BIST 9.474
DOLAR 34,42
EURO 36,43
ALTIN 2.838,09
HABER /  GÜNCEL

AK Parti, Sezer için düğmeye bastı

2B Yasası değiştirilmeden tekrar Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderilecek. Sezer yasayı referanduma götürürse hükümette Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tartışmaya açılacak

Abone ol

Birgün Gazetesi'nden Düzgün Karadaş'ın haberine göre, YÖK vetosunun ardından Cumhurbaşkanı Sezer'in yetkilerini gündeme getiren AKP, 2B Yasası'nı yeniden ısıtıyor. Sezer'in değiştirilmeden gönderilecek yasayı referanduma götürmesi halinde hükümet te Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tartışmaya açacak

AKP, YÖK Yasası'nın veto edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetkilerini tartışmaya açtı. AKP Hükümeti, Cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlandırmadan önce orman vasfını kaybetmiş orman arazilerini yani '2B'lerin satışını tekrar gündemine aldı. Sezer tarafından iki kez üst üste veto yiyen değişiklik paketini raftan indirmeye hazırlanan AKP, bu kez referandumu göze aldı.

Seçilme yaşının 25'e indirilmesine ilişkin değişikliğin de yer aldığı iki maddelik Anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu kez referanduma sunması bekleniyor. İş aleminin de bu konudaki desteğini arkasına almayı hesaplayan AKP, referandumdan çıkacak sonuca dayanarak Cumhurbaşkanı Sezer'in yetkilerini sınırlandıracak çalışmaları başlatacak. Bu çalışmalar belki de Sezer'i Köşk'ten indirmenin ilk somut adımı da olacak.

KULİS FAALİYETİ BAŞLADI

YÖK Yasası'na şimdilik virgül koyarak rafa kaldıran Hükümet, yaklaşık bir yıl önce rafa kaldırdığı orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Anayasa değişikliğini ise raftan indirmeye hazırlanıyor. Değişiklik için referandumu göze alan Hükümet, şimdiden kulis faaliyetine başladı. Konuya ilişkin TÜSİAD'ın başını çektiği iş aleminin de tam desteğini, yaratılacak maddi kaynak nedeniyle arkasına alan hükümet, değişiklik için uygun takvimi belirlemeye çalışıyor. Eğer koşullar uygun olursa Meclis tatile girmeden Hükümet, Meclis Anayasa Komisyonu'nda uyumaya bırakılan değişiklik teklifini değiştirmeden Meclis'ten geçirecek.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu durumda iki seçeneği bulunuyor. Ya değişmeden ikinci kez önüne gelen değişiklik teklifini imzalayacak, ya da referanduma sunacak. Sezer'in "Anayasa'ya aykırı olduğu" iddiasında bulunduğu Anayasa Değişikliğini imzalamak yerine referanduma götürmesi ağırlık kazanıyor. Ve bu karar da AKP'nin istediği seçeneğin doğmasına olanak sağlıyor.

YETKİLER SINIRLANDIRILACAK

AKP, 2B'ler için yapılacak referandumu, orman arazileri ile sınırlı bırakmayacak. Tüm muhalefeti ve özellikle Sezer'i referandumun bir tarafı olarak sunacak. Referandum süresince AKP sürekli olarak, düzenlemenin ekonomik getirisini anlatacak ve buna iş aleminin desteğini ekleyecek. Referandum bir anda AKP'nin yönlendirmesiyle Sezer- AKP referandumuna dönüştürülecek. AKP bu süreçte Sezer'e ilişkin bütün eleştirilerini de gündeme getirecek. Bunlardan birisi de veto edilen ve İmam Hatiplerin önünü açan YÖK yasası olacak.

Hükümet, 2B'lere ilişkin referandumdan galip çıkması durumunda Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırmak için düğmeye basacak. Bunu gerekçelendirirken de Sezer'in Anayasa Mahkemesi Başkanı iken Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğine ilişkin açıklamalarıyla güçlendirilecek. AKP'nin nihai hedefi yetki sınırlandırılması değil, Cumhurbaşkanının, Meclis denetimine açılması ve bu yolla zor duruma düşürülerek en azından istifa etmesi. Başbakan Erdoğan bu hedefini geçen hafta yapılan partisinin grup toplantısında da açıkladı, "meclis seçtiği kişileri denetleyebilmeli" dedi. Ve Sezer operasyonunun ilk somut işaretini de o toplantıda verdi.

ÖNCE YASA SONRA ANAYASA

Eğer 2B'lere ilişkin Anayasa değişikliği sonbahara bırakılırsa, bu kez yasa değişikliği yapılacak. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tarafından hazırlanan ve 2B arazilerini kullananlardan kullanım bedeli alınmasına ilişkin yasa teklifi Meclis tatile girmeden çıkarılacak. Geriye doğru 5 yılı kapsayacak şekilde alınacak kullanım paraları ile Hükümet en azından Anayasa değişikliğine kadar geçici bir çözüme yönelecek.

20 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı için kulis faaliyetlerini yoğunlaştıran Orman Bakanı Osman Pepe, 2B'lerin satışından sadece bir yıl içinde 5 milyar dolarlık gelir beklediklerini belirtiyor. Hükümet, 2B'lerin satışından toplam 20 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı Hükümet için hayat öpücüğü anlamına geliyor. Zira önümüzdeki sonbahardan itibaren başlayacak IMF geri ödemeleri ve diğer borçlar için 2B'lerin satışı büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı'nın referandum kararı vermesi durumunda hükümet, meydanlarda da IMF'ye muhtaç olmamak için bunun gerekli olduğunun altını çizecek. Orman Bakanı Osman Pepe'nin "Bana 2B'leri verin. Size IMF'den çok para çıkarırım" açıklaması da bunun işareti olarak algılandı.