BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,36
ALTIN 2.836,86
HABER /  MEDYA

AK Parti için tarihi gün! İkinci dönem başlıyor!

Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, AK Parti'nin dönüm noktasında olduğuna işaret ederek, yeni döneminin 10 Şubat'ta başlayacağını söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin, AK Parti'nin dönüm noktasında olduğuna dikkat çekti.

İkinci AK Parti döneminin 10 Şubat'ta başlayacağını belirten Murat Yetkin, bu tarihin önemini şu sözlerle anlatıyor:

"10 Şubat 2015 Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 5 Ocak’ta Resmi Gazetede yayımlanan kararına göre milletvekili seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin görevlilerinden ayrılması için belirlenen son tarihtir."

Yeni dönemde en çok Başbakan Yardımcılığını yürüten Yalçın Akdoğan'ın isminin öne çıkacağını belirten Murat Yetkin, "MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Yiğit Bulut’a, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan PKK ile diyalogda önemli işlevi olan Hatem Ete’ye, Erdoğan’ın yıldızı parlayan kurmayı İbrahim Kalın’dan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a dek önemli kamu görevlilerinin bir sonraki AK Parti Meclis grubunda yer alıp almayacağını 10 Şubat akşamı anlayabileceğiz" diye yazdı.

Kulis bilgilerini paylaşmasıyla bilinen Murat Yetkin'in yazısının sonundaki, "Bir dostum, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a da dikkat etmemi fısıldadı ama onu herhalde AK Parti bağlamında söylemedi" notu ise dikkat çekti.

Murat Yetkin'in 'İkinci AK Parti dönemi 10 Şubatta başlıyor' başlıklı yazısı şöyle:

YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Birinci AK Parti dönemi yolsuzluk oylamasıyla bitti. Artık "davaya sadakat" esası yerine "lidere sadakat" esasında yeni bir dönem kuruluyor. Lider Erdoğan, dönüm noktası 10 Şubattır.

Hayır, yanlışlıkla yazmadım.

Birinci AK Parti dönemi Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmak üzere istifa edip yerine Ahmet Davutoğlu’nu Başbakan ve parti genel başkanı olarak bırakmasıyla bitmedi.

Çünkü Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına çıkmasıyla AK Parti işleyişi, yapısı ve ideolojisi bakımından bir değişiklik olmadı.

Olmadığı 20 Ocak’ı 21’e bağlayan gece dört eski bakanın yolsuzluk suçlamalarından AK Parti vekillerince aklanmış sayıldığı oylamada görüldü.

O oylama ile dosya kapanmış değildir. Tıpkı daha öncekiler gibi o dosyalar da ileride yeniden açılabilir.

Ama o oylamayla AK Parti’nin birinci dönemi kapanmıştır.

AK PARTİ RAF ÖMRÜNÜ TAMAMLADI

Neden mi?

Çünkü Birinci AK Parti dönemi artık Erdoğan bakımından raf ömrünü, kullanım süresini tamamlamıştır.

Erdoğan bir açıdan haklı, AK Parti’nin 70 kadar milletvekili 3 dönem koşuluna takılmış, bir daha partilerinden aday gösterilemez duruma düşmüşken, 40-50 civarındaki çatlak fazla sayılmaz.

Bu ancak, Erdoğan’ın “Yüce Divan’a gitsinler” oyu verenler üzerinde artık yaptırım gücü kalmadığını gösterir.

ŞAMİL TAYYAR'IN ÇIKIŞI

AK Partili Şamil Tayyar’ın anında “ihanet, kimlermiş bulalım” çıkışı manidardır. Deneyimli Meclis muhabiri olarak havanın döndüğünü, mevcut AK Parti grubunun raf ömrünü doldurduğunu, Erdoğan’ın sadece yeni bir vitrin değil, yeni bir dükkân kurma hazırlığı içinde olduğunu görmüştür.

İkinci AK Parti dönemi kurulmaktadır.

LİDERE SADAKAT ESAS OLACAK

Farkı mı nedir?

Birinci AK Parti döneminde “davaya sadakat” esas idi.

İkinci AK Parti döneminde “lidere sadakat” esas olacaktır.

Birinci dönemi bugüne getirenler, daha Milli Görüş yıllarından başlayarak bir ömrü “davaya” vermiş, cefasını çekmiş eski tüfeklerdi.

Erdoğan onları üç dönem Meclis’e taşıyarak, onlara bakanlık makamları, Meclis makamları, daha nice kırmızı plakalar ve iyi bir emeklilik hayatı sağlayarak şükran borcunu ödemiş saymaktadır kendisini.

Bazı önemli isimleri karşı safa itmemek için milletvekilliği sonrasında gelir ve itibarı yüksek makamlar, yönetim kurulu üyelikleri, büyükelçilikler, bakan yardımcılıkları verecekleri vardır daha.

Ama ikinci dönemde artık siyasete gözünü Erdoğan ile açmış, dava diye Erdoğan’ı tanımış, dava adına sadakatleri Erdoğan’a olan ve en önemlisi son 12 senede devlet yönetiminde deneyim kazanmış yeni kuşak yer alacaktır.

Bu kuşağın en öne çıkan ismi, halen Başbakan Yardımcılığını yürüten Yalçın Akdoğan gibi görünmektedir.

10 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI

Yeni AK Parti işte bu yeni kuşağın omuzlarında yükselecektir, en azından Erdoğan’ın tasarımı budur.

İşte bu yüzden 10 Şubat Yeni AK Parti’yi oluşturma aşamasında önemli dönüm noktası olacağa benziyor.

10 Şubat 2015 Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 5 Ocak’ta Resmi Gazetede yayınlanan kararına göre milletvekili seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin görevlilerinden ayrılması için belirlenen son tarihtir.

Bu tarih, halen üst düzey kamu görevlerinde bulunan AK Parti şahsiyetlerinin yeni AK Parti Meclis Grubunda yer alıp almayacağını gösterecek dönüm noktasıdır.

Halen Cumhurbaşkanlığı'nda, Başbakanlık'ta, Dışişleri'nde, MİT, Genelkurmay ve Emniyet’te, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’da, sendikalar ve meslek örgütlerinde, belediyelerde görevli olan AK Partililerin 10 Şubat saat 17.00’a dek görevlerinden ayrılmamaları halinde Haziran seçimlerinde Meclis’te yer almalarına yasal imkân bulunmamaktadır.

Aslında bütün partiler için, parlamenter siyasete girmek isteyen bütün kamu görevlileri için geçerli bu.

10 ŞUBAT AKŞAMI ANLAYACAĞIZ

Haklısınız, insanın aklına isimler geliyor hemen.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’dan Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Yiğit Bulut’a, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan PKK ile diyalogda önemli işlevi olan Hatem Ete’ye, Erdoğan’ın yıldızı parlayan kurmayı İbrahim Kalın’dan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a dek önemli kamu görevlilerinin bir sonraki AK Parti Meclis grubunda yer alıp almayacağını 10 Şubat akşamı anlayabileceğiz.

Bir dostum, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a da dikkat etmemi fısıldadı ama onu herhalde AK Parti bağlamında söylemedi.