MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili Meclis'te bir araya geldi.
Abone olMHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dokunulmazlıklar konusunda MHP'nin önerilerini sunmak üzere AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı ziyaret etti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile yaptığı görüşmede MHP'nin dokunulmazlıklarla ilgili önerilerini iletti. MHP, ilk önerisi olan terör kriterinin yanında üç yeni öneriyi daha AK Parti'ye götürdü.
AK PARTİ'DEN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkla ilgili MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın kendisini ziyaretinin ardından, basına açıklama yaptı.
Dokunulmazlıkların tartışıldığı gündemin bulunduğunu belirten Bostancı, kendilerinin CHP ile iki kez görüşme yaptıklarını, gelişmelere ilişkin, MHP ve HDP'ye bilgi verdiklerini bildirdi.
Vural'ın 4 farklı öneride bulunduğunu, bunların anayasaya ilişkin geçici değişikliği içermediğini anlatan Bostancı, mevcut usuller çerçevesinde dosyaların tefrikle komisyonların hızlı çalışmasını öngördüğünü kaydetti.
"TEKLİFİ DEĞERLENDİRECEĞİZ AMA..."
Bostancı, kendi duruşlarının acilen dokunulmazlık konusunda Anayasa'nın 83. Maddesi'ni esas alan ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Karma Komisyonunun değerlendirme yaparak, Genel Kurul'a gelmesi aşamaları dahil safahatları geçici olarak hız kazanmak için ortadan kaldıran ve tüm fezlekelerin yargıya intikalini esas aldığını vurguladı.
Bostancı, "Bu yaklaşımımızdan vazgeçmiş değiliz. Sayın Başbakanımızın beyanları da takip edildiğinde AK Parti'nin muhakkak dokunulmazlığa ilişkin Anayasa değişikliğini Meclise getirebileceğini söyleyebilirim. Sayın Vural'ın teklifini tabi ki değerlendireceğiz ama şu anda bizim gündemimiz dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa'nın 83. Maddesi'ni esas alan bir değişiklik teklifini Meclis'e getirmektir. Mevcut pozisyonumuz budur." diye konuştu.
"EĞER BİR CEVAP GELMEZSE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"
CHP'den görüşme talebinin kendilerine gelmediğini aktaran Bostancı, "CHP'nin yaptığı açıklamalar ve geçen defa geldiklerinde ilettikleri öneriler var. Eğer bir cevap gelmezse, mevcut öneri ve açıklamalarını esas alarak AK Parti olarak yolumuza devam edeceğiz." dedi.
Bostancı, tekliflerini ne zaman getirecekleri sorusuna da "Bunu daha da uzatmak niyetinde değiliz. Zaten gerekli görüşmeler yapıldı, partiler pozisyonlarını ortaya koydular. CHP ile biraz daha bu konuları müzakere ettik, onların da kanaatleri üç aşağı beş yukarı belli. Eğer hızlı biçimde yeni teklifle gelmezlerse önümüzdeki tek yol, AK Parti'nin kendi teklifini Meclis'e getirmektir." karşılığını verdi.
"TAKVİMİNİ KONUŞMAMIZ LAZIM"
Bir gazetecinin "MHP'nin önerilerine sıcak bakmadığınız söylenebilir mi?" sorusuna Bostancı, önerileri değerlendireceklerini belirterek, önceliklerinin dokunulmazlıklara ilişkin geçici bir anayasa değişikliği çerçevesinde tüm fezlekelerin yargıya intikal edilmesi olduğunu kaydetti.
Bostancı, "MHP'nin buna desteği söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Onu bilemem. Partilerin bu konulara ilişkin tutum alması söz konusu değil. Tamamen milletvekilleri, kendi vicdanlarına göre anayasa değişikliği teklifini değerlendirecekler. Meclis'teki tabloda göreceğiz." diye konuştu. Tekliflerini gelecek hafta verip vermeyecekleri sorusuna da Bostancı, "Bunun takvimini konuşmamız lazım." yanıtını verdi.
MHP'DEN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dokunulmazlık konusunda "yasal düzenleme" gerektirmeyen 4 önerilerini AK Partiye iletti. Vural, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'yı ziyaret ederek önerilerini iletti.
Vural, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, terör örgütüne destek ve üye olmaktan fezlekeleri olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik toplumsal talebi karşılamak için başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Vural, MHP olarak Anayasa ve TBMM İçtüzük kapsamında terörle ilgili dosyalar konusunda adım atılmasını ve dokunulmazlık konusunda kalıcı ya da geçici ne gerekiyorsa siyasi iradelerini kullanacaklarını ifade etti.
""BUNLAR YARGIYA İNTİKAL ETTİRİLMELİ"
Amacın, terörle mücadeleye siyasi irade olarak desteğin yapılması olduğuna işaret eden Vural, MHP olarak konuyla ilgili 4 önerilerini AK Parti'ye sunduklarını belirtti. Önerilerden ilkinin terörle ilgili dokunulmazlık dosyalarının TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ele alınarak Genel Kurula gönderilmesi olduğuna işaret eden Vural, Anayasa'nın 14. maddesinde sayılan durumların dokunulmazlık dışında tutulduğuna, ayrıca Anayasa'nın "milletvekili seçilme yeterliliği"ni düzenleyen 76. maddesinin "terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemlerde tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanların" milletvekili seçilemeyeceğini ilişkin olduğuna dikkati çekti.
