Haziran 2015'te yapılması planlana genel seçimler 26 Nisan yada 3 Mayıs'ta mı yapılacak? AK Parti'den son dakika hamlesi...
Abone olHabertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya AK Parti'nin Meclis çalışma saatlerini düzenleyen teklifinin amacının erken seçim olduğunu yazdı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın önceki gün verdiği Meclis'in çalışma saatlerine ilişkin önergenin kabul edildiğini de hatırlatan Sarıkaya, "Zamanından önce seçime mi gidiyoruz..." dedi ve şunları yazdı.
"Meclis'in çalışma saatlerini düzenlemeyi amaçlayan önerge, seçime 6 ay kala üstelik gece yarısı iktidar partisi tarafından verilirse bunun okuması tektir:
"Zamanından önce seçime mi gidiyoruz..."
Nitekim öyle oldu, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, önceki gün Meclis'in çalışma saatlerine ilişkin önergesini sundu. Bütçe görüşmelerinin ardından 6 Ocak'a kadar tatile girecek olan TBMM, 7 Ocak gününden itibaren çalışmaya başlayacak.
AK Parti Grubu da bu tarihten itibaren 29 Ocak'a kadar haftada 2 gün 14.00-21.00 saatleri arasında çalışmayı öngören teklifini sundu ve kabul ettirdi.
Böyle bir talep son dakika gelirse bunun özellikle de muhalefet kulisindeki okuması farklı olmaz.
Özellikle de seçimin 26 Nisan veya 3 Mayıs'ta yapılacağına ilişkin söylentilerin yüksek olduğu bir dönemde...
NORMALİ MART
Üstelik, 14 Haziran'da gerçekleşmesi gereken seçimin, okulların 12 Haziran'da tatile girmesi ve LYS tarihine denk gelmesi dolayısıyla öne çekileceğine ilişkin söylenti de zirve yapmışken. Bunun bırakın iktidar grubunu muhalefetteki okuması, bir erken seçim hazırlığı olduğunun ötesinde değildir.
Nitekim öyle oldu, CHP yöneticileri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile Meclis bahçesinde sohbet eden HDP Milletvekili Hasip Kaplan, konuya dikkat çekip CHP'lileri uyardı:
"Hazır olun, AKP baskın seçime gidiyor..."
Peki işin aslı öyle mi?
Genel kurul salonunda bütçe görüşmeleri nedeniyle siyasi parti temsilcileri konuşmalarını yaparken, kuliste AK Parti yöneticileriyle gece yarısı gelen önergelerinin gerekçesini konuştum.
Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasındaki önemli bir bağ olan etkin bir eski bakan, meseleye şöyle yaklaştı:
"Biz seçim kanunu getirmesek bile en son 4 Mart tarihine kadar Meclis'i çalıştırabiliriz. Çünkü seçim takvimi otomatik olarak başlar."
NİYETİMİZ....
Muhabbet koyulaşmıştı ki CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıkmış olması dolayısıyla yarım kaldı.
...
CHP Lideri ve HDP Grubu adına söz alanların konuşmasının ardından verilen arada bu kez önergenin sahibi Elitaş ile bir süre sohbet ettim.
"Çok sayıda kanun bekliyor. Bunların süratle çıkması için bir takvim yapmamız gerekiyordu" diye söze başladı.
Takvimin 29 Ocak'ta bitip daha ilerinin planlanmamış olmasının gerekçesini sorduğumda ise "O süre içinde öncelik verdiklerimizi çıkarabileceğimizi öngördük" yanıtını verdi.
Bunun bir baskın veya öne alınmış seçim hamlesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin de altını çizdi. Benzer yaklaşımı AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek de gösterdi ve "Meclis'i mart ayının ortasına kadar çalıştırabiliriz" öngörüsünde bulundu.
Parti yöneticileri bunu söylemiş olsa bile tüm milletvekiIlerincleki beklenti, öne alınmış seçim yaşanacağı yönünde. Her gelişmenin seçime yoğrulmasının nedeni de zaten buna dayanıyor.