BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

AİHM Türkiyeye ceza yağdırdı

AİHM, Türkiye aleyhine açılan beş davayı bugün karara bağladı.

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan beş davayı bugün karara bağladı.

Sultan Öner, Çiğerhun ve Nurşin Öner'in ortak başvurusunu değerlendiren AİHM, ''Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3., gözaltı süresinin uzunluğuyla ilgili 5. ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesinin ihlal edildiği'' görüşüne vardı.

AİHM, bu davayla ilgili olarak Türkiye'nin 28 bin avro ödemesini kararlaştırdı. Halil İbrahim Okkalı'nın açtığı davada AİHM, ''Türkiye'nin AİHS'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal ettiğine'' hükmetti ve başvuru sahibine 13 bin 500 avro ödenmesini kararlaştırdı.

AİHM, Sabahattin Gözmen'in yaptığı başvuruyla ilgili olarak, AİHS'nin 3. ve 13. maddeleriyle, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye, bu karar gereği toplam 22 bin avro maddi tazminat ödeyecek. Kamulaştırma bedellerinin geç ödenmesiyle ilgili iki başvuruda da Türkiye'nin AİHS'nin mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolü 1. maddesini ihlal ettiği görüşüne varıldı. Türkiye, başvuru sahiplerinden sadece soyadları verilen Yozganoğlu'na 22 bin avro, Başpınar'a ise 5 bin 500 avro tazminat ödeyecek.