BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

AK Parti neden 7 puan kaybetti? Parti kurmayları değerlendirdi

Seçimde genel başkan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.5 oy almasına rağmen AK Parti birinci çıkmasına rağmen yüzde 7.1'lik oy kaybetti. AK Parti kurmaylarına göre, partinin yüzde 42'lik bir kemik kitlesi bulunurken yüzde 7-9 arası bir kitle dönemsel olarak kendilerine oy veriyor.

Abone ol

24 Haziran seçimleri sonrası MHP’nin ve İYİ Parti’nin, ittifakla TBMM’ye zaten taşınacak olması, AK Parti’ye giden milliyetçi oyların kendi adreslerine dönmesi sonucunu doğurduğu yorumları yapıldı. Hürriyet'in aktardığına göre, AK Parti içerisinde oy kaybının nedenleri arasında, ‘bazı illerde aday profilinden kaynaklanan itirazlar, yerel yönetimlere yönelik şikâyetler, bazı il teşkilatlarında yapılan değişiklikler ve seçim kampanyasının başarılı olmaması’ da sayıldı.

'BELEDİYE BAŞKANLARI DEĞİŞİMİ OLUMLU ETKİLEDİ'... Ancak bunların, ‘milliyetçi oyların partilerine dönmesi’ kadar büyük bir etki yaratmadığı da ifade ediliyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde yapılan belediye başkanı değişikliğinin olumlu sonuçlarının görüldüğü de iddia ediliyor.

'ANALİZİNİ İYİ YAPMAMIZ GEREK'... Parti kurmayları, “AK Parti’nin taban oyu yüzde 42 civarında. Bunun üstündeki oy, dönemsel olarak uygulanan politikalar, yönetim anlayışı ve ekonomik kararlarla gelip-giden kitle. Bizim oyumuzun yüzde 7-9’luk bölümünün izlenen politikalara bağlı olarak azaldığı daha önce de yaşandı. 7 Haziran seçimleri buna iyi bir örnektir. Eğer AK Parti uyguladığı politikalarda umut ve güven yaratıyorsa, bu kitle bize oy veriyor. Bundan uzaklaştığımızda da gidiyorlar. Bunun analizini iyi yapmamız gerekecek” dediler.

'MİLLİYETÇİ TABANDAN BESLENEN PARTİ, CHP'Yİ YAKALADI'... Ayrıca kulislerde “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde milliyetçi tabandan beslenen parti sayısı ilk kez ikiye çıktı. Bu partilerin oy oranı toplamı 21’i ve CHP’yi yakaladı. İYİ Parti’yi oluşturan isimler, geleneksel milliyetçi tabandan farklı bile olsa, aynı siyasi refleksleri gösteren ve birbirinin alternatifi olabilecek iki milliyetçi kökenli partinin varlığı, ilk kez yaşanacak. Türk siyaseti bu partilerin, Meclis politikaları ve iktidarla ilişkilerine önümüzdeki günlerde tanıklık edecek” yorumları yapılıyor.