BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Airbus A380e yer aranıyor

Dünyanın en büyük yolcu uçağı. İstanbul'a geliyor. Ama inişi sorun.

Abone ol

Dünyanın en büyük yolcu uçağı supersonik Airbus A380'in tanıtım uçuşu için İstanbul'a inişine, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ve Türk Hava Yolları (THY) teknik ekiplerinin yapacağı toplantıda karar verilecek.

 Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, THY, dünyanın en büyük uçağı Airbus A380'in tanıtım uçuşu için 29 Ekim'de Atatürk Havalimanı'na inmek istediğini DHMİ Genel Müdürlüğüne şifai ve yazılı olarak iletti.

DHMİ Genel Müdürlüğü, uçağın Atatürk Havalimanı'na inişi sırasında pistte oluşabilecek olumsuzluklar başta olmak üzere tüm teknik detayların ele alınması amacıyla geçen hafta teknik düzeyde toplantı istedi.

Henüz gerçekleştirilemeyen bu toplantının DHMİ ve THY teknik ekiplerinin katılımıyla bu hafta sonuna kadar yapılması planlandı. İstanbul'da yapılacak toplantıda, Airbus A380'in inişine Türkiye'deki havalimanları arasında en müsait konumda gösterilen Atatürk Havalimanı'nın elverişli olup olmadığı değerlendirilecek.

Airbus A380'in iniş için gerekli ortalama pist uzunluğu 3353 metre olarak öngörülürken, Atatürk Havalimanı pistinin 3 bin metre olması da dikkate alınacak. Airbus A380'in inişi sırasında pistte oluşabilecek patlama olasılığının da ele alınacağı toplantıda, uçağın inişi sırasındaki azami ağırlığı, uzunluk ve genişlik gibi tüm bilgileri masaya yatırılacak. Bu toplantıda ortaya çıkacak değerlendirmelere göre, Airbus A380'in inişine ilişkin karar verilecek.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR

DHMİ Genel Müdürlüğü, Airbus A380'in Atatürk Havalimanına inişine izin verilmesi halinde ortaya çıkacak park alanı ve benzeri ihtiyaçlara karşı tedbir alınması yönünde liman yetkililerine talimat gönderdi. Dünyanın en büyük uçağı Airbus A380'in teknik özellikleri şöyle: Uzunluk: 67.9 metre Yükseklik: 24.1 metre İki kanadın iki uç noktaları arası mesafe: 79.8 metre Azami boş ağırlık: 361 ton Azami kalkış ağırlığı: 560 ton Azami iniş ağırlığı: 386 ton Azami yolcu kapasitesi: 555