BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,37
ALTIN 2.921,18
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi sürprizler var

Türkiye'yi 13 yıldır kesintisiz yöneten AK Parti'nin, 5. Olağan Büyük Kongresi bugün yapılıyor.

Abone ol

AK Parti’nin bugün yapılacak 5. Olağan Kongresi’ne “tek aday” ve “tek liste” ile gidilecek. Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tek aday olarak çıkacağı kongrede 50 kişilik MKYK’da yaklaşık 20 ismin değişmesi bekleniyor.

Kongerinin ana temasının “2001 ruhu” ve “kuruluş felsefesine dönüş” olması bekleniyor

Şu andaki MKYK’da yer almayan Cemil çiçek, Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Akif Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Nurettin Canikli, İdris Güllüce, Fikri Işık, Erkan Kandemir, Volkan Bozkır, Aziz Babuşçu, Adnan Boynukara isimlerinin yeni MKYK’ya girmesi bekleniyor.

Yeni isimlerin büyük çoğunluğunun bakanlık yapmış olması dikkat çekerken, tabana “Güçlü bir parti yönetimi” mesajı verileceği ifade ediliyor. Ayrıca Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Yıldırım, Cumhurbaşkanı danışmanı Burhan Kuzu, Aydın Ünal, Mücahit Arslan, Naci Ağbal ile Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın da MKYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Davutoğlu’nun en yakınındaki isim olan Ali Sarıkaya, danışmanı Taha Özhan, Ertan Aydın ve Vedat Bilgin ile Lütfi Elvan’ın yanı sıra Merve Kavakçı’nın kardeşi başörtülü vekil Ravza Kavakçı’nın da MKYK’ya girmesi bekleniyor.

BABACAN VE ARINÇ YOK MU?

Mevcut MKYK’da yer alan Ömer Çelik, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu, Edibe Sözen, Bülent Gedikli, bekir bozdağ, Nihat Zeybekçi, Mevlüt Çavuşoğlu, Öznur Çalık, Haluk İpek isimlerinin de MKYK’da korunması bekleniyor. Bülent Arınç, Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Hüseyin Çelik, Beşir Atalay gibi önde gelen isimlerinin ise listede yer almayacağı ifade ediliyor. Bu isimlerin listede yer almayı istemedikleri kaydediliyor.

Kongrede üç dönemini doldurmuş olan partinin deneyimli isimlerinin, MKYK üyeliğiyle tekrar yönetimde etkin hale getirilecekleri ifade ediliyor. Kongreye 40 bin kişinin katılması bekleniyor.

ONLAR SÜRPRİZ

“Tek adayımız Genel Başkanımız Ahmet Bey ve tek listemiz var. O şekilde kongreye giriyoruz” diyen Beşir Atalay, partide bazı yeni birimlerin kurulacağı iddialarını da doğruladı, “Onlar sürpriz” dedi.

300 CİVARINDA YABANCI KONUK

1444 delegenin hazır bulunacağı kongreye delege olmayan 433 eski milletvekili, 16 bakan ve bakan yardımcısı bu kongreye katılacak. Salon dışına soğutmalı çadır kuruldu. 300 civarında yabancı konuk bekleniyor. AK Parti’nin, Ankara Arena’da yapılacak kongresine ilişkin hazırlıklar tamamlandı. Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, aynı zamanda seçim startını vereceği kongredeki konuşmasında, ileriye dönük önemli mesajlar yer alacak.

YENİ ADIMLARI ANLATACAK

AK Parti’nin 13 yıllık iktidarda yaptığı önemli hizmetler, siyasete kattığı temel değerler üzerinde bina edilen bir uzun yol olduğuna vurgu yapacak olan Davutoğlu, partinin 2023 vizyonu çerçevesinde atacağı yeni adımlara dikkat çekecek. Delegelerin ortada oturtulacağı salonun içinde 11 bin, dışında da yaklaşık 30 bin kişinin ağırlanacağı şekilde hazırlık yapıldı. Dışarıya konulan dev ekranlardan, salona sığmayan partililerin katılımı sağlanacak.

