BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.964,38
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Ahmet Kenan Tanrıkulu kimdir ne bakanıydı?

Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP 'deki bakanlık teklifi götürülen bir diğer isim oldu. Peki Ahmet Kenan Tanrıkulu kimdir seçim hükümetinin MHP'li bakanı olur mu?

Abone ol

Mazisinde bakanlık olan Ahmet Kenan Tanrıkulu ,  Ahmet Davutoğlu 'ndan MHP'den bakan olması için teklif aldı. Peki Ahmet Kenan Tanrıkulu kimdir ve bu bakanlık teklifini kabul eder mi?

MHP 'de bakanlık önerilen 3 isimden biri Ahmet Kenan Tanrıkulu oldu. Ahmet Kenan Tanrıkulu 'nun bakanlık teklifine yarın yani 27 Ağustos 2015 perşembe günü saat 18.00'a kadar yazılı olarak yanıt vermesi bekleniyor.

AHMET KENAN TANKILU BAKANLIĞI KABUL EDER Mİ?

Devlet Bahçeli 'nin seçim hükümetinde yer almayacağız açıklaması göz önüne alındığında Ahmet Kenan Tanrıkulu 'nun bakanlık teklifini kabul etmesi beklenmiyor.

AHMET KENAN TANRIKULU KİMDİR?

Ahmet Kenan Tanrıkulu, 17 Mayıs 1958'de İstanbul'da doğdu. Ekonomist olan MHP milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını ABD Western Illinois University'de Matematiksel İktisat alanında tamamladı. ABD University of Pennsylvania Wharton School'da Makro Modelleme, ABD University of Colorado'da Ekonomi Uzmanlığı, İngiltere University of Bradford'da Ulaşım Planlaması, Milli Güvenlik Akademisinde Kamu Diplomasisi eğitimlerini aldı.

ahmet-kenan-tanrikulu-kimdir.jpgBAKANLIK YAPTI
DPT planlama uzmanı olarak görev yaptı. Devlet Bakanlığı Bakan Danışmanı oldu ve Gemlik Gübre Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Çevre Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Yurt içi ve dışı dergilerde çok sayıda yayını yer aldı.

21. ve 23. Dönemde İzmir Milletvekili seçildi. 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı. 23. Dönemde AGİTPA ve Türkiye-AB KPK Üyeliği yaptı. 24. Dönemde AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB KPK ve Çevre Komisyonu Üyesidir. İngilizce bilen Tanrıkulu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

MHP BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

İşte geçici hükümette MHP 'de bakanlık teklifi yapılan isimler;

Ahmet Kenan TANRIKULU
Meral AKŞENER
Tuğrul TÜRKEŞ

BAHÇELİ'Yİ KIZDIRACAK İSİMLER
Ahmet Davutoğlu 'nun MHP 'den teklif yolladığı isimler Devlet Bahçeli 'yi kızdıracak kişiler oldu. Hatırlanacağı gibi Meral Akşener 'in ismi meclis başkanlığı yarışında gündeme gelince Bahçeli 'Adı çok öne çıkıyor' diyerek buna tepki göstermişti. Nihayetinde de Meral Akşener başkan adayı yapılmamıştı.

Davutoğlu 'nun teklifte bulunduğu isimlerden Tuğrul Türkeş 'in ismi ise Deniz Baykal'ın Saray'a çıkmasının ardından gündeme gelmişti. Türkeş'in Erdoğan ile görüşen MHP'li vekil olduğu öne sürülmüş Türkeş bu iddiayı yalanlamıştı.

HANGİ PARTİYE KAÇ BAKANLIK DÜŞÜYOR?

Meclis Başkanı bu konudaki çalışmasını tamamladı ve rakamları açıkladı. Buna göre AKP 'ye düşen bakanlık sayısı 11 olurken , CHP 'ye 5 , MHP ve HDP 'ye ise 3'er bakanlık düşüyor.

BAKANLIK TEKLİFİ KABUL EDİLMEZSE NE OLACAK?
CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını ve bakan vermeyeceklerini duyurmuşlardı. Buna rağmen Ahmet Davutoğlu 'nun her iki partideki isimlere teklif sunacağı söyleniyor. Bunun da anayasal zorunluluk olduğu belirtiliyor. HDP ise seçim hükümetinde yer alma hakkını kullanacağını ilan etmiş ancak isimleri kendilerinin belirlemek istediğini duyurmuşlardı.

Ahmet Davutoğlu belirlediği isimlere teklif mektubu gönderdikten sonra yanıtları bekleyecek. Bakanlık teklifini reddeden isimler için meclis dışından isimler atanacak. Türkiye geçici bakanlar kurulu oluşturulduktan sonra 1 Kasım 2015 tarihinde bir kez daha sandık başına gidecek.  

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
Seçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Peki ama seçim hükümeti nedir bugüne kadar Türkiye'de hiç seçim hükümeti kuruldu mu?

Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.