BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,10
ALTIN 2.873,09
HABER /  DÜNYA

AİHMin Türk yargıç adayı

AİHM'de bugün seçim var. Türk Yargıç adayı ise ikinci cumhuriyetçi kanattan...

Abone ol Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri Alt Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi Prof. Dr. Işıl Karakaş’ın temsil etmesini önerdi.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Işıl Karakaş, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savunan "İkinci Cumhuriyetçi" cephede yer alıyor. AKPM seçimini bugün yapacak.

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) Türk yargıç olarak Prof.Dr.Işıl Karakaş önerildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bugün Türkiye’nin altı yıl boyunca AİHM’de görev yapacak olan yargıcını seçecek.

AKPM’nin Hukuk İşleri Alt Komisyonu, 18 Aralık 2007’de Paris’te yaptığı toplantıda, Türkiye’nin ’tercih’ yapmadan AİHM için sunduğu üç aday, Prof.Dr. Ruşen Ergeç, Prof.Dr. Işıl Karakaş ve Prof.Dr. Ali Ulusoy ile mülakat yapmıştı. Alt Komisyon dün Strasbourg’a önerisini sundu. AKPM Genel Kurulu bugün, alt komisyonun da önerisini dikkate alarak bir oylama yapacak ve Türkiye’nin 1 Mayıs’tan itibaren 6 yıllığına AİHM’de görev yapacak olan yargıcını belirleyecek. AİHM genelde, alt komisyonun önerisini benimsiyor.

LİSTE GERİ DÖNMÜŞTÜ

AKPM’nin ekim ayı genel kurulunda yapılması öngörülen ilk seçim, Türkiye tarafından adaylar arasında ’seviye farkı’ olduğu ve komisyona seçme olanağı bırakılmadığı gerekçesiyle ertelenmiş ve liste Türkiye’ye iade edilmişti. Adaylar arasında bulunan Prof.Dr.Ruşen Ergeç, ikinci kez gösterilen listede de yer aldı. Ruşen Ergeç, ’insan hakları’ alanında dünyada en çok tanınan hukukçular arasında yer alıyor.

Buna rağmen AKPM Hukuk İşleri Alt Komisyonu’nun tercihini bir kadın hukukçudan yana kullanması dikkat çekti. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden, 1989 yılında da Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Karakaş, 2003 yılından bu yana hukuk profesörü olarak görevine devam ediyor. Karakaş, Galatasaray Üniversitesi bünyesinde Avrupa Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü yapıyor.

LİBERAL EĞİLİMLİ HUKUKÇU

Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Işıl Karakaş, siyasi olarak ’liberal eğilimli’ olarak biliniyor. Fethullah Gülen’e yakın olanlar tarafından her yıl organize edilen ’Abant Platformu’ toplantılarının ’müdavimlerinden’ olan Karakaş’ın, ’İkinci Cumhuriyetçi’ görüşünü taşıdığı biliniyor. Bu görüşü taşıyanlar, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasından yana görüş belirtiyorlar ve AKP hükümetinin politikalarını, başta türban konusunda olmak üzere paylaşıyorlar. Işıl Karakaş, bu görüşün fikir babalarından Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Eser Karakaş ile evli.

TÜRMEN'İN GÖREVİ NEDEN UZAMADI?

AİHM’de 9 yıl boyunca Türk yargıcı olan görev yapan Rıza Türmen, görev süresi dolunca hükümet tarafından yeniden aday gösterilmemişti. Türmen bu kararı eleştirmiş ve AİHM’deki türban davasında olumsuz oy vermesi nedeniyle hükümetin kendisine tavır aldığını öne sürmüştü. Hükümet ise görev süresi dolan Türmen’in yeniden aday gösterilmesi halinde yaş durumu nedeniyle bu görevi ancak iki yıl daha yapabileceğini, yeni bir yargıcın ise 6 yıllığına seçileceğini kaydetmiş ve Türmen’in türban iddialarını reddetmişti. Rıza Türmen, 1 Mayıs’tan itibaren görevini yeni seçilen hakime devredecek. Ancak en az 2,5 yıl boyunca daha önce süreci başlatılan davalara katılarak görevini yürütecek.