TABLETLER DAĞITILACAK

- Kongre’de sürpriz filmler izletilecek.

- Bütün delegelere tablet dağıtılacak, bu tablette AK Parti’nin programı, 2002’den beri seçim beyannameleri ve parti hafızası olacak. Sessiz devrim kitabı yenilendi.

- Salon dışında 3000 soğutmalı çadır hazırlandı. Şarj ve cihaz dolumları için hazırlıkları yapıldı.

- STK’Lar, sivil toplum kuruluşları da davet edildi. 11 parti davet edildi, yabancı konuklar da var. Hamas lideri Halit Meşal kongreye katılmak için akşam Ankara’ya geldi.

GÜL GELMİYOR

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kongreye katılmayacağını belirten Beşir Atalay, “Genel Başkanımız telefonla sözlü olarak davet etti. Kendisi katılamayacaklar. Onu da iletmiş oldular” dedi.

AK PARTİ'NİN GEÇMİŞİ

Türkiye'nin son 13 yılına damga vuran AK Parti'den, kurucu lider Recep Tayyip Erdoğan ile kurucular kurulu üyesi Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilirken, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz TBMM başkanı oldu. Gül ve Erdoğan'ın ardından Ahmet Davutoğlu başbakan olarak 62. hükümette yer aldı.

AK Parti, 14 Ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra girdiği ilk genel seçimde iktidara gelerek kesintisiz 5 hükümet kurdu. 13 yıl tek başına iktidara gelen AK Parti, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. AK Parti, biri olağanüstü, dördü olağan olmak üzere 5 kongre yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti'yi 3 Kasım 2002 seçimlerine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Bülent Gedikli, Hayati Yazıcı, Necati Çetinkaya, Belma Satır gibi kurucu kurulu ve ilk MKYK üyeleri götürdü.

KURULDUKTAN 14.5 AY SONRA İLK KAPATMA DAVASI AÇILDI

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 3 Kasım 2002 seçiminden 10 gün önce AK Parti'ye kapatma davası açtı. Kanadoğlu tarafından hazırlanan iddianamede, AK Parti'nin kapatılmasının yanı sıra Erdoğan'ın partideki görev ve yetkilerinin tedbiren kaldırılması talep edildi.

AK Parti bu şartlarda girdiği 2003 seçimlerinde geçerli oyların yüzde 34,63'ünü alarak tek başına iktidar oldu. Erdoğan'ın siyasi yasağı sebebiyle Abdullah Gül başbakanlığında kurulan ilk AK Parti hükümeti Türkiye'nin 58. hükümeti oldu.

Siyaset yasağı sebebiyle 3 Kasım seçimlerine giremeyen Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçildi. Gül başkanlığındaki 58. hükümetin 12 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Erdoğan, 14 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu.

İktidar partisi olan AK Parti ilk yerel seçim sınavını 28 Mart 2004'de verdi. İl Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre, yüzde 41,67'lik oyla birinci oldu ve belediyeler bazındaki sonuçlara göre, bin 950 belediye kazandı.

AK PARTİ'Yİ İKTİDARA TAŞIYAN KADRO

AK Parti 1. Olağan Büyük Kongresi'ni 59. hükümetin kurulmasından yaklaşık 7 ay sonra 12 Ekim 2003'de yaptı ve genel başkanlığa geçerli oyların tamamını alan Erdoğan seçildi. Partinin ilk büyük olağan kongresinde, 50 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'na 59. hükümette görev yapan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, devlet bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu seçildi. Kongrede, MKYK'nın 26 üyesi yerini korurken 24 yeni isim kurul üyeliğine seçildi.

Erdoğan başkanlığındaki 59. hükümet ile iktidar partisi konumundaki AK Parti 2. Büyük Olağan Kongresi'ni 11 Kasım 2006'da yaptı. Bu kongrede de Erdoğan geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. 3 Ekim 2009'a kadar partiyi yöneten isimler, aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçim ve anayasa değişikliği referandumundan başarıyla çıktı. Bu kongrede parti MKYK'sına seçilen Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Beşir Atalay, Güldal Akşit 59. hükümetin kabine üyeleri arasında da yer aldı.

