BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti MHP koalisyon görüşmesinde 'Erdoğan' kilidi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında dün gerçekleştirdiği CHP görüşmesinin ardından bugün MHP ile görüşecek. MHP, AK Parti’nin 'tartışmasız' konusu olan 'Erdoğan’ın pozisyonu'nu hedef aldığı için görüşmenin zorlu geçmesi bekleniyor.

Abone ol

Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasının hemen ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirdiği CHP ile görüşmesini “samimi ve dostane” olarak tanımlayan Davutoğlu'nun MHP ile görüşmesi nasıl geçecek?

AK PARTİ'NİN MHP HEYETİ BELLİ OLDU

Ahmet Favutoğlu koalisyon turları kapsamında CHP ile görüşmesini dün tamamladı. Bugün ise gözler, AK Parti'nin MHP heyeti Faruk Çelik, Mahir Ünal, Haluk İpek, Lütfi Elvan ve Ertan Aydın'dan oluşan heyetinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 13.00'te gerçekleştireceği görüşmede... AK Parti’nin 'tartışmayız' dediği tek konu olan 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pozisyonu'nu '3 önceliğinden biri' olarak tanımlayan MHP nasıl bir tavır sergileyecek? Davutoğlu, beklediği sıcaklığı MHP’de bulabilecek mi? 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Hakan’a verdiği röportajda, kendisi ile görüşmeye gelen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na, partisinin 'olmazsa olmaz'larını, "Diyeceğiz ki; çözüm süreci bir çözülme sürecidir ve hemen bitirilmelidir. 17/25 Aralık'ın üzerine sonuna kadar gidilmelidir. Recep Tayyip Erdoğan Saray'dan çıkıp Çankaya fanusunun içine girmelidir" diye anlatacağını kaydetmişti. Bahçeli, 7 Haziran akşamından bu yana da her platformda aynı yaklaşımı dile getiriyor. Koalisyon tartışmaları kapsamında, AK Parti ve MHP, 'tabanlarının birbirine uygun olduğu' yaklaşımıyla 'yakıştırılıyor' ancak Bahçeli muhalefette kalmayı tercih eden bir yaklaşım sergilemişti. Bahçeli, AK Parti'yle koalisyon kurmak istemediğini her fırsatte dile getirdi.

ekran-resmi-2015-07-14-10.01.39.png 

BAHÇELİ HEP 'OLUMSUZ BİR TABLO' ÇİZİYOR

Hakan'a, Davutoğlu'yla görüşme yapması durumunda kendisine, "Sizinle ‘çözüm süreci’ konusunda hiçbir birlikteliğimiz yok diyeceğiz. Ayrıca 17/25 Aralık konusu var diyeceğiz. Saray'dan Çankaya'ya taşınma konusu var diyeceğiz. Bunların haricinde çok konu var diyeceğiz. Ardından da ekleyeceğiz, Beraber koalisyon kurup birbirimizi aldatmanın gereği yok diyeceğiz. Koalisyon kurup birbirimizi karakol amiri gibi takip ettirmenin gereği yok diyeceğiz. Bu bakanlığı bu parti kontrol edecek, şu bakanlığı şu parti kontrol edecek... Böyle şey olabilir mi? En geçerli model AK Parti-CHP modelidir. Bu modeli hayata geçirin diyeceğiz. Biz seçim gecesi söyledik: Bize düşen ana muhalefettir. Böyle bir koalisyon modeli ortaya çıkarsa biz Türkiye'nin yararına olan uygulamaları destekleriz, yararına olmayan uygulamalara da muhalefet ederiz. Yapıcı bir muhalefet oluruz" diyeceğini anlatan Bahçeli, koalisyon hususunda olumsuz bir tablo çizmişti. 

MHP NEDEN UZLAŞMAYA YANAŞMIYOR?

