BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,38
ALTIN 2.919,18
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Şık'ın kitabına yayın yasağı!

Ahmet Şık'ın kitabı İmamın Ordusu kitabını yayınlamak üzere olan İthaki Yayınları'nda polis yeni bir arama yapıyor.

Abone ol

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Ahmet Şık'ın yayına hazırlanan İmamın Ordusu adlı kitabının kopyası için önce yayınevine baskın düzenledi ardından da operasyon Radikal Gazetesi'ne kadar uzandı.

Operasyonun yapıldığı saatlerde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen bir karar ise şok etkisi yarattı. Mahkeme, Şık'ın kitabına yayın yasağı koydu.

Şık'ın eşinde de kitabın kopyalarının istendiği öğrenildi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın kitabını yayımlayacağı belirtilen yayınevine polis dün akşam saatlerinde de baskın düzenledi. 

İthaki Yayınevi'nin Kadıköy'deki merkezine yapılan ve 7 saat süren operasyonda, polis, "İmamın Ordusu" adlı kitabın elektronik dökümanının bulunduğu bilgisayarda incelemeler yaptı. Kitap dökümanının bulunduğu bilgisayar hard diskine polis tarafından el konuldu. Ergenekon soruşturması kapsamında Oda tv'ye düzenlenen baskında, Ahmet Şık'ın polis-cemaat ilişkilerini ele alan ve basımı henüz yapılmayan "İmamın Ordusu" kitabının taslakları bulunduğu ileri sürülmüştü.

Aramadan sonra gazetecilere açıklama yapan yayınevi sahibi Ünal Koçak, halen çok büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirterek, polislerin genel olarak Ahmet Şık'ın kitaplarını sorduklarını söyledi.

Koçak, ''Bu kitabı bizim yayımlayıp yayımlamayacağımız bile belli değil. Basılmamış bir kitapla ilgili varsayım üzerine gelmişler'' diye konuştu.

Arama sırasında yayınevinde bulunan Editör Ahmet Öz ise Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün emriyle arama yapan polislerin, Ahmet Şık'ın daha önce yayıneviyle çalışırken bir kopyasını kendisine gönderdiği kitabı almaya geldiklerini söyledi.

Polislerin o kopyayı aldığını, bilgisayardaki elektronik dokümanı da imha ettiğini kaydeden Ahmet Öz, gün içinde konuyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını ifade etti.

Gazetecilerin, ''Kitabın basımıyla ilgili bir hazırlığınız var mıydı?'' şeklindeki soruları üzerine de Ahmet Öz, herhangi bir hazırlıkları olmadığını, buraya henüz iki gün önce taşındıklarını ve halen taşınma işleriyle uğraştıklarını söyledi.

Ahmet Şık'ın eşiyle telefonda görüştüğünü bildiren Ahmet Öz, şöyle konuştu:

''Galiba telefonları dinlediler. Kitabın ilk 20 sayfasını bile okumadım. Baskıyla ilgili bir hazırlığımız yoktu. İçeriden sadece kitabı aldılar. Aramanın uzun sürmesi, teknik sorunlardan kaynaklandı. Savcı Zekeriya Öz'ün kitapla ilgili bir kanısı var, ona istinaden gelmişler. Ahmet Şık tutuklanmadan önce kitabın yayımlanmasına vaktimiz olmadı, o da başka yayınevleriyle görüşüyordu.''

Ahmet Öz, arama yapılırken içeride sadece yayınevi sahibi ve kendisinin bulunduğunu aktararak, ''Geniş bir arama diyemeyiz. Kitabın bulunduğu maili ben açtım. Aramalar eş zamanlı olmuş. Topkapı'daki matbaaya, buradaki ofise ve yayınevinin Kadıköy'deki önceki binasına gidilmiş, tebligat bırakılmış'' dedi.

RADİKAL'DEKİ KOPYAYI SİLDİLER

Operasyon kapsamında Radikal gazetesine giden polisler gazetenin Haber Koordinatörü Ertuğrul Mavioğlu'nun bilgisayarında bulunan kitap kopyasını alıp, gönderinin orjinalini sildiler. Radikal'deki operasyonun ardından kitaba yayın yasağı konuldu. Polisin Radikal'e gelmesinin ardından açıklama yapan Mavioğlu, "Ahmet Şık, bana bir taslak göndermişti okumam için. Ancak, üzerinde yorum yapacak kadar okumamıştım. Şimdi o dosyanın kopyasını aldılar ve dosyanın orjinalinin silindi" dedi.

TÜM NÜSHALARA EL KOYMA KARARI

Ahmet Şık'ın yayınlanmamış kitabının tüm nüshalarına el koyma kararını 12. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.

Kararın gerekçesi ise ''kitabın Ergenekon terör örgütü kapsamında adil yargılamayı etkileme ve terör örgütü propagandası yapmayı amaçlaması'' olarak gösterildi.

MAHKEME KARARINDAN...

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatıyla toplatılma kararı verilen kitap taslağıyla ilgili mahkeme kararında şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu yazıların henüz basılmadığından kitap niteliğinde olmadığı, kitabın içindeki örgütsel emir ve talimatlar ile paragraf aralarına yerleştirilmiş, eklenmesi ve çıkarılması gereken yerlere ilişkin notlardan şu haliyle yazıların örgütsel döküman niteliğinde olduğu, örgütün amacına hizmet etmek ve propogandasını yapmaya yönelik hazırlandığı anlaşılmıştır.