İşte Başsavcı'nın zehir zemberek mütalaasına cevap niteliğindeki savunmanın ayrıntıları.
Abone ol AK Partiye açılan kapatma davasında yeni bir sürece daha girildi. Savcının esas hakkındaki mütaalasını vermesinin ardından, AK Parti ikinci savunmasını vermeye hazırlanıyor.Hafta sonu yapılan istişare kampında savcının mütaalası “hukuki olmaktan çok siyasi” sözleri ile değerlendirilirken, savunma hukuki temellere ve örneklere dayanacağı ifade edildi. AK Parti esas hakkındaki savunmasını 15 gün içinde vermeyi planlıyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma davasına ilişkin esas hakkındaki mütaalası AK Parti istişare toplantısında değerlendirildi.
Toplantıda, savcının mütaalayı partinin savunmasında yer alan tekzipleri dikkate almadan kendi görüşlerine dayanarak hazırladığı ifade edildi.
Ayrıca, mütaalada yeni bir belge ya da iddia sunulmadığına dikkat çekildi. Parti hukukçuları, kapatma davasına ilişkin sürecin elit bürokrat ve millet arasında mücadeleye dönüştüğü değerlendirmesini yaptı. Milletvekillerine partinin A-B ve C planları olduğu belirtilerek sağduyu çağrısı yapıldı.
İlk savunması için ek süre istemeyen AK Parti esas hakkındaki savunmasını ise 15 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne sunmayı hedefliyor.
İkinci savunmanın da cevap niteliği taşıyacağı, değerlendirmelerin hukuki temele dayanacağı, siyaseten yasaklanması istenen 71 kişinin savunmalarının ayrı ayrı yer alacağı belirtiliyor.
Davaya konu olan konuşmaların nerede hangi temele dayanarak yapıldığı da bazı ses ve görüntü kasetleri ile birlikte dosyada yer alacak. Savunmada savcının iddianamede yer verdiği delilleri nasıl ve kimlerden topladığı da açıklanacak.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, Venedik kriterleri hatırlatılarak AK Partinin bu süreçte odak oluşturacak bir eylem yapmadığı olayların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği örneklerle anlatılacak.
Ayrıca, Türkiye ve dünyadaki kapatma davaları ve nedenlerine atıfta bulunulacak.
Partililer temmuz ayı içinde önce savcının sonra da kendilerinin sözlü olarak mahkemede savunma yapmasını planlıyor.
Bu arada savcının iddianamesinin temelini oluşturan üniversitelerde başörtüsü serbestliğini sağlayan anayasa değişikliği konusunda karar vermek için 5 Haziran’da yüksek mahkeme toplanacak. Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak karar davanın seyrini etkileyebilecek.