BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 3.016,97
HABER /  GÜNCEL

AİHMden Türkiyeye ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhine açılan 11 davayı bugün karara bağladı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan DEP'in eski milletvekili Mehmet Hatip Dicle'nin yaptığı şikayeti inceleyen AİHM, ''Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiği'' görüşüne vardı.

Dicle, 1995 yılında cezaevindeyken bir konferansa gönderdiği yazılı bildiride, ''din, ırk ve sosyal sınıflar temelinde ayırımcılık yaparak halk arasında düşmanlık ve nefreti yaymak'' suçundan ayrıca yargılanarak mahkum olmuştu.

Türkiye, Dicle'ye mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 3 bin 500 avro ödeyecek.

AİHM, Fatime Akıllı'nın yaptığı başvurudaysa ''Türkiye'nin, mal ve mülk hakkıyla ilgili AİHS'nin 1. protokolünün, 1 maddesini ihlal ettiği'' görüşüne vardı.

Türkiye, bu davayla ilgili toplam 1.636 avro tazminat ödeyecek.

Emin Yaşar ve soyadları Karakaş ve Bayır olarak verilen iki kişinin ortak yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili AİHS'nin 6. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve davayı açanlara toplam 18 bin 500 avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM, Kekil Demirel isimli vatandaşın başvurusunda, ''AİHS'nin, kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesinin ihlal edildiğine'' hükmetti ve Türkiye'nin toplam 13 bin 500 avro ödemesi kararına vardı.

Mehmet Yılmaz'ın 15 arkadaşıyla birlikte yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, AİHS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye, bu davayla ilgili toplam 9 bin avro tazminat ödeyecek. AİHM, Sevgi Yılmaz'ın yaptığı başvurudaysa Türkiye'nin AİHS'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve toplam 3 bin Avro ödenmesini kararlaştırdı.

Murat Şevk'in, oğlu Mehmet Şahin Şevk ile yaptığı ortak başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin AİHS'nin 5. maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve 5 bin 500 avro tazminat ödenmesi kararına vardı.

AİHM, Seydo Uçar'ın yaptığı başvurudaysa AİHS'nin 5, 8 ve 13. maddelerinin ihlal edildiğini bildirdi ve Türkiye'nin toplam 20 bin 500 avro tazminat cezası ödenmesine hükmetti.

Çağdaş Şahin'in yaptığı başvuru inceleyen AİHM, Türkiye'nin AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı, ancak maddi tazminata gerek görmedi. Türkiye, sadece mahkeme masrafı olarak bin avro ödeyecek.

Soyadı Erçıktı ve Mut olarak verilen iki vatandaşın Fikri Demir ile birlikte ortak başvurusunu değerlendiren AİHM, AİHS'nin 6. maddesinin ihlal edildiği görüşüne vardı, ancak yine maddi tazminata gerek görmedi.

AİHM, Mehmet Kılıç'ın yaptığı başvurudaysa Türkiye'nin AİHS'nin 1.protokolünün 1. maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve toplam 8 bin 750 avro ödenmesini kararlaştırdı.