BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti taslağını kimse bilmeyecek

Kamuoyuna açıklanacak ilkesel metinde de Anayasa değişikliğinin içeriğine ilişkin hiçbir somut öneri yer almayacak.

Abone ol

AK Parti’nin yeni anayasa projesi için izleyeceği strateji netleşti. Buna göre AK Parti’nin yeni anayasaya ilişkin öneri taslağı, TBMM’de Uzlaşma Komisyonu kurulana kadar “kozmik sır” olacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa’nın, parlamentonun millete borcu olduğunu belirterek, “Bu borcu temerrüte düşürmeden, bu dönem bunu gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Vatan'dan Şebnem Göngör'ün haberine göre AK Parti, yeni anayasa taslağını TBMM’nin yeni yasama dönemi öncesi metin halinde hazırlayacak. Ancak bu metin, muhalefetin “dayatma” eleştirilerine zemin oluşturmaması için, Ekim ayında TBMM Başkanı’nın çağrısıyla Meclis’te bir uzlaşma komisyonu kurulmadan önce kesinlikle kamuoyu ile paylaşılmayacak. Öngörülen değişikliklere ilişkin basına da hiçbir şekilde bilgi verilmeyecek. Böylece yeni anayasa projesinde iktidar ile muhalefet arasında uzlaşmayı tehlikeye düşürecek “içerik tartışmasına” meydan verilmeyecek.

Başbakan yardımcıları, genel başkan yardımcıları, komisyon başkanları ve grup başkanvekillerinden oluşan ve önceki gün parti genel merkezinde üçüncü kez biraraya gelen 9 kişilik komisyon, yeni anayasa çalışmalarına yönelik “iletişim ve uzlaşma stratejisini” oluşturmak üzere yaz boyu çalışacak. Anayasanın içeriğine ilişkin değişiklik önerileri ise, bu 9 kişilik komisyondan bazı üyelerin yanısıra, akademisyenlerin de bulunacağı ayrı bir ekip tarafından hazırlanacak.

Bu süreçte AK Parti yeni anayasa konusundaki “ilkesel bakış ve duruşunu”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından kaleme alınacak bir metinle kamuoyuna anlatacak. Sözkonusu metinde anayasa değişikliklerinin içeriğine ilişkin hiçbir somut öneri yer almayacağını belirtilirken, AK Parti kurmayları bu metinle “AK Parti’nin kısa, net, özgürlükçü, bireyi odak alan, mevcut anayasadan farklı olarak vatandaşı potansiyel suçlu ve sorunların temel unsuru olarak görmeyen bir anayasayı hedeflediğinin vurgulanacağını” ifade ettiler.