AK Partili Burhan Kuzu, genel seçimlerden 3 ay önce istifa etmek zorunda kalan bakanların bundan sonra istifa etmeyeceğinin sinyalini verdi.
Abone olAK Parti, önümüzdeki seçimlerde sonra oluşturacağı Yeni Anayasa Taslağı’nda bu uygulamayı sona erdirecek.
Anayasa'nın 114. Maddesine göre; İçişleri, Adalet ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanları genel seçimlerden 3 ay önce görevlerinden ayrılmak zorunda. Bunun son örneğini geçtiğimiz haftalarda yaşadık. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yerine Sebahattin Öztürk; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yerine Kenan İpek; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yerine ise Feridun Bilgin yeni bakanlar olarak karşımıza çıktı. Anayasanın bu hükmüne göre, şu ana kadar 114 İçişleri, Adalet ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı görev süreleri sona ermeden görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Yani başka bir deyişle, 342 isim ‘ekstradan’ bakan oldu.
54 YILDAN BERİDİR ANAYASAMIZDA VAR
CHP’li İsmet İnönü zamanında 1961 Anayasası’na konan bu hüküm daha sonra 1982 Anayasası’na da aktarıldı. Yani 54 yıldır bu hüküm anayasamızda yer alıyor.
KUZU: DELİ SAÇMASININ DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK
Haber7'nin haberine göre bununla ilgili olarak daha önce bir çalışma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bu deli saçması olan hükmün dünyada başka bir örneğinin olmadığını söylerken, CHP’nin büyük katkısıyla 1961 Anayasası’na giren bu madde yüzünden yıllardır birçok ismin emekli bakan olduğuna vurgu yaptı. Kuzu’ya göre birçok siyasetçi ve milletvekili uzun yıllar siyasette çalıştıktan sonra çoğu zaman bir göreve gelemiyor ancak bu hükümle bakan olanlar, bakanlığın tüm imkanlarından istifade ederek devleti ekstra zarara uğratıyor.
KUZU: GELEN BAKANLAR BİLE SİSTEMİ ELEŞTİRİYOR
Özellikle, yanlış anlaşılmasın diye, isim vermekten kaçınan ve sistemi eleştirdiğini hatırlatan AK Partili Burhan Kuzu, mevcut uygulamanın haksızlıklara yol açtığını dolayısıyla Anayasa’nın 114. maddesinin kesinlikle kaldırılması gerektiğini söyledi. Giden 3 bakanın yerine gelen bakanların bile sistemi eleştirdiğini belirten Kuzu, 7 Haziran seçimlerinden oluşturulacak AK Parti’nin yeni anayasa taslağında bu anlamsız ve mantıksız hükmün artık yer almaması gerektiğini son söz olarak ifade etti.
3 BAKAN NEDEN İSTİFA EDER?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1959 yılındaki lideri olan İsmet İnönü, miting düzenlemek üzere Ankara’dan Kayseri’ye giderken Himmetdede İstasyonu’nda treni 3 saat rötar yapınca çok sinirlenir. İnönü liderliğindeki CHP ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne göre suçlu dönemin ulaştırma bakanıdır. 1961 yılında asker tarafından oluşturulan anayasaya göre ise "TBMM genel seçimlerinden önce Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir. Seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde beş gün içinde bu bakanlıklara TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar başbakanca atanır." maddesi yer alır. O madde günümüze kadar süregelmiştir.