BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  POLİTİKA

AK Parti ve MHP'den ortak açıklama!

Yeni anayasa paketi Meclis'e sunuldu. AK Parti ve MHP temsilcileri TBMM'de yeni anayasa değişikliğiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abone ol

Türkiye tarihi günlerden birini daha yaşıyor. Yeni anayasa değişikliği konusunda AK Parti ve MHP'nin hazırladığı teklif, AK Parti grubu tarafından TBMM'ye sunuldu. Taraflar, Meclis'te yeni anayasa değişikliğiyle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Anayasa müzakerelerini yürüten AK Partili Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak'ın teklif ile ilgili saat TBMM'de ortak açıklama yapıyor. AK Parti'li Abdulhamit Gül, 21 maddelik Anayasa değişikliği teklifin

Meclis'e sunulduğunu söyleyerek seçilme yaşının 18'e indirildiğini, yeni düzenlemeyle Türkiye'nin genç bir anayasaya kavuşacağını söyledi. Ak Partili Abdulhamit Gül'ün açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni Anayasa teklifimizi milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2007 referandumu ile milletimizin Cumhurbaşkanını kendisi seçti. Bu seçimle birlikte melez hükümeti sorunu ortaya çıktı. Çok yoğun çalışmalar yaptık. 21 maddelik teklifimizi Meclis'e sunduk. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonasında milletin siyaseten

Süreç devam ederken seyirci kalmak da mümkündü ama MHP etki edici bir mahiyette sürece yapıcı kendi programını ve siyasi yaklaşımını ve Türk Milleti'nin menfaatleri doğrultusunda görüşlerini sunmuş ve kayda değer önem almıştır.

beklediği ödevi yerine getirme misyonudur.Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Anayasa değişikliğinde CHP'nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir.HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık."

MHP'DEN NEDEN EVET DEDİK AÇIKLAMASI

MHP adına açıklama yapan Mehmet Parsak, 367 krizine dikkat çekerek 1982 Anayasası'nın şimdiye kadar pek çok yönüyle değiştirilen bir anayasa olduğunu kaydetti. 2011 yılında Meclis'te yaşananların dikkatli biçimde analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Parsak şöyle konuştu:

"Özellikle 2011 yılından sonraki gelişmelerin daha dikkatli analiz edilmesinde fayda vardır. Artık anayasanın yenilenmesi konusunda tüm siyasi partiler 2011 seçimlerinde milletimize söz vermiş 24. Dönem TBMM'de o dönem bir anayasa komisyonu oluşturulmuştur.

2011 Yılında tarihimizin en ciddi anayasa yenilenmesi çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda kurulan komisyon öncelikle Türkiye'nin belli yerlerinde toplantılar yapmış, STK'larla vakıflarla görüşler alınmış vatandaşlardan çeşitli yollarla görüşleri alınmış ve nihayetinde yazım sürecine geçildiğinde çok önemli tartışmaları da sürdürmüştür.

Anayasamız artık Türk anayasasıdır. Anayasamızda değiştirilemeyecek 4. maddesi de dahil tartışma konusu değildir. Bunlara hakim olan milli devlet üniter devlet tartışma konusu değildir.

"MHP SÜRECE ETKİ ETMİŞTİR"

Süreç devam ederken seyirci kalmak da mümkündü ama MHP etki edici bir mahiyette sürece yapıcı kendi programını ve siyasi yaklaşımını ve Türk Milleti'nin menfaatleri doğrultusunda görüşlerini sunmuş ve kayda değer önem almıştır. Geldiğimiz nokta itibari ile bu mutabakatı ortaya koyan metin AK Parti tarafından TBMM'ye sunulmuştur.

Ben içerikle ilgili detay paylaşmayacağım. 1982 anayasası daha yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ciddi sapmalar barındıran ve tartışılan bir anayasadır.

En uzun madde 104. maddedir ve bu da Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini düzenlemektedir.

Bugün geldiğimiz noktada sadece vatana ihanet değil suç ayrımı yapılmaksızın çünkü yetkiler onda olduğuna göre sorumlulukta onda olmak suretiyle suç ayrımı görülmeyerek Meclis'te de 3/2 çoğunlukla Yüce Divan yolu açılmıştır."