Araştırmalar yaptık. Ayrıca genel başkanımız gruplar halinde milletvekilleriyle ve il teşkilatlarıyla buluşarak değerlendirmelerini aldı. Şimdi bütün bunları iyi bir rapora çevirmeye çalışıyoruz. Şu an yazım aşamasında. Bayramdan hemen sonra, 2. tur görüşmelerden önce bitirmiş oluruz."
KRİTİK SEÇİM SONRASI RAPORU
"Bu analiz çalışmasında hiçbir sınır koymayız. Her şey söylenir. Kişiselleştirmeden, oy kaybına neden olan bütün faktörleri sıralayacağız. Seçim ortamının şartları, kampanyamız, verdiğimiz mesajlar, geçmişteki tasarruflarımız, yerel yönetimdeki sorunlar gibi tüm etkenleri gözden geçireceğiz. Oy kaybının fazla yaşandığı illere sosyal bilimcilerden oluşan özel heyetler gönderdik. Onların il bazında getirdiği veriler var. Kendi iç bünyemizdeki sorunları da tespit edeceğiz."
RAPORUN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
Atalay, raporun içeriğine ilişkin; "Raporun içeriğini kamuoyuyla paylaşmamız söz konusu değil. Dar kapsamda kalır. Daha önce 29 Mart yerel seçimlerinde oy düşmesi meydana gelmişti. O zaman da benzer bir rapor yazmıştık. Sadece genel başkana sunarız. O nasıl değerlendirir, kurullara sunar mı sunmaz mı, kendi kararıdır." dedi.