BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

AK Parti kapatılsın talebi

İşçi Partisi (İP) AK Parti'nin kapatılması ve Erdoğan'ın cezalandırılması talebiyle savcılığa başvurdu.

Abone ol

İşçi Partisi (İP) Genel Sekreteri Ferit İlsever, AK Parti'nin Anayasa'nın 68/4. maddesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla, AK Parti'nin kapatılması için dava açılması ve sorumlu Başbakan ile hükümet üyelerinin cezalandırılması istemiyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yargıtay önünde açıklama yapan İlsever, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Nisan'da yaptığı açıklamada ''Silahsız bir şekilde, gelirsin masada her şeyi konuşuruz'' dediğini belirterek, daha sonra gelen tepkiler üzerine, çağrının PKK'ye değil DTP'ye olduğu yönünde açıklama yapıldığını kaydetti.

Erdoğan'ın çağrıyı PKK'ye yaptığını ileri süren İlsever, ''Çünkü silahlı olan PKK'dir, diğerleri PKK'nin yan örgütleridir'' dedi. İlsever, PKK'nin TCK'nın 302. maddesini ihlal eden bir örgüt olduğunun ve ''Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya'', ''birliğini bozmaya'', ''Devletin egemenliği altında bulunan toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya'' yönelik kalkışma eylemli bir çatışma içerisinde bulunduğunun sabit olduğunu vurguladı. Ferit İlsever, ''Amacı bu olan örgütle, silahı bırakmış olsa dahi, 'masaya oturmak', onun belirgin olan bu amacını 'müzakere etmek' suç için anlaşmaktır. TCK'nın 'Suç İçin Anlaşma' başlığını taşıyan 316. maddesinde ise suç için anlaşanlara suçların derecesine göre hapis cezası verileceği belirtilir'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın 15 Şubat 2004 akşamı da bir televizyon
kanalında, ''Diyarbakır'ı Büyük Ortadoğu Projesi içinde merkez yapma hedefini'' açıkladığını iddia eden İlsever, şunları kaydetti:

''Şimdi PKK'yi masaya çağırması da bu projenin ve hedefin parçasıdır. Üstlenilen görev, devletin topraklarının ve hükümranlık haklarının bir kesiminin yabancılara terk edilmesidir. Bu da TCK'nın 302. maddesinde tanımlanan 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçunu oluşturur. Anayasa'nın 68/4 maddesine göre, 'Siyasi partilerin.... eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğüne, milletin egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz' Siyasi Partiler Yasası'nın 101 maddesinde bunun yaptırımı düzenlenmektedir. Anılan maddenin (b) bendine göre, 'Bir siyasi partinin, Anayasa'nın 68. maddesinin 4. fıkrasına aykırı eylemlerin işlendiği odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespiti' halinde temelli kapatılmasına karar verilir.''

İlsever, bu nedenlerle AK Parti'nin Anayasa'nın 68/4. maddesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini ileri sürerek, Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçede, AK Parti hakkında gerekli kovuşturma yapılarak, temelli kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmasını, sorumlu olan Başbakan ve hükümet üyelerinin cezalandırılmalarını talep ettiklerini bildirdi.