TBMM'nin 23. dönem milletvekillerini belirlemek için 22 Temmuz 2007'de yapılan seçimlerde AK Parti yine tek başına iktidara gelirken, Erdoğan başkanlığında AK Parti'nin üçüncü, Türkiye'nin 60. hükümeti kuruldu. AK Parti MKYK üyeleri Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Egemen Bağış, Nihat Ergün aynı zamanda 60. hükümetin bakanlar kurulu üyeleri olarak da görev yaptı.

TÜM SEÇİMLERDE BİRİNCİ PARTİ OLDU

2009 yerel seçimlerinde 15 milyon 513 bin 554 seçmenin oyunu alan AK Parti, İstanbul ve Ankara gibi 10 büyükşehir belediyesi ile beraber toplamda da bin 442 belediyeyi kazandı.

Erdoğan'ın Dışişleri Baş Danışmanı Ahmet Davutoğlu 60. hükümetin Dışişleri Bakanı olarak 1 Mayıs 2009'da TBMM dışından atandı.

AK Parti'nin 2. Olağan Büyük Kongresi sonrası oluşan MKYK'sı, 21 Ekim 2007'de Türkiye'de, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere, bir takım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması sürecini de yürüttü.

Ahmet Necdet Sezer'in yerine Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007'de Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'ni 9 Ekim 2009'da yaptı. Kongrede, Ahmet Davutoğlu, Asuman Erdoğan, Ayşe Türkmenoğlu, Bülent Arınç, Emine Çift, Fatma Salma Kotan, Hüseyin Çelik, Kürşad Tüzmen, Mahir Ünal, Mazhar Bağlı, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Oymak, Mutlu Alkan Kütüklüoğlu, Sadık Badak, Salih Kapusuz, Suat Kınıklıoğlu ve Zeynep Karahan Uslu MKYK'nin yeni üyeleri olarak belirlendi.

Anayasa referandumu ile genel seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi sonrası, TBMM'nin 24. dönem milletvekillerini belirleyecek olan 2011 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 49,8 oranında oy alarak büyük bir başarıya daha imza attı. Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığındaki AK Parti kadroları dördüncü kez tek başına iktidara gelirken, Türkiye'nin 61. hükümetini de kurdu.

MKYK üyeleri, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı, Ömer Çelik, Mehmet Müezzinoğlu 61. hükümetin kabine üyeleri arasında yer aldı.

AK PARTİ'NİN İLK OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ

AK Parti, 30 Eylül 2012'de 4. Olağan Büyük Kongresi'ni yaptı. 4 kongreye de başbakan olarak giren Erdoğan, yeniden genel başkanlığa seçildi. 61. ve 62. hükümeti kuran AK Parti'nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyelerinden Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Nihat Zeybekci bu hükümetlerde bakan olarak görev aldı.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapılan 1. Olağanüstü Kongresi'ni toplayan AK Parti'nin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu oldu.

Davutoğlu, genel başkanlığındaki AK Parti'nin MKYK'sı şu isimlerden oluştu:

"Abdülhamit Gül, Abdülkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Çiğdem Erdoğan Atabey, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Zeliha Nükhet Hotar, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Haluk İpek, Hasibe Özlem Çepni, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mazhar Bağlı, Menderes Mehmet Tevfik Türel, Mehmet Akın, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Şentop, Necla Hattapoğlu, Nihat Zeybekci, Numan Kurtulmuş, Nurettin Nebati, Osman Can, Ömer Bolat, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Süleyman Soylu, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Armağan Uslu."

Davutoğlu'nun genel başkanlığında 7 Haziran seçimlerine giren AK Parti, yüzde 40,87 oy almasına rağmen tek başına iktidar olamadı. Seçimlerde parti tüzüğünde yer alan üç dönem kuralı sebebiyle kurucular kurulu ve MKYK üyesi birçok isim aday olamadı. Seçimlerden sonra Başbakan Davutoğlu 62. hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.