Vural, şöyle devam etti:
"Bu durumda MHP olarak terörle ilgili fezlekeleri olan milletvekillerinin hem Anayasa'nın 14 hem de 76. madde kapsamında koruduğu değerleri dikkat alarak, Karma Komisyonunda ele alınması teklifimizi yineledik. Eğer terör suçuyla ilgili fezlekelerin Genel Kurulda ele alınması istenmiyorsa başka önerimiz de şudur; Anayasa'nın 83. maddesi ikinci fıkrası kapsamında istisna edilen Anayasa'nın 14. maddesiyle ilgili dosyalar tefrik edilmeli, bu dosyalarla ilgili dokunulmazlığın olmadığı iradesiyle birlikte bunlar yargıya intikal ettirilmeli."
"TAHRİK VE TEŞVİK SUÇLARI"
Münhasıran terörle ilgili Karma Komisyonun karar almasının uygun görülmemesi halinde üçüncü önerileri olduğuna değinen Vural, "Adalet Bakanlığının 21 Aralık 2011 tarihli genelgesine aykırı olarak gönderilen fezlekeler ile kamu kurumları bünyesindeki idari disiplin ve benzeri nitelikteki dosyaların yargı mercilerine intikal ettirilmeden doğrudan doğruya kurum tarafından TBMM'ye ve Karma Komisyona gönderilmesi hukuka aykırıdır. Trafik cezaları ve diğerleriyle ilgili dosyalar bu genelgeye aykırı şekilde gönderildiğinden, bu çerçevede yapılacak incelemeyle beraber terörle ilgili Anayasa'nın 83. maddesi ikinci fıkrası gereğince düzenlenen durumlar ile Adalet Bakanlığı genelgesine aykırı gönderilen fezlekelerin tekrar yargıya intikal edilerek gönderilmeli." dedi.
Vural, terörle ilgili fezlekeler konusunda irade beyanı oluşturulmak istenmemesi halinde 4. önerileri olduğunu belirterek, Anayasa'nın "milletvekili seçilme yeterliliği"ni düzenleyen 76. maddesinde "zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlarda fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçları" ile ilgili dokunulmazlık dosyalarının Karma Komisyon ve Genel Kurulda ele alınabileceğini vurguladı.
"Hukuku çalıştırmamız gerekiyor. Anayasada yapılacak bir takım geçici düzenlemeler, kalıcı maddeler olduğu sürece bu gibi suçlardan dolayı gönderilecek fezlekelerin maalesef hukuk nezdinde labirentler arasında kaybolma ihtimali ve akamete uğratılma ihtimali vardır. Bu bakımdan sağlam hukuk oluşturulmalı" ifade eden Vural, yapılması gerekenin Meclis içinde, anayasa ve İçtüzük kapsamında adım atarak toplumsal talebin karşılanacağına olan inancını dile getirdi.
"ÇALIŞMAMIZ GEREKİYORSA 7/24 ÇALIŞIRIZ"
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı'nın önerilerini değerlendireceğini söylediğini aktaran Vural, AK Parti ile CHP ekseninde geçici madde düzenlemesi için görüş alış verişi olduğunu, tekliflerini CHP'ye de ileteceğini bildirdi. Terör eylemleri gibi hususlarda siyasetin irade beyanı oluşturmasını arzu ettiklerini ifade eden Vural, MHP olarak hangi eksende değişiklik yapılmak isteniyorsa siyasi irade ortaya koyduktan sonra dokunulmazlık konusunda da kendilerinin gereken desteği vereceğini belirtti.
Vural, CHP ve AK Parti'yi bu eksende bir mutabakata davet ederek, şunları kaydetti:
"Önerilerimize göre hiçbir yasal düzenlemeye gerek yok. Üstelik bu önerilerin hepsi anayasanın ruhuna ve lafzına uygundur. Bu konuda mevcut uyum çerçevesinde adım atılması gerekiyor. Önerilerimiz, bu konuda adım atmak isteyenlerin yerlerini genişletmeye yöneliktir. Umarım bu konuda bir mutabakat oluşur. Terörü destekleme, Anayasa'nın 14. maddesiyle tamamen dokunulmazlığın dışında tutulmuştur, bunların himaye görmesi kabul edilemez. Parlamento hukukunda bunları himaye etmek de terörle mücadelemizi akamete uğratır. Zamanla ilgili sorun yoktur. Çalışmamız gerekiyorsa 7 gün, 24 saat çalışırız. Önemli olan teröre karşı siyasi irade oluşturmaktır. Bu irade beyanını oluşturmamız lazım. MHP, her türlü fedakarlığa yapmaya hazırdır. Biz kimseyi yargılamıyoruz, yargının önünü açıyoruz. Siyasi yargılama yapmak doğru değildir. Yargının taleplerini sona erdirmek için hukuku çalıştırmamız ve hukuku üstün kılmamız gerekiyor."
Vural, AK Parti'nin yaklaşımını müspet gördüğünü, nasıl bir irade beyanı oluşacağını daha sonraki aşamalarda göreceklerini söyledi.