Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yeni anayasa için biraraya geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.
Abone olAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesinde yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları konuları ele alındı. Görüşme saat 14.00'te başladı, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, AK Parti-MHP görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin eşit temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, üzerinde uzlaşılan 60 maddenin ardından süreç devam ediyormuşcasına 61. maddeden itibaren görüşmelere başlanılması gerektiğini söyledi.
Çok geniş bir gündemin söz konusu olduğunu, Başbakan Davutoğlu tarafından, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler ve yaşananların dile getirildiğini belirten Öztürk, görüşmede ağırlıklı olarak anayasa değişikliğinin ve AB uyum yasalarının gündeme geldiğini aktardı.
"BAŞBAKAN TARAFINDAN KABUL GÖRDÜ"
Geçmişte kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları sonucunda 60 madde üzerinde anlaşıldığını anımsatan Öztürk, "Şimdi bizim teklifimiz, sanki süreç devam ediyormuşcasına mutlaka Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı. 61. maddeden itibaren üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü" dedi.
21. yüzyılda Türk Devleti'nin, Türk milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden Anayasa'nın arınması gerektiğini, en önemlisi de sivil inisiyatifin, sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerektiğini bildiren Öztürk, bu noktada hem fikir olduklarının ortaya çıktığını ifade etti.
"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ZİNHAR KABUL ETMİYORUZ"
Öztürk, şunları kaydetti:
"Anayasa değişikliği dikkate alınınca İçtüzükteki değişiklikler de gündeme geldi. İçtüzükle ilgili de bir komisyon çalışması vardı. Onun da kaldığı yerden devam etmesi noktasında teklifler oldu, temennilerde bulunuldu.
Türkiye 93 yıllık bir parlamenter tecrübeye sahip. Parlamenter sistemin, süreç içerisinde aksayan ve ihtiyaç hissedilmeyen tarafları var ise bunlar mutlaka gözden geçirilmeli, parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk. Sayın Başbakan tabii ki bu noktada 'Hayır, parlamenter sistem olmaz' gibi bir tabir kullanmadı. Ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini, bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini, bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. Tartışırız. Getirdikleri takdirde her konuyu tartışırız. Ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hele hele Türkiye'nin bugün içerisinde yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik."
SORU VE CEVAPLAR
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztürk, başkanlık sistemiyle ilgili detaylara girilmediğini, parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit şekilde temsil edildiği bir komisyon kurulmasının, geniş katılımla bir Anayasa değişikliği üzerinde çalışılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
AK Parti'nin, Anayasa Komisyonu'na 6 ay gibi bir çalışma süresi öngördüğünü belirten Öztürk, kendilerinin de bu konuya komisyonun kendisinin karar vereceğini söylediklerini aktardı.
"DEVLETİN ÇÖZÜLMESİNE NEDEN OLACAK ADIMLARA KARŞIYIZ"
Öztürk, karar almalarda oy birliği veya oy çokluğu gibi hususların komisyon kurulduktan sonra kararlaştırılacağına işaret ederek, Anayasa değişikliği noktasında hassasiyetlerini gündeme getirdiklerini, Başbakan Davutoğlu'nun da "bu konularda herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade ettiğini" bildirdi.
Öztürk, "Anayasanın problemlere çözüm getirilmesini isterken devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik" dedi.
"PARLAMENTODA BÜTÜN PARTİLERİN OLACAĞI BİR KOMİSYON"
"Sürecin içerisine HDP dahil olacak mi?" sorusuna Öztürk, "Parlamentoda bulunan bütün partiler olmalı. Biz 'flu bakıyoruz' dedik ama Sayın Başbakan ve partisi şimdi şaşı bakıyor. O nasıl olacak bilemiyorum. Parlamentoda bulunan bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyonu söyledik" karşılığını verdi.
Genel Başkan Bahçeli'nin "komisyonda üye sayısının eşit olması gerektiğini" özellikle söylediğinin altını çizen Öztürk, görüşmede dokunulmazlıkların gündeme gelmediğini belirtti.
Öztürk, "Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olduğu vakit, devletin huzura kavuşması, milletin geleceğe umutla bakması noktasında Mecliste üzerimize düşen her türlü görevi yapacağımızı ifade ettik. Yeter ki terörden kurtarılsın, terörle mücadelede kararlı olduklarını, biz de takip edeceğimizi söyledik" diye konuştu.
"SUSARAK BAKTILAR, SUSARAK CEVAPLADILAR"
Görüşmede başkanlık sistemine karşı olduklarını söylediklerine dikkati çeken Öztürk, "Görüşme kayıt altına alındı mı?" sorusuna, "Biz girişte 'basın mensuplarının ve kameralardan bir kısmının olabileceğini daha önce söylemiştik, istiyorsanız gelsin' dedik ama susarak baktılar, susarak cevap verdiler" dedi.
Milletin ve devletin lehine olduğunu gördükleri noktada AB yasalarına destek vereceklerini ifade ettiklerini aktaran Öztürk, dokunulmazlıklar konusundaki tavırlarının ise gündeme geldiği zaman görüşüleceğini dile getirdi.
"CUMHURBAŞKANINI YANLIŞ BİLGİLENDİRMİŞLER"
Darbe yasalarının mevzuattan kaldırılmasının gündeme gelmediğini bildiren Öztürk, "Cumhurbaşkanı'nın Hitler Almanyası'nı örnek vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Çok yanlış. Sayın Cumhurbaşkanını yanlış bilgilendirmişler ya da Sayın Cumhurbaşkanı kendisine verilen notu yanlış değerlendirmiş Böyle bir şey olmaz" yanıtını verdi.
Öztürk, yeni bir görüşme için takvim belirlenmediğini vurgulayarak, yeni bir başkanlık modelinin de gündeme gelmediğini söyledi. Öztürk, "Biz eski başkanlık sistemini biliyoruz ki o 'seçilmiş kral' diye ifade ettiğimiz bir sistem" ifadesini kullandı.
"İLK 4 MADDEDE ISRARCIYIZ"
"Anayasa'dan Türk vatandaşlığının çıkarılması gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Öztürk, "Hayır. Anayasa'nın ilk dört maddesinde ısrar ettiğiniz vakit o zaten korunmuş oluyor" diye konuştu.
DAVUTOĞLU-BAHÇELİ ARASINDA 1982 ESPRİSİ
Öztürk, bir gazetecinin, "Bu salonda hükümet kuramamış ve 'hayırcı' ilan edilmiştiniz. O görüşmeler gündeme geldi mi?" sorusuna, "Görüşmelerde, 1982 Anayasa'sı oylanırken Sayın Başbakan 'hayır' dediğini söyledi. Sayın Genel Başkanımızın da 'o zamandan beri hayırcısınız siz de' diyerek bir esprisi oldu" dedi.