AIDS kabusu artık sona eriyor. Hayvanlar üzerindeki deneyler başarılı sonuç verdi.
Abone olTayvan Acedemia Sinica (AS) ve Amerikan Scripps Araştırma Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü araştırmalar sonuç verdi. AIDS hastalığının vücüda yayılmasını engelleyen aşı, fareler üzerinde yapılan deneylerde başarılı oldu.
Tayvanlı ve Amerikalı araştırmacılar, HIV'e karşı antikor üreten aşıyı buldular.
Tayvan Acedemia Sinica (AS) ve Amerikan Scripps Araştırma Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü araştırmalar sonuç verdi. AIDS hastalığının vücüda yayılmasını engelleyen aşı, fareler üzerinde yapılan deneylerde başarılı oldu.
AS Başkanı Wong Chi-huey liderliğinde yürütülen çalışmalara göre, 'oligomannose dendronu' adı verilen şeker hücreleri sayesinde HIV'in vücuda girdiği yerden daha derinlere giderek bağışıklık sistemini etkilemesi engelleniyor.
Şeker hücrelerinin bir başka özelliği de virüsün yüzeyinde karbonhidrat yapısına karşılık antikor oluşturması. Aşı AIDS üzerine yapılan iki ayrı çalışmayı temel alıyor. Çalışmalardan biri HIV'in diğer hücreleri etkileme yönemiyle ilgili. Diğer çalışmada, ise HIV taşıyıcısı insanlarda virüsle savaşan bir antikor bulunmasına dayanıyor.
2G12 adı verilen bu antikor sadece çok az insanın vücüdunda bulunuyor. Araştırmacılar diğer şeker hücrelerini kullanarak 2G12'den aşı elde etmeyi başardılar.
AS Genom Araştımaları Merkezi çalışanı Liang Pi-hui, AIDS'li hastalarda keşfedilen 2G12'nin aşı haline getirildikten sonra fareler üzerinde denendiğini söyledi.
Fareleriin vücutlarında aşıdan sonra antikor üretiminin başladığını belirten Liang, aşının HIV öncesi koruma amaçlı enjekte edilebileceği gibi, hastalarda da tedavi amaçlı olarak kullanılabileceğini aktardı.
Aşı'nın insanlar üzerinde ne zaman kullanılabileceği ise henüz tam olarak bilinemiyor.