Bahçeli hem AK Parti’ye, hem de CHP – MHP – HDP’nin üçlü koalisyon kurulabileceğini dile getiren, hatta kendisine Başbakanlığı öneren CHP’ye kapıyı kapatıyor. Son olarak Meclis Başkanlığı seçiminde MHP’nin kendi adayının arkasında durması, muhalefetten bir ismin Başkan olmasını engelledi. MHP’nin tavrı AK Parti’ye yaradı. Meclis Başkanı AK Partili İsmet Yılmaz oldu. MHP’nin tavrı CHP ve HDP tarafından eleştirildi. Ama öte yandan MHP kendi içinde tutarlı davrandı. Aslında MHP 7 Haziran’dan bu yana pozisyonunu hiç değiştirmedi. Bahçeli’nin seçim sonuçları açıklandığında şöyle demişti:
" MHP şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst politikalarıyla çok güzel ve Meclis’te denetimi esas alan bir ana muhalefet görevini üstlenmeye hazırdır. Bunların hiçbirisinden sonuç alınamıyorsa da, en erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da olur."

MHP'nin bu tutumunun arkasında koalisyon kurulamaması halinde gidilecek erken seçimde oylarını yüzde 16'nın daha da üstüne çıkarma amacı olduğu düşünülüyor.

bahceli.20150714100213.jpg

AK PARTİ'NİN DOKUNULMAZI, MHP'NİN 3 HEDEFİNDEN BİRİ...

AK Parti 7 Haziran seçimlerinden sonra tavrını önce koalisyon, zorunlu olursa erken seçim olarak belirledi. Koalisyon görüşmelerine başlamadan önce diğer partilerden farklı olarak hiçbir şart ileri sürmedi. İleri sürenlerin de kendilerini bağladıklarını söyleyerek, tek bir konuyu tartışmayacaklarını bu konunun da 'Cumhurbaşkanlığı makamı yani Recep Tayyip Erdoğan' olduğunu vurguladı.

Davutoğlu Bahçeli’nin “fanus” sözüne de, "Her konuyu tartışmaya açığız ama Cumhurbaşkanlığı makamını konuşturmayız, tartıştırmayız. Hiç kimse Cumhurbaşkanlığı için “Fanus’a girecek” gibi bir ifade kullanamaz. Cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yapmaktan vazgeçin; size de, millete de faydası yok." dye cevap vermişti.

BAHÇELİ'DEN FANUS AÇIKLAMASI

Ancak Bahçeli, Davutoğlu’ndan gelen bu eleştiriye karşın MHP’nin geri adım atmayacağını twitter üzerinden gösterdi. Bahçeli, "Fanus; süslü, ayaklı fener demektir. Yine fanus, değerli eşyaları tozdan korumak için üzerlerine kapatılan yarımküre biçimindeki cam kaptır. Çankaya fanusu saray kapanının panzehiridir. İnsanı ferahlatır, aklını başına getirir, huzura erdirir, ufkunu değiştirir. Çankaya fanusu, binlerce yıllık Türk devlet geleneğinin simgeleştiği, toplandığı ve özümsendiği tarihi bir emanettir. Çankaya fanusu, kurtuluş mücadelesinin neticesinde kurulan milli ve üniter Türk devletinin namus ve haysiyet sancağıdır.Bu fanus çatlarsa, tarihsel süreklilik kopar. Bu fanusa saygı duyulmazsa Türk-İslam asırlarının kutlu hatıraları teker teker buharlaşır." diyerek Erdoğan'ın Çankaya'ya gitmesi gerektiğini vurguladı..

erdogan-davutoglu.20150714100226.jpg 
DAVUTOĞLU HASSASİYETİNİ TEKRAR BELLİ ETTİ

Davutoğlu da MHP’ye gitmeden bir gün önce tekrar hassasiyetlerini tekrarladı. "Cumhurbaşkanı konusu açılırsa koalisyon müzakerelerini sabote etmek olur" demiştiniz konu gündeme geldi mi?" sorusuna, "Beni görevlendiren makamı tartışma konusu açıldığında o sürecin bu sefer meşruiyeti tartışmaya başlanır. Görevi veren makamın meşruiyetini tartışmak bu sürecin doğasına aykırı. O zaman ben hangi meşruiyetle bu ziyareti yapıyorum? Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesi meşruiyetiyle. O görevi veren makamın meşruiyetini veya itibarını tartışmaya açmak eşyanın da sürecin de doğasına aykırı" diye cevap verdi.