BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Ailenizin Deprem planı hazır mı ! 

Deprem sonrası telefonlarınız kapsam dışı olursa sevdiklerinizle nasıl iletişim kuracağınızı biliyor musunuz!

Abone ol

Deprem sonrası ya sevdiklerinizle iletişim kuramazsanız!

Uzmanlar, Marmara depreminin her an olabileceğini öne sürüyor. Bu korkunç olasılık , özellikle büyükşehirlerde yaşayanları korkutuyor. En büyük korkularından biri ise, 17 Ağustos depremi sonrası olduğu gibi, telefonların kapsam dışı olması. Bu durumda sevdikleriyle ve çocuklarıyla iletişim kuramayacakları endişesi yaşıyorlar.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Sivil Savunma Uzmanı Ercan Yetkiner, oturup bu konuya kafa yormuş. Deprem sonrası nasıl iletişim kurulacağına ilişkin bir ‘Deprem Planı’ hazırlamış.

Bu ilginç formülün işe yaraması için ise tek koşul, tüm aile bireylerin bu planı birlikte hazırlaması ve ezberlemesi. Yaşı küçük olan çocukların ise bu planı sık kullandığı çanta veya giysilerinin içine eklenmesi.

Sivil Savunma Uzmanı Yetkiner’in www.habercocuk.com’’da anlattığı deprem reçetesi…

Deprem sonrası buluşma planınız olsun
Deprem sonrası sevdiklerinizle iletişim kuramayabilirsiniz. Telefonlarınız kapsam dışı olabilir. Ya da onlar eve geldikleri zaman siz evden çıkmış olabilirsiniz. Bu olasılığı göz önünde bulundurun. Depremden sonra buluşacağınız iki yer belirleyin.

Buluşma yerleri park, okul gibi mekanlar olsun
Bu yerler herkesin bildiği yakın çevreden olsun. Örneğin; komşunun veya size yakın oturan akrabaların evi, mahalledeki okullar, parklar …. gibi. Bu isimleri deprem planı listesine yazın. Tüm aile bireyleri olarak ezberleyin.

Şehre yakın bir akrabanız haberleşme aracınız olsun
Belirlemiş olduğunuz bu yerler depremden zarar görmüş olabilirler. Bu ihtimale hazırlıklı olun. Bu durumda ise alternatif buluşma yerlerini de belirleyin. Bu yer ise oturduğunuz şehirden en az 10 km. uzakta yaşayan bir akrabanızı veya arkadaşınızı haberleşme aracı olarak seçin.

Sevdiklerinizle kolaylıkla buluşabilirsiniz
Belirleyeceğiniz buluşma yerleri sevdiklerinizle bir araya gelmenizi kolaylaştıracaktır. Ailenin geri kalan üyeleri eve geldiklerinde sizi aramak için nereye bakmaları gerektiğini bileceklerdir.

‘Deprem Planını’ küçük kartlara yazın çantanızda saklayın
Yukarıdaki bilgileri içeren küçük kartlar hazırlayın. Bu kartları tüm aile bireyleri için çoğaltın. Evde herkese cüzdanlarında, çantalarında veya ceplerinde taşımaları için verin.
Ya da cebinizde taşıyın
Bu isim ve telefon numaralarını devamlı yanınızda taşıyın. Tüm aile üyelerinin, depremden sonra en kısa sürede, önceden belirlemiş olduğunuz bu kişiye haber vermelerini söyleyin.

Önemli evrakları buzdolabında saklayın
Senetler, vasiyet, vergi kayıtları, doğum belgeleri, nüfus kağıtları ve diğer yaşamsal önem taşıyan belgeleri su geçirmeyen bir poşetle buzdolabında ya da çelik kasada saklayın.

Evin güvenli yerlerini önceden belirleyin
Evinizdeki odaların güvenli yerlerini önceden belirleyin. Bu yerler iki duvarın birleştiği köşe, sağlam bir masanın altı, kaloriferlerin veya buzdolabının yanı, çekyat veya kanepelerin yanı olabilir. Deprem anında panik yaşabilirsiniz. Aile bireylerinin bu tür yerleri önceden belirmesi gerekir.

Deprem çantasının yerini herkes bilsin
İçinde,pilli radyo ve yedek pilleri, el feneri ,ilkyardım çantası, özel ilaçlar, yiyecek , şişe suyu, mendil, tuvalet kağıdı, telefon kartı ve jetonu, çadır, bozukluk para, battaniye, eldiven, giyecek, ayakkabı ve düdük gibi ihtiyaç malzemeler koyun.