Bilim insanları, aile fertlerinde kanser hastası olan bireylerin kansere yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Araştırma, tek bir kanser türü değil farklı türlerin de görülebileceğini ortaya koydu.
Abone olBilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, aile fertlerinizden biri kanserse siz de kanser olma riski taşıyorsunuz, üstelik yalnızca aynı tip değil, farklı kanser türlerine de yakalanma tehlikesi de var.
İtalya ve İsviçre’de 23 bin kişide yapılan araştırma 13 kanser türünün her birine yakın akrabaların yakalanma riski arttırdığını gösterdi.
Fakat yeni bulgular, aile fertlerinden birinin kanser olmasının diğer fertlerin farklı kanser türlerine de yakalanabildiğini kanıtlıyor.
Uzmanlar, kanser riskinin genlere, hayat tarzına ve çevreye göre de değişkenlik gösterebildiğini söylüyor.
‘Annals of Oncology’ adlı dergide yayımlanan araştırma, 12 bin kanser hastasıyla, kanser olmayan 11 bin kişiyi kıyasladı.
Araştırmacılar, başta genlerin yüzde 50’sinin geçtiği birinci göbek akrabalar olmak üzere ailelerdeki kanser geçmişine ilişkin bilgiler topladı.
Araştırma sonunda, birinci göbek akrabaları gırtlak kanseri olanlarda, yine gırtlak ve ağız kanserine yakalanma riskinin normale göre üç kat arttığı ortaya çıktı.
Ağız ve gırtlak kanseri olanlara akraba olanlarda da, yemek borusu kanseri artarken, ailenin kadın fertlerinde de yumurtalık kanseri riski de ikiye katlandı.
Erkeklerde de birinci göbek akrabaları mesane kanseri olanlarda, prostat kanseri görüldü.
Araştırma sonunda, ailelerinde bağırsak kanseri olan kadınlarda göğüs kanseri görüldüğü bilgisini de doğrulayan kanıtlara ulaşıldı.
İtalya’nın Milano kentindeki Mario Negri Farmakolojik Araştırma Enstitüsü’nden kanser araştırmalarının başındaki Dr. Eva Negri, “Eğer akrabalarınızdan birinde bir tip kanser varsa, siz de farklı bir türde kansere yakalanma riskiyle karşı karşıyasınız” dedi.
İngiltere Kanser Araştırmaları üst düzey yetkilisi Jessica Harris, kanser riskinin aileden miras kalan genler, hayat tarzları ve çevrenin bileşkesiyle tetiklendiğini söyledi.
Harris, “Sigarayı bırakmak, alkolü kesmek, formda kalmak ve dengeli dengeli beslenerek aktif olmak, yapabilecekleriniz arasında” dedi.