BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,45
ALTIN 3.031,62
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti paketi gözden geçirdi

Erdoğan toplantıya yarıda katıldı ve Anayasa değişiklik paketinin tüm maddeleri birer birer gözden geçirildi.

Abone ol

AK Parti hukukçuları anayasa paketine rötuş için bir araya geldi. Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı toplantıyla ilgili açıklamayı TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu yaptı. Kuzu, anayasa değişikliğine ilişkin olarak, "Yarın gerekçelerini okuyacağız. İlave ve çıkartmaları bir daha gözden geçireceğiz. Zaten ufak tefek değişiklikler olacak. Yarın akşam üzeri ya da salı günü sabah verilmiş olacak" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketi üzerindeki çalışmalara katılmak üzere AK Parti Genel Merkezine geldi.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu katıldı.

Anayasa değişikliğine ilişkin AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı, 21.20'de sona erdi.

Kuzu, toplantının çıkışında yaptığı açıklamada, çalışmalara yarın da devam edeceklerini söyledi.

Mevcut metni gelen eleştiriler ve teklifler doğrultusunda yeniden gözden geçirdiklerini bildiren Kuzu, "Yarın gerekçelerini okuyacağız. İlave ve çıkartmaları bir daha gözden geçireceğiz. Zaten ufak tefek değişiklikler olacak. Madde sayısında çok büyük bir artış olacağını sanmam. O civar yine dolaşır ama belki muhtevada bazı rötuşlar olacaktır. Bu bakımdan biraz daha bekleyeceğiz. Yarın akşam üzeri ya da Salı günü sabah verilmiş olacak" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Bugün karar verilen bir değişiklik var mı?" sorusuna Kuzu, "Somut bir şey olarak değil de genel olarak tek tek okuyup, gelen teklifleri de ayrıca bir dizayn ettik. Hepsini, bütün sivil toplum örgütlerini, siyasi parti kuruluşlarından ve değişik sendikalardan... Onları yazdık bir kenara. Hangi madde üzerinde ne gibi öneriler varsa onları da dikkate alarak, mümkün olduğu kadar, tabii teklifin de bütünlüğünü bozmadan müdahale etmeye çalıştık" yanıtı verdi.

HSYK'nın yapısı

TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Kuzu, "HSYK'nın yapısıyla ilgili bir değişiklik olup olmadığı" yönündeki bir soruyu da "Özünde çok çok değişiklikler yok ama mutlaka ufak tefek rötuşlar var" diye cevaplandırdı.

Bir başka gazetecinin, "Yeni madde eklendi mi?" sorusu üzerine ise Kuzu, "Yeni olarak madde... Sayı olarak bir madde durumu yok. Yarın tekrar onlara da bakacağız. Neler girip girmeyeceğini yarın da görüşeceğiz" diye konuştu.

Bütün eleştirileri dikkate almaya çalıştıklarını ifade eden Kuzu, çalışmalar kapsamında dünyadaki uygulamaları tekrar gözden geçirdiklerini, orta bir yol bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

Kuzu, "Muhalefetin mümkün olduğu kadar bu işe karışmasını sağlamak adına, hem bu işin referandum boyutu olursa değişik kesimleri de dikkate almak, Meclis'teki durumu da dikkate alarak... Öyle olunca haliyle ille de ideal bir metin, gönlümüzden tam geçen bir metin değil ama Türkiye reel politik çerçevesinde olabilecek bir metni çıkartmaya çalışıyoruz. Hala kapımız açık. Muhalefet katkıda bulunmak isterse, yarın yine çalışmalarımız sürecek. Anayasa Komisyonu'na geldiği zaman da orada da biz aynı şekilde eleştiriye ve öneriye açık vaziyette bulunacağız. Son şekline kadar her türlü eleştiriye açığız. Çıkartma, ilave mümkündür, ama olumlu yaklaşmak kaydıyla" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de çıkışta basın mensuplarının konuya ilişkin sorularına yanıt vermeyeceğini söyledi.