BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Ahmet Türkten Başbuğa cevap

Başbuğ "Bakın Yugoslavya nasıl dağıldı?" dedi. Ahmet Türk o sözlere cevap verdi. "Alakası yok" dedi. Sözleri de üstüne alınmadığını söyledi.

Abone ol

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk''Genelkurmay Başkanı'nın mesajları bize değil, Cumhurbaşkanı ve Başbakanaydı diye değerlendiriyorum." dedi.

BAŞBUĞ'UN YUGOSLAVYA KORKUSU
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ önceki gün şunları söyledi: Biz ne ulus devletin çivisini oynatma konusunda tavır alırız, ne de üniter devletin. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucularının, başta Mustafa Kemal Atatürk, bu devleti kurarken, üniter devlet, ulus devlet olarak kurmuş. Bunun çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya var. Ama elbette kültürel farklılıklara da saygılı olduğumuzu ifade ettik. Bunu siyasi alanlara taşımak, toplumsal haklara taşımanın ulus devlet yapımıza zarar vereceğini düşünüyoruz. Kültürel özgürlüklerin önü açılabilir ama ulus devlet, üniter devlet yapımıza zarar vermemek kaydıyla. Ama devletlerin yükümlülüğü yok, kültürel özgürlüklerin önünü açıp hem de yükümlülükleri devlet olarak siz yerine getirin. Ki devlet bunun önünü açtı. İnsanlar Kürtçe öğrenmek isteyebilir. Açar kursunu. Kültürel özgürlüklerin önünü açarsınız. Devletimizin bir temel yapısı var..

Türk, İstanbul Bilgi Üniversitesinin ''Çözüm İçin Diyalog'' başlıklı konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un son yaptığı açıklamalar hakkındaki değerlendirmelerinin'' sorulması üzerine Türk, ''Genelkurmay Başkanı'nın mesajları bize değil, Cumhurbaşkanı ve Başbakanaydı diye değerlendiriyorum. Sonuç olarak bu ülkede siyasiler sorumluluğunu yerine getirmezse, konuşması gerektiği yerde susarsa Türkiye'de hep başkası konuşur'' görüşünü savundu.

Türk, ''PKK ile mücadele etmenin ve gelirini kesmenin yeterli olup olmadığı'' sorusu üzerine, meselenin sadece uluslararası güçlerin desteği ve parasal konu olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Ahmet Türk şöyle devam etti:

YUGOSLAVYA GİBİ DEĞİL

''Kürtlerle Türklerin ilişkileri Yugoslavya gibi değildir. Hak ve özgürlükler noktasındadır. Kimlikler haklar ve özgürlükler bağlamındadır. Bizim baktığımız şey 'Türkiye'nin bütünlüğü içinde sorunu nasıl çözeriz? Nasıl bir proje? Kürtlerin ve Türklerin talepleri nelerdir? Bu proje nasıl yaşam bulabilir?' Biz modelleri tartışmıyoruz aslında. Zaman zaman örnekler verdiğimizde 'işte bu model olsun' gibi bir anlayışımız yok. Dünyamızda modeller oluşmuş. Türkiye de kendine özgü bir formül bulmak durumundadır. Yurttaşıyla, halkıyla kucaklaşmak barışmak durumundadır. Siz bunu ertelemeye kalksanız, bugün yine Türkiye gündemine gelecek. O zaman, hızla hareket etmek ve akan kanı bir an önce durdurmaya yönelik refleksleri göstermek gerekir diye düşünüyorum.''

Ahmet Türk, konferansta yaptığı konuşmada da Türkiye'de değişim ve dönüşüm arzularının ortaya çıktığı dönemlerde, müdahalelerle karşı karşıya kalındığını, gün geçtikçe Kürtlerin kimliğinin varlığının inkar edildiğini ileri sürdü.

Türk, parlamentoya girdikleri günden beri bu sorunun silahla değil, diyalogla, ortak akılla çözümü konusunda düşüncelerini ortaya koyduklarını ifade etti.

YUGOSLAVYA NASIL DAĞILMIŞTI? 

[PAGE]

  

Yugoslavya, 8 federal bölgeden ve 6 özerk cumhuriyetten oluşan Federal bir ülke olarak 1943 yılında kuruldu. Slovenya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan cumhuriyetleri ile Kosova ve Voyvodina özerk yönetimlerinden oluşuyordu. “Üçüncü Dünya”nın kurucu liderlerinden biri olan Joseph Tito’nun liderlik ettiği ülke Batı ile Sovyetler arasında tampon bölge görevi gördü. Tito’nun ölümü ve Gorbaçov’un yükselişiyle Yugoslavya’nın önemi de azaldı. 1989’da başlayan ekonomik kriz, sosyalist rejimlerin teker teker çökmesi ve içerideki etnik çekişmeler nedeniyle Yugoslavya’nın bütünlüğü sarsılmaya başladı; 1990’da çok partili düzene geçildi. Slovenya, Makedonya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek Yugoslavya’dan ayrıldı. 1992’de Sırbistan Karadağ ile birlikte Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adlı bir devlet kurdu. 2001’de ülkenin resmi ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi. Karadağ, 21 Mayıs 2006’da Kosova da 2008’de bağımsızlığına kavuştu.

7 PARÇAYA BÖLÜNDÜ

1. Slovenya 1991’de ayrıldı.

2. Hırvatistan 1991’de ayrıldı.

3. Makedonya 1991’de ayrıldı.

4. Bosna-Hersek 1992’de ayrıldı.

5. Karabağ 2006’da ayrıldı.

6. Sırbistan 2006’da ayrıldı.

7. Kosova 2008’de ayrıldı.