BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,52
ALTIN 2.873,09
HABER /  POLİTİKA

AK Parti temkinli MHP net CHP alkışladı

DTP hakkındaki verilen kapatma kararı gündeme bomba gibi düştü. Kapatma kararına ilk tepkiler şöyle oldu.

Abone ol

DTP hakkındaki kapatma kararı gündeme bomba gibi düştü. İlk açıklama AKP'den geldi. AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat parti kapatmaların hiçbir yarar getirmediğini ve sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Ve DTP'ye tüyo verdi.

Ardından Bahçeli'nin açıklaması gündeme düştü. MHP lideri kapatılmayla ilgili çok net bir görüş sergiledi ve "Mahkemenin kararıdır, saygıyla karşılanmalı" dedi...

CHP ise kararı alkışladı. Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Anayasa Mahkemesi'nin başka bir karar vermesi mümkün değildir deyip DTP'nin terör örgütüyle yakınlığına dikkat çekti.

İŞTE DTP'NİN KAPATILMASINA İLİŞKİN İLK TEPKİLER

AK PARTİ

MEHMET BİR FIRAT: PARTİ KAPATMAK SORUNU ÇÖZMEZ

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, parti kapatmanın ülkeye hiçbir yararının olmadığını söyleyerek,"P" harfini koruyarak ilk iki harfi değiştirdiğiniz zaman yeni bir parti kurarak rahatlıkla yeni bir parti kurulabilir" dedi.

NTV'de Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Fırat'ın açıklamaları şöyle;

"Demokratik sistemlerde çok istisnayi durumlar olmadıktan sonra bir siyasi partinin kapatılmaması gerekiyor. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kapatma karanının gerekçeli kararını görmeden, hangi dellilerle bu partiyi kapattığını söylemek mümkün değil.

Burada yeterli delilin olup olmadığını söylemek biraz önce de söylediğim gibi mümkün değil. Bu nedenle, gerekçeli kararı beklememiz gerekiyor. Ancak demokratik sistemlerde parti kapatmak mümkün değil. Zaten bu partinin sonundaki "P" harfini koruyarak ilk iki harfi de değiştirerek, yeni bir parti kurmak mümkün ve basit. Bu da gösteriyor ki parti kapatmak bu ülkede sorunu çözmüyor."

PARTİLERİ HALK KAPATMALI

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, DTP'nin kapatılmasının ardından, "Partilerin kapatılmasına karşıyız. Partileri halk kapatmalı. Ancak karara saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Prensip olarak biz parti kapatılmasına karşıyız. Bununla beraber bütün çözüm sağlanmış olmuyor. Ancak bu, Anayasa Mahkemesinin verdiği bir karar. Gerekçeli karar ortaya çıkana kadar kesin cümleler etmemek lazım. Biz de bu gerekçeli kararı bekleyeceğiz ama şu anda hukukun, yargının verdiği bir karar vardır ve bunu hep beraber takip edeceğiz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Partiyi milletin kapatması gerektiğini düşünüyorum. Neticede partinin kapatılmasını zorlaştırmak gerekir. Eğer suçu varsa kişilere ceza vermek gerekir. Partiler yeniden kurulabilir. Bilmiyorum ama hazırlıkları vardır herhalde" diye konuştu.

CHP'NİN KAPATILMAYLA İLGİLİ TEPKİSİ BİR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]



CHP

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKA KARAR VEREMEZDİ

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, siyasi partilerin kapatılmasından yana olmadıklarını ancak partilerin de hukuk kurallarına uymalarının gerektiğini söyledi.

Özyürek, "Tabii ki bir partinin kapatılmasını istemeyiz ancak keşke DTP terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyabilseydi. Onun şiddet uygulamalarına yandaş olmasaydı ve bugünkü durum ortaya çıkmasaydı. Ama Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi'nin, hukuken başka bir karar vermesi zordu. Bu kararı istemeyenler de siyasi açıdan değerlendirme yapıyorlardı. Hukuki açıdan başka bir kararın verilmesinin zor olduğunu herkes söylüyordu. Terörle yandaş olan bir parti kabul edilemez. Bu bizim yasalarımız açısından da böyle Avrupa'da da böyle, AİHM kararları da böyle. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuki açıdan yerinde, doğru bir karardır. AİHM kararlarıyla da uygunluk gösterir" dedi.

DTP'nin kapatılmasının ardından siyasi gelişmelerin yaşanabileceğini de belirten Özyürek, "Tepkiler huzuru bozacak nitelikte olursa bu hükümetin görevidir. Gereğini yapacağına inanıyoruz. Herkese sükunet tavsiye ediyoruz. Olaylar sükunet ve doğru düşünülerek değerlendirilmeli. Anayasa Mahkemesi hukuki açıdan üstüne düşen görevi yapmıştır. Siyasi sonucu açısından da gelişmeler olacaktır. Bunların Türkiye'nin huzurunu, güvenini tehdit edecek şekilde olmamasını diliyoruz" diye konuştu.

MHP KANADINDAN GELEN İLK TEPKİLER NASILDI? CEVABI BİR SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]


MHP

BAHÇELİ: MAHKEMENİN KARARI SAYGIYLA KARŞILANMALI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüce mahkemenin bu kararını herkesin saygıyla karşılaması ve içinden geçilmekte olunan nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmasını" istedi.

Bahçeli, "Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır. Yüce mahkemenin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları Hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir" ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Karar huzuru kaçırmamalı" dedi.