BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

AİHM'in Öcalan kararında 'şartlı tahliye' ifadesi

Mahkeme, Abdullah Öcalan'a şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle insan hakları sözleşmesinin ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye'nin bu konuda bir yasal düzenleme yapması gerektiğini belirtti.

Abone ol

Abdullah Öcalan'la ilgili kararını açıklayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi PKK'nin İmralı'daki liderine şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezası verilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

Mahkeme, bu konuda bir yasal mekanizma gerektiğini vurguladı.

Öcalan aldığı müebbet hapis cezasını ve İmralı Adası'ndaki cezaevi koşullarını AİHM'e taşımıştı.

Mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi konu eden 3'üncü maddesi kapsamında, bazı noktaları ihlal ettiğine, bazılarını ise ihlal etmediğine karar verdi.

Kararın birçok noktasında yargıçların görüşlerinin birbirinden farklı olduğu görüldü. AİHM kararında, İtalyan yazar Dante’nin “Siz ki, buraya girenler, bütün umutlarınızı geride bıraktınız” sözlerine gönderme yapılarak, “Cezaevleri, cehennem olmamalıdır” denildi.

Mahkeme Öcalan'ın 'yavaş yavaş zehirlendiği' iddialarını kabul edilemez bulurken, tutukluluk koşullarıyla Öcalan'ın 'haklarının ihlal edildiği'ne oy çokluğuyla hükmetti. Mahkeme ayrıca yine oyçokluğuyla Öcalan'ın tutulduğu cezaevi koşulları nedeniyle de haklarının ihlal edildiğini tespit etti.

Kararda, Öcalan'ın cezaevine ziyaretçilerinin gelmesi konusundaki sorunlar ve sınırlamalar konusunda herhangi bir ihlal tespit etmezken, şartlı tahliye olasılığı olmaksızın ömür boyu hapis cezasını hak ihlali saydı.

Mahkeme, mahkeme giderleri için de Türkiye'nin davayı açan tarafa 25 bin euro ödemesi gerektiğine hükmetti.

'Şartlı tahliye olasılığı iyi olur'

Kararda, Öcalan'ın sadece cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve aile üyeleri ve avukatlarının ziyaretlerini kolaylaştırmasıyla tıbbi olanaklar sağlamasının yeterli olmayacağı belirtilerek, ''başvuruyu yapanla (Öcalan) aynı koşullar altındaki tutuklular için 'şartlı tahliye' imkanları sağlayacak yasal mekanizmaların oluşturulması gerektiği' belirtildi.

Karar, ayrıca 'Türkiye'nin cezai ehliyeti olan suçlular için ömür boyu hapis cezasını kaldıran ülkeler arasına katılarak bir adım daha ileri gidebileceği' ifadesini de içeriyor ve bunun 'însanlık adına güçlü bir örnek oluşturacağı'nı belirtiyor.