AK Parti, CHP ile koalisyon formülünde hangi konuda tereddüt ediyor? AK Parti kulislerine göre bu çekince AK Parti'yi koalisyon konusundan MHP'ye itiyor.
Abone ol7 Haziran seçimlerinin ardından gündemin 1 numaralı maddesi haline gelen koalisyon tartışmaları, son günlerde 'AK Parti-CHP' ve 'AK Parti-MHP' kombinasyonları olarak zikrediliyor. Genel seçimin üzerinden geçen 3 haftalık süreçte, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin hem AK Parti'siz hem de HDP’nin içinde olacağı ya da dışarıdan destek vereceği bir koalisyona yanaşmayacağı yönündeki sert yaklaşımı sonrası, kulislerde AK Parti–CHP seçeneği ön plana çıkmaya başladı. Yine AK Parti kulislerinde dolaşan söylemlere göre, AK Parti'nin CHP ile koalisyon kurma konusunda 2 temel çekincesi var.
AK PARTİ'NİN CHP İLE İLGİLİ 2 TEMEL ÇEKİNCESİ
Al Jazeera'den Didem Özel Tümer'in haberine göre, AK Parti'yi CHP'yle koalisyon kurma konusunda caydıracak kadar üzerinde durduğu bu 2 çekinceden birincisi “Koalisyonu hangi CHP ile kuracağız?” sorusuyla vücut bulan bir sorun...
AK PARTİ'NİN AKLINDAKİ SORU İŞARETİ:
"TABANA NASIL HESAP VERECEĞİZ?"
AK Parti’nin CHP ile koalisyon konusundaki ikinci çekincesi ise bunun tabana anlatılması. AK Parti seçmeni açısından CHP geçmişte yaşanan birçok sıkıntının kaynağını temsil ediyor. CHP “lâiklik ve rejim konusunda aşırı hassas” bulunuyor.
"İKNA ODALARI" SORUNU
Geçmişte, CHP’de milletvekilliği yapmış bazı isimler başörtüsü sorununda kız öğrencileri “ikna odalarına” almakla suçlandı. Yakın dönemde ise Gezi Parkı olayları, 17 – 25 Aralık soruşturmaları, MİT TIR'ları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin tartışmalarda iki parti tabanı karşı karşıya geldi.
Dolayısıyla CHP yerine MHP’nin milliyetçi – muhafazakâr yapısıyla “tabanda uyumun” daha kolay sağlanabileceği düşünülüyor.
"BİZİM KARŞIMIZDA HANGİ CHP OLACAK?"
Al Jazeera’ye konuşan AK Partili üst düzey isimler CHP’nin parçalı bir yapısı olduğunu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu yapıyı kontrol etmekte zorluk çektiğini, Yeni Anayasa yapma sürecinde Meclis’te kurulan Uzlaşma Komisyonunda CHP’li üyelerin sergilediği tavrın buna son örnek olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Biz orada gördük ki; CHP’nin üç üyesi yok sadece. Bir maddede bazen karşımızda 7 – 8 CHP bulduk. Bazı maddelerde ise 4 – 5 CHP. Kendi aralarında uzlaşılmış, fikir birliği edilmiş bir şekilde karşımıza çıkmadılar. Bilakis zaman zaman kendi içlerinde tartıştılar. Buradan yola çıkarak koalisyon ortaklığında bizim karşımızda hangi CHP olacak?"
KOMİSYONDAKİ 3 CHP'Lİ TARTIŞTILAR
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP’yi üç isim temsil etti. Atilla Kart, Süheyl Batum ve Ali Rıza Türmen. Zaman zaman bu üç isim komisyonda kendi aralarında sert bir şekilde tartıştılar ve araya diğer partilerden isimler girmek zorunda kaldı.
Örneğin Hâkimler Kurulu’na ilişkin tartışmada Adalet Bakanı’nın oy hakkı olmadan toplantılara katılması konusunda Kart ve Türmen diğer muhalefet partileri ile birlikte hareket ederken, Batum karşı çıkmış ve “Ben bu maddeye karşıyım. Bu CHP’nin görüşü olamaz. CHP adına buna onay verebileceğimizi söylüyorsanız Genel Başkan’ın bu konuda yazılı görüşünü isterim” demişti. Araya giren başka partiden bir milletvekili ise “Daha fazla gerginlik yaratıp birbirinizi kırmayın” demek zorunda kalmıştı.
AK PARTİ NEDEN TEREDDÜT EDİYOR?
AK Parti’deki bu çekincenin bir diğer unsurunu ise CHP’nin listelerini önseçim ile belirlemiş olması oluşturuyor. Tabanın belirlediği isimlerin CHP’nin yeni grubunu oluşturduğunu belirten AK Parti yetkilileri, dolayısıyla bu isimlerin “tabandan güçlü” ve genel başkan tarafından kontrol edilmesi güç olacağına dikkat çekiyor.
"CHP İÇİNDEKİ FARKLI EĞİLİMLER, AYKIRI SESLER"
Bu nedenlerle AK Parti, CHP ile olası bir koalisyon halinde liderler düzeyinde bazı konularda mutabakat sağlansa bile, CHP içindeki “farklı eğilimlerin” “aykırı sesler” olarak koalisyon ahengini bozmasının yüksek olduğu görüşünde.
"MHP İLE KOALİSYON KURMAK DAHA KOLAY"
Al Jazeera, AK Partili bir isimden aldığını belirttiği bilgiye yer verdi. Habere göre, AK Parti içinde "Buradan bakıldığında MHP ile koalisyon kurmak daha kolay. Çünkü Bahçeli partinin tümüne bütünüyle hâkim." görüşü hakim.