BIST 9.109
DOLAR 34,23
EURO 37,61
ALTIN 2.920,48
HABER /  POLİTİKA

AK Parti mayına bastı !

TSK mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda Hükümetin takındığı tavırdan rahatsız oldu.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Şemdinli iddianamesinin yanı sıra, Güneydoğu'daki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda Hükümetin takındığı tavırdan da büyük rahatsızlık duyduğu ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in hazırladığı raporda yer alan bilgilere göre, TSK, mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunda gerekli altyapıya sahip olduğu halde Maliye Bakanlığı konuyu yabancı şirketlerle çözmeye çalıştı.

35 YERİNE 728 MİLYON DOLAR
TSK, hükümete, Kilis'teki mayınlı arazinin 35 milyon dolarlık kaynakla çözülebileceğini bildirdi. Ama Hükümet bu talebe sıcak bakmadı ve mayınlı arazinin temizlenmesi için ihale bedelini 728 milyon dolar olarak belirledi. Daha sonra gelen tepkiler üzerine bu rakamı 300 milyon dolara indirdi. 15 Şubat'ta ise ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

OYMEN: TSK'YA HAKARET
Öymen, bölgenin mayınlardan arındırılmasının TSK yerine yabancı şirketlere yaptırılmasının, TSK'ya hakaret anlamı taşıdığını vurguladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, şu değerlendirmeyi de yaptı: "Maliye Bakanlığının, mayınlı alanları yabancı şirketlere temizletme konusundaki ısrarını anlamakta sıkıntı çekiyorum. Bu olay bir bakanı görevden almaya yetecek niteliktedir. Bu memleketin kaynaklarını kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz. Irak'ta durum belli. Bölgenin mayından hemen temizlenmesi yanlış olur. Mayınların temizlenmesi zamana ve gelişmelere göre yapılmalıdır."

STRATEJİK ÖNEMİ VAR
Diğer yandan, yabancı şirketlere temizletilecek mayınlı arazilerin 49 yıllığına temizlik yapacak şirkete verilmesinin de TSK'da bir diğer rahatsızlık konusu olduğu öğrenildi. TSK'nın, staretejik değeri bulunan söz konusu arazilerin neredeyse yarım yüzyıl süreyle yabancıların kullanımına ve kontrolüne açılmasından rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Bu konu Maliye Bakanı Unakıtan hakkında verilen üçüncü gensorunun önümüzdeki hafta Meclis'te yapılacak görüşmelerinde ayrıntılı olarak ele alınacak.

Kaynak:Birgün/ÇİLEM KAYA