BIST 8.916
DOLAR 34,33
EURO 37,37
ALTIN 3.047,74
HABER /  GÜNCEL

AK Parti milli görüşü siyasete taşıdı

Balçiçek Pamir'in sunduğu Karşıt Görüş programında 'cemaat ve liberalizm' tartışıldı. Cüneyt Ülsever ve Şahin Alpay karşı karşıya geldi.

Abone ol

Habertürk'te Balçiçek Pamir'in sunduğu Karşıt Görüş'te bu hafta liberalizm tartışıldı. Kendisini liberal olarak tanımlayan ancak özellikle AK Parti konusunda farklı bakış açıları olan Hürriyet Gazetesi Yazarı Cüneyt Ülsever ve Zaman Gazetesi Yazarı Şahin Alpay karşı karşıya geldi.

Balçiçek Pamir, her iki konuğun da liberalizm tanımlarını dinledikten sonra her iki isme "liboş"u da sordu. Liboş kavramının liberalizmden önce siyasi hayatımıza girdiğini söyleyen Ülsever, Emin Çölaşan'ın, Mehmet Barlas'a yıllar önceki bir tartışamada liboş dediğini ve sözcüğün bundan sonra kullanılmaya başladığını vurguladı.

YÜZÜME KARŞI LİBOŞ DENMEDİ

Ülsever, "Yüzüme karşı liboş denmedi. Uzun süre liberal kelimesini partiler kullanmadı. Ben Özal döneminde liberal ekonomi savunulurken ANAP programına liberal kelimesini yazdırmadı. Çünkü liberal, etik değerleri düşük, aile kurumuna saygısı olmayan gibi anlamlarda kullanılırdı." dedi.

Şahin Alpay da Cüneyt Ülsever'in sözlerine ek olarak "İdeolojik olarak karalamaya çalışanlar da yaygındır. Sosyalistler, islamcılar, millliyetçiler asla liberalleri beğenmezler. Bugün Türkiye'de liberal olmak çok güçtür. Ulusalcılara, sosyalistlere karşı özgürlüğü savunmak çok zor bir şeydir" dedi.

CEMAAT İLİŞKİSİ

Programda AK Parti ve cemaat ilişkisi tartışmaları da gündeme geldi.

Şahin Alpay konuyla ilgili "Türkiye'de cemaatlerin çok önemli rolü vardır. Milli görüş hareketinin tabii ki tarikatlarla ilgisi vardır. Nakşibendi Tarikatından bir Turgut Özal'ın da çıktığını gördük, Erbakan'ın da çıktığını gördük. RP ve Erbakan'ın başında olduğu milli görüş hareketi ile Gülen hareketi arasında çok da dostane ilişkiler yoktu. Ama AKP bugün temsil ettiği çizgilerle Gülen hareketinin sempatisini kazanmış olabilir. Gülen hareketinin temsilcileri değişik partilere dağılıyordu şimdi AKP'de toplanıyor." şeklinde konuştu.

Cüneyt Ülsever de Alpay'ın görüşlerine şu sözlerle itiraz etti:

"Özal kendi inancını ve onun etrafındaki örgütlenmeyi siyasi arenaya taşımadı. Milli görüş doğrudan siyasetin içine geçti. Turgut Bey zaten dört eğilim mantığıyla hareket etti. Hiçbir zaman siyasette dinsel yapının uzantısını kullanmak istemedi. AK Parti bütün iddiasına rağmen (reforme edilmiş milli görüş, Erbakan'la çatışan milli görüş diyebiliriz) dinsel yapıdan gelen tepkileri ister istemez korudu. Özgürlük deyince türban, eğitim sorunu deyince imam hatip dedi, milli görüşü siyasetine taşıdı. AK Partililerin tümü için söylemiyorum ama geneline baktığımız zaman AK Parti, dinsel yansımadan gelen özgürlüklerin konuşulduğu parti haline geldi."