BIST 9.577
DOLAR 34,03
EURO 37,89
ALTIN 2.824,15
HABER /  POLİTİKA

AK Parti ile CHP'nin anlaştığı tek konu

Yeni sol anlayışın önde gelen isimlerinden Fuat Keyman, CHP'yi yerden yere vurdu. Üç sınıfın çatışmasından bahsetti.

Abone ol

Prof. Dr. Fuat Keyman AK Parti'ye her konuda karşı olan CHP'nin, iktidar partisi ile anlaştığı tek konunun yüzde 10'luk seçim barajı olduğunu söyledi..

Türkiye'nin siyaset haritasını fotoğrafını çeken Keyman, Ergenekon'u savunan CHP'ye hala sol denilmesine tepkili.

Türkiye'de üç sınıfın kavga ettiğini AK Parti'nin dini, CHP'nin laik, Kürt orta sınıfının da etnik muhafazakarlık yaptığını ileri sürdü..  Keyman'a göre bu üç sınıf birbiriyle kavga halinde..

Sosyal demokrat kesimin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Fuat Keyman Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e konuştu.. İşte öne çıkan satırbaşları...

-AKP değişimciliğinin dört tane yuşumak karnı var. Kadın, emek, kültür ve cinsel özgürlükler. Sol muhafazakarlığa karşıdır.

-CHP sol olsaydı, demokratik açılımda ve anayasada AKP'yi desteklerdi. Türkiye terörle mücadelede ileride olurdu.

-Yöntem hataları olsa da büyük bir demokrasi ve hukuk hamlesidir Ergenekon. Dava başladı cinayetler bitti.

-Sol üniversitede türbanın özgür bırakılmasını söyler. Türbanlı kadınla türbansızın hakkını eşit olarak savunur.

LAİK ORTA SINIFLAR ORDUYLA İTTİFAK İÇİNDE

Onlar kendilerini temsil eden siyasi partinin AKP'yi seçim yoluyla yenmesinin ve ülkeyi yönetmesinin mümkün olmadığını gördükleri için askeriye ve yargı gibi kurumlarla birliktelikler kuruyorlar. AKP'ye karşı olsun da ne olursa olsun mantığıyla AKP'ye karşı her türlü ittifak arayışına gidiyorlar. Zaten bunun sonucundadır ki, solun ve demokratlığın içi giderek boşaldı ve solunu yerini 'tepkici milliyetçilik' aldı.

CHP'YE VERENLERİN MİLLİYETÇİLİĞİ

CHP'ye oy veren kesimin milliyetçiliği tepkici milliyetçiliktir. Bugüne dek Türkiyenin modernleşmesinin taşıyıcısı olan bu kesimler, şimdi Türkiye'nin dönüşümüne tepki duyuyorlar. Bunlar daha çok batıya yakınn kıyı şeridinde yaşıyorlar ve AKP karşıtı olan laik orta sınıfı oluşturuyorlar. Bu yüzden sol değerlerin içinnin boşalması sorunlu, sadece CHP'yi ve Deniz Baykal'ı konuşarak anlaşılmaz.

KAYSERİ VE İZMİR TUTUCULUKTA AYNI

Kayseri ekonomik olarak muhteşem gelişiyor ama bu kentte birlikte yaşam çok az. İş bitince herkes evine gidiyor. Eskişehir ise tam tersi, tiyatrosundan caz-barlarına, sinemalarından meydanlarına, lokantalarına kültür, sanat, eğitim alt yapısıyla insanların farklılıklarını birlikte yaşayabildikleri, birbirleriyle temas içinde oldukları bir kent. İzmir'in ise potansiyeli var fakat orta sınıfı tepkici ve içe kapanmış.

KÜRTLER MUHAFAZAKARAŞTI MI?

Tabii.. Bu ülkede en az üç muhafazakarlık var. Sünni muhafazakarlık, etnik muhafazakarlık ve laik muhafazakarlık. Kürtlerin geleceğinde PKK yok, bu ortaya çıkıt ama etnik milliyetçilik bugünkü gibi güçlendikçe,
Kürtlerin geleceğinde 'muhafazakarlık' var. Kürtlerin etnik milliyetçiliğe mi yöneleceği yoksa demokratik ve eşit vatandaşlığa mı gideceği gerçek sol bir partinin çıkmasına çok bağlı. Çünkü BDP, kendisini farklılıklara açmazsa..

CHP İLE AK PARTİ BU KONUDA ANLAŞTI

Türkiye'de sağ ve sol ekseni sürdüğü için ve AKP merkez sağ parti olduğu için, AKP'ye tepkicilik de solla özdeşleştiriliyor. Halbuki CHP'nin solla alakası yok. Anti AKP'ci olmak solculuk değildir. Solculuk özgürlükçü olmaktır. Her konuda AKP karşıtı olan CHP, sadece yüzde 10'luk seçim barajı konusunda AKP'nin yanında duruyor ve barajı düşürmüyor. Çünkü böyle bir sistemde mevcut partiler daha güçlü oluyorlar, yeni v sahici olanları engelliyorlar.