BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

AK Parti soruşturmaya ne dedi?

AK Parti'de Başbakan Erdoğan'a açılan soruşturmanın Çankaya'ya yönelik olduğu görüşü hakim. İşte vekillerin düşünceleri.

Abone ol

AK Parti'li milletvekilleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ''Sayın Öcalan'' dediği iddiasıyla inceleme başlatmasını değerlendirdi.

TBMM İdare Amiri, Antalya Milletvekili Burhan Kılıç, partisinin grup toplantısından önce, gazetecilerin, ''Erdoğan hakkında inceleme başlatılmasını nasıl değerlendirdiğinin'' sorulması üzerine, ''Ben bunu şimdi sizden duydum. Ama çok kötü değerlendiriyorum, öyle bir şey yapılırsa yanlış olur'' dedi.

''İnceleme başlatılması mı yoksa Başbakan'ın 'sayın' demesini mi kötü değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıç, ''(Sayın) dememiştir öyle tahmin ediyorum, kesinlikle demez'' diye konuştu. Aynı gazetecinin, ''7 yıl önce Avustralya'da demiş'' sözleri üzerine ise Kılıç, ''Yo yo zannetmiyorum, kesinlikle demez'' dedi. Burhan Kılıç, ''Bu bir temenni mi yoksa inanmıyor musunuz?'' sorusuna da ''Temenni değil bildiğim için, demez'' diye yanıtladı. -

ESKİ DEFTERLERİ KARIŞTIRMA

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da aynı yöndeki soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının tamamına bakmak gerektiğini söyledi.

Kuzu, şöyle konuştu: ''Bir kelime alınarak sonuca hiç bir zaman varılamaz. Ceza yasasının suçluyu övme ya da suçu övme hükmü; 'suça teşvik, tahrik var mıdır?' anlamındadır. Yani diyelim ki bir insan konuşurken varsayalım ki ağzından böyle bir şey çıktı. Bu suç zaten oluşmaz. Burada bütün hedef, evvela '367', sonra '10 ay hapsi var' şeklindeki eski defter karıştırma...

Bu da tutmayınca acaba 'sayından bir sonuç alır mıyız' şeklindeki bir yaklaşım. Tamamen cumhurbaşkanlığıyla alakalı, ona kenetlenmiş bir kampanya. Buna bu çerçevede bakmak lazım. Bundan hiç bir şey çıkmaz, onu özellikle belirtmek istiyorum. Muhtemeldir ki savcı soruşturmaya yer olmadığına karar vererek dosyayı kapatacaktır.

YARGIYA MÜDAHALE OLMADIĞININ EN BÜYÜK DELİLİ

Kuzu, ''yargıya müdahale var'' denildiği, AK Partinin başta ve en kuvvetli olduğu zamanda bile bir savcının Başbakan hakkında inceleme başlatabildiğini ifade ederek, ''Bunu yadırgamıyorum ama bu, bir anlamda Hükümetin yargıya müdahale etmediğinin en büyük delilidir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, bakan ve müsteşar hakkında suç duyurusunda bulunabiliyor. Ortada şeffaf, berrak bir hükümet var'' diye konuştu.

SİYASETTE BU TÜR ENGELLEMELER OLACAKTIR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ise Başbakan Erdoğan hakkında inceleme başlatılmasını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının rutin bir kararı olarak değerlendirdi.

Toptan, ''Üzerinde çok fazla duracak bir şey olduğu kanısında değilim. Başsavcılık, gazetelerde çıkan haberleri ihbar kabul edip inceleme başlattı. Bu tür suçların oluşması için kasıt unsuru, bütün ceza hükümlerinde olduğu gibi ön şarttır. Sayın Başbakanın böyle bir sözü kasıtlı olarak söylediği tespit edilirse inceleme soruşturmaya döner. Böyle bir kasıt söz konusu değilse inceleme, ileri bir aşamaya gitmeden kapanır'' diye konuştu.

''Bunu, cumhurbaşkanlığı sürecine yoruyor musunuz?'' sorusu üzerine ise Toptan, ''7 sene sonra karıştırılmaya başlanması iyi niyetli bir davranış olarak değerlendirilemez. Ama siyasette bu tür engellemeler olacaktır. Muhalefet partisi de bu engelleme hakkını kullanıyor. Ama daha taze bilgiler ve belgelerle bu engellemeyi yapsa daha inandırıcı olabilir'' dedi.

HEM KENDİMİ HEM DE SİZİ SUÇTAN KORUYAYIM

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise aynı yöndeki soruları, ''Adalet Bakanına gidin sorun, ben Maliye Bakanıyım'' diyerek yanıtlamadı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise ''Ben değerlendirmiyorum. CMK'ya göre hazırlık tahkikatıyla ilgili yapılacak olan bir açıklamayı ister ben yapmış olayım, ister siz alın bunu açıklayın, suç oluşturur. Hem kendimi hem de sizi suçtan koruyayım'' dedi.