Abdülkadir Selvi, AK Parti milletvekili aday listesinin nasıl hazırlandığına ilişkin çarpıcı ayrıntılar aktardı.
Abone olYeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AK Parti aday listelerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun biraraya gelerek birlikte hazırladığını yazdı.
Açıklanan aday listeleri konuşulmaya devam ediyor. AK Parti aday listelerini nasıl oluşturulduğu, Erdoğan'ın listelere etkisi çok konuşuldu.
AK PARTİ ADAYLARI TÜM LİSTE - TIKLAYIN
AK Parti kulislerini yakından takip eden isimlerden biri olan Selvi, bugünkü yazısında merak edilen konu hakkında çarpıcı bilgiler aktardı.
BAZEN 4 GÜNDE 3 GÖRÜŞME
(...)Üst kurul toplantıları sırasında Başbakan'ın nasıl hareket ettiğini merak ettim. Davutoğlu daha çok dinlemiş. Polemiğe girmemiş. Üst kurul üyeleri ise adaylar üzerinde tek tek müzakere etmişler. O tartışmaları izledikten sonra son sözü Başbakan söylemiş.
Milletvekili listeleri Davutoğlu ile Erdoğan'ın ortak tercihlerini yansıtıyor. Tabi ki listelere Davutoğlu rengini verdi ama aday belirleme sürecinde bir araya gelmişler. Bazen 4 günde 3 görüşme yapmışlar. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın talepleri doğal bir biçimde listelere yansımış.
Bu arada AK Parti milletvekili adaylarını belirlerken bölgelere göre farklı stratejiler izlemiş. AK Parti öncelikli olarak yüzde 50'lik oy oranını muhafaza etmeyi hedefleyen bir liste yapmaya özen göstermiş. Güneydoğu'da ise HDP'ye karşı bir milletvekili profili tercih edilmiş. Kısmen İstanbul için de aynı şeyi söyleyebiliriz. İstanbul listesi yapılırken CHP ve HDP'nin milletvekili profili de dikkate alınmış.
ERDOĞAN-DAVUTOĞLU UYUMU
CHP ve HDP, Alevi-Kürt ağırlıklı bir listeyi tercih etmişti. AK Parti ise onların boş bıraktığı büyük pastayı esas almış. Peki AK Parti için MHP bir anlam ifade etmiyor mu? Değil bir anlam, birçok anlamlar içeriyor. Başbakan Davutoğlu'nun, ”Yörük-Türkmen kimliği “ üzerine inşa edilecek bir strateji izleyecekler. Ben de merak ediyorum, bakalım ne göreceğiz?
Milletvekili listeleri, seçim beyannamesi, liderlerin performansı gibi noktalar önemli. Ama ondan daha önemli bir nokta var. AK Parti'nin milletvekili listeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun uyumunu yansıtıyor.
Böylece siyasetlerini, milletvekili adaylarının tespiti sırasında iki liderin kavga edeceği şeklindeki senaryolar üzerine kuranlar bir kez daha hayal kırıklığına uğradılar.
Geçmişte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Erdoğan arasında bir kavga çıkar mı diye beklediler. Olmadı.
Cumhurbaşkanı ve Başbakan değişimi ile AK Parti Genel Başkanlığı sırasında büyük bir güç mücadelesinin yaşanacağını beklediler. Erdoğan'ın güçlü liderliği sayesinde bu da olmadı. Tam aksine AK Parti bu süreçten güçlenerek çıktı. Milletvekili adaylarının belirlenmesi sırasında kavga çıkar diye beklediler o da olmadı.
AK Parti, siyasi istikrarı temsil eden bir parti. Abdullah Gül-Recep Tayyip Erdoğan döneminde bunun bozulmasına imkan vermediler. Geçiş süreci yaşanmasına ve zaman zaman çıkan sorunlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan- Başbakan Davutoğlu sürecinde de bu ilke korunuyor.
AK PARTİ'NİN BÜYÜSÜ UYUM VE İSTİKRAR
AK Parti'nin ne yapıp edip bu özelliğini koruması lazım. Çünkü AK Parti'nin tercih edilmesinin nedeni bu. AK Parti'nin büyüsü uyum ve istikrar.
Kısa bir süre önce yaşanan tartışmaların meydana getirdiği küçük çaplı türbülans aşıldı. İki lider, bu tür sürtüşmelerin, ”Hükümete zarar verdiği” noktasında görüş birliğine vardılar. AK Parti milletvekili listelerine Erdoğan-Davutoğlu uyumunu yansıtmakla seçim maçına 1-0 önde başladı. Erdoğan-Davutoğlu uyumundan doğan sinerji seçim meydanlarına ve oradan sandığa taşındığı taktirde bunun seçim sonuçlarına olumlu yansımasının olması kaçınılmaz.
Seçim kampanyası süresince Erdoğan-Davutoğlu güç birliğini yansıtacak fotoğraf kareleri görecek gibiyiz."