Meclis'teki dört siyasi parti, Uzlaşma Komisyonu'na anayasayla ilgili önerilerini sundu.
Abone olİNTERNETHABER- BDP 'ikinci resmi dil' önerirken, AK Parti önerisinde, 'Türk milleti' ifadesine yer verdi. BDP'nin önerisinde yer alana Türkiye vatandaşı ifadesi ise dikkat çekti.
Barış sürecinin iki kilit partisi AK Parti ve BDP'nin Mecilis başkanlığına sundukları taslaklardaki taban tabana zıt duruşlar ise akıllara 'çözüm süreci çıkmaza mı giriyor?' sorusunu getirdi.
Zira sürecin Kürt kanadı yeni anayasada Kürtlere özel düzenlemeler yapılması konusunda ısrarlı. Ancak AK Parti'nin önerisi bu ısrarları karşılar nitelikten uzak.
AK PARTİ'NİN ANAYASA ÖNERİSİ İÇİN TIKLAYIN
AK Parti anayasa taslağını Meclis Başkanlığı'na sundu. (HABERİ OKU)
AK PARTİ'DEN 'TÜRK MİLLETİ' İFADESİ
AK Parti, önerisinde 'Türk milleti' ifadesine yer verdi. Egemenlik maddesiyle ilgili öneri ''Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini seçtiği temsilcileri aracılığıyla ve halk oylaması yoluyla kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz'' şeklinde düzenlendi.
Yeni anayasa sürecinde AK Parti'nin 'Türk milleti' ifadesini kullanıp kullanmayacağı merak konusu olmuştu.
BAŞKANLIK DA VAR
'Başkan' ifadesinin de yer aldığı öneride; yasama yetkisi'nin TBMM'ye ait olduğu, yürütme yetkisinin Başkan tarafından kullanılacağı, yargı görevinin, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yerine getirileceği belirtildi.
Mevcut Anayasa'nın, ilk iki maddesinin birleştirildiği öneride, 'Atatürk milliyetçiliği' ifadesi ise yeni metne alınmadı. Önerilen madde metni ise, "Türkiye Cumhuriyeti, insan hakkarına dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" şeklinde oldu.
AK Parti, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen üçüncü maddesindeki, 'dili Türkçedir' ifadesini de "resmi dili Türkçedir" şeklinde değiştirildi.
BDP'DEN İKİNCİ RESMİ DİL ÖNERİSİ
BDP ise, 'birlikte yaşama vurgusu' yaparak ilk üç madde için ciddi değişiklikler önerdi. Önerisinde 'Türkiye halkı' ifadesini kullanan BDP, devletin ikinci resmi dili olabileceğini belirtti.
BÖLGE MECLİSLERİ İSTEDİLER
Toprak bütünlüğünün ve ay-yıldızlı bayrağın korunması yönünde görüş bildiren BDP ayrıca, bölge meclisleri ve bölge başkanlıkları kurulmasını da istedi.
BDP'NİN ANAYASA TASLAĞI İÇİN TIKLAYIN
BDP Anayasa taslak metnini Meclis Başkanlığı'na sundu. (HABERİ OKU)