Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, sözde "Ermeni soykırımı"nı inkar ettiği gerekçesiyle c...
Abone olAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, sözde "Ermeni soykırımı"nı inkar ettiği gerekçesiyle cezalandırılması talebini ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle reddetti.
AİHM, Perinçek’in İsviçre’de verdiği konferanslar sırasında soykırım iddialarını “uluslararası yalan” olarak tanımlamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığına karar verdi. Kararla ilgili AİHM’nin açıklamasında, soykırımın tanımı kolay yapılan bir kavram olmadığı, soykırımın gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda “genel bir konsensüs” olmadığı ifade edildi. AİHM’nin açıklamasında, ifade özgürlüğünün amaçlarından birinin, soykırım gibi tartışmaya açık konulardaki görüşlere katkı sunmak olduğu belirtildi.
Mahkeme, Perinçek’in “katliam ve sürgünlerin gerçekliğini” sorgulamadığı, sadece bu olayların soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıktığına dikkat çekti. AİHM heyeti, soykırım iddialarının yasal tanımının reddedilmesinin, Ermeni halkına karşı nefret söylemi anlamına gelmediğini ifade etti.
DAVA 2005’TE AÇILDI
İsviçre Ermeni Derneği, Doğu Perinçek’e "soykırımı inkar" gerekçesiyle 2005 yılında dava açtı. Davaya bakan İsviçre’nin Lozan kentindeki mahkeme, 2007 yılındaki kararında, Perinçek’i ırk ayrımcılığı yapmaktan suçlu bulmuştu. Perinçek, 90 gün hapis cezası ve 9,000 İsviçre frangı para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, bu cezasını iki yıl tecil etti. Perinçek, kararı temyize götürdü, fakat temyiz mahkemesi, kararı onadı. Bunun üzerine dava, 2008 yılında AİHM’ye taşınmış, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de davaya müdahil olmuştu.
AİHM’nin Perinçek davası ile ilgili kararı nihai olmadığından, bir üst mahkeme olan Büyük Daire’de temyize gidilebiliyor. Kararın açıklanmasının ardından üç ay içinde temyiz başvurusu yapılabilecek. Bunun ardından, beş hakimden oluşan bir heyetin temyizi onaylaması gerekiyor. Temyiz başvurusu kabul edilirse, Büyük Daire’nin kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderilerek, hükmün icrası istenecek.
(İHA)