Belçika'nın Flaman bölgesine bağlı Anvers şehrindeki Tropik Medikal Enstitüsü, dün akşam sessiz sedasız yapılan duyuru ile AIDS'e neden olan HIV virüsü için somut sonuçlar veren ilk tedavi aşısının başarıyla geliştirilmekte olduğunu açıkladı.
Abone olBugüne kadar çeşitli ilaçların hayat boyu kullanımı ile belli bir aşamaya kadar baskı altında tutulabilen HIV virüsü, bu aşı son halini aldığında artık hiçbir ilaç veya terapiye gerek bırakmadan ömür boyu kontrol altında tutulup, zararsız bir seviyede bırakılabilecek. Bilim adamları, insan deneklerde test edilmiş ve virüsün önemli belli varyasyonları üzerinde başarıya ulaşmış olan aşının şimdi virüsün tüm varyasyonlarını bastırdığını ve etkisiz hale getirdiğini görmek için çalışılıyor. HIV virüsü kapan kişilere uygulanan aşı, tüm varyasyonları baskı altına aldığı zaman virüsün bulaşıcı özelliğini de ortadan kaldırması bekleniyor.
Aşıyı geliştiren Profesör Guido Vanham, yaptığı açıklamada, şu ana kadar deneklerde hiçbir yan etki görmediklerini ifade etti. Bugüne kadar denenen hiçbir aşının virüsün herhangi bir varyasyonunu kalıcı olarak bastıramadığına dikkat çeken Vanham şöyle konuştu:
"Bugüne kadar tıbbın elinde, virüsü kullandığınız müddetçe bastıran anti-viraller bulunuyordu ve bu ilaçları kullanmayı bıraktığınız anda virüs aynı şekilde yeniden güçleniyordu. İşte artık bu aşı uygulandığında bu ilaçları almaya veya başka terapilere gerek kalmayacak. Aşı için nihai hedef HIV virüsünü tamamen tedavi etmek ve bu hastalıktan kurtulmak. Bildiğiniz gibi bu virüs bağışıklık sistemine hasar verdiği için tedavisi zor. Bizim geliştirdiğimiz yöntemle kişinin bağışıklık sisteminde bir değişiklik yapıyoruz aslında. Böylece sistem tekrar öldürücü hücreler üretmeye başlayabiliyor. Şimdilik bu aşının birden fala kez uygulanması gerekebilir mi bunu tam bilemiyoruz. Çünkü ancak aşı nihai aşamasına geldiğinde bunu da net şekilde öğreneceğiz. Zaten virüsün her varyasyonunu denemediğimiz için henüz 'kesin çözüm'dür diyemiyoruz. Ancak kısaca diyebiliriz ki bu 'tedavi' için atılmış en güçlü adım."
Aşının son hali için birkaç yıla daha ihtiyaç olduğunu kaydeden Vanham, şu an için aşının kişiye özel olarak geliştirildiğini ve bunun her bir kişi için zaman aldığını ifade etti. Bu şekilde uygulanması halinde hastalar için pahalı ve zaman alacak bir işlem olduğunu anlatan Vanham, her halükarda var olan diğer tüm ilaçların kullanım seferlerinden daha az ve ömürlük maliyetlerinden çok daha ucuz olacağından kuşku olmadığını belirtti. Vanham, bunun yanı sıra aşının genelleştirilerek uzun vadede herkese uygun kullanımı için de çalıştıklarını sözlerine ekledi.