BIST 9.002
DOLAR 34,21
EURO 37,13
ALTIN 2.983,77
HABER /  POLİTİKA

Ak Parti’de sıkıntılı günler!

Erdoğan’ın bağımsız milletvekilliğiyle hükümet kurması formülü kolay görünmüyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerine “Birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Partimize dönük tuzaklara düşmeyelim” diyerek partideki görüş farklılıklarını önlemeye çalışmasına karşın AKP ve Erdoğan’ı kapatma sürecinde sıkıntılı bir dönem bekliyor.

Erdoğan, partinin kapatılması olasılığına karşı yeni oluşum hareketleriyle ilgili senaryoların gündeme getirilmesi üzerine milletvekilleriyle nabız turu toplantılarında “birlik ve beraberlik” mesajına ağırlık veriyor. Erdoğan’ın bu mesajları milletvekilleri tarafından “Erdoğan, yeni oluşumlara karşı partiyi korumaya çalışıyor. Parti kapatılsa bile liderimiz olmayı sürdüreceği mesajını veriyor” biçiminde algılanıyor.

YENİ PARTİ KURULMASI

Ancak partinin kapatılması durumunda AKP ve Başbakan Erdoğan’ı zor ve kritik bir süreç bekliyor. Partinin kapatılması durumunda yeni bir parti kurulması gündeme gelecek. Ancak Başbakan Erdoğan’ın siyasi yasaklı olmasının yeni partiyle ilgili süreci olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

EMANETÇİ GENEL BAŞKAN

Erdoğan, siyasi yasağı gereği yeni partiye genel başkan olamayacağı gibi üye bile olamayacak. Bu durumda “emanetçi genel başkan” formülü gündeme gelecek. Ancak Erdoğan’ın genel başkan olmadığı bir parti yapısının çok uzun soluklu olmayacağı dile getiriliyor.

BAĞIMSIZ BAŞBAKAN FORMÜLÜ

“Emanetçi genel başkan” dışında Erdoğan’ın bağımsız milletvekilliği formülünün gündeme gelebileceğine işaret ediliyor. Buna göre, partinin kapatılması durumunda yine yeni bir parti kurulacak ve emanetçi bir genel başkan seçilecek. Ancak ara seçimlere gidilerek Erdoğan bağımsız olarak yeniden TBMM’ye girecek.

Gül’ün Erdoğan’ı hükümeti kurmakla görevlendireceği ve Erdoğan’ın da bağımsız başbakan olabileceği belirtiliyor. Ancak bu formül, Gül’ün hükümeti kurma görevini bağımsız bir milletvekiline vermesi tartışmalara yol açacak olması nedeniyle zor görünüyor. Ayrıca Gül’ün de siyasi yasaklı olması durumunda Cumhurbaşkanlığı’ndan istifa baskısının artacağına işaret ediliyor.
Cumhuriyet