BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,88
ALTIN 2.972,79
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Kaya hayatı kaç yaşında öldü eşi Gülten Kaya kimdir?

Protest müziğin unutulmaz ismi Ahmet Kaya sosyal medyada gündem oldu. Bugün Ahmet Kaya'nın ölümünün 20. yılı. Fransa’nın başkenti Paris’e yerleşen Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000’de, 43 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Ahmet Kaya ne zaman öldü? Ahmet Kaya kimdir? Ahmet Kaya doğum günü ne zaman?

Abone ol

Şarkıları, albümleri, sözleri ile tanıdığımız, tam 62 yıl önce bugün dünyaya gelen Ahmet Kaya'nın hayatı ve biyografisi merak ediliyor. Ahmet Kaya kimdir? Ahmet Kaya doğum günü ne zaman? Ahmet Kaya ne zaman öldü?

16 Kasım 2020 yılında Paris'te ölen Ahmet Kaya aslen Malatyalı ve 1957 yılında doğdu.

Ahmet Kaya (28 Ekim 1957, Malatya, Türkiye - 16 Kasım 2000, Paris, Fransa), Türkiye'de 1980'ler ve 1990'larda çıkardığı albümler ve verdiği konserlerle tanınmış Türk besteci, halk müziği sanatçısı ve özgün müzik sanatçısı.

Ahmet Kaya hayatı: Ahmet Kaya 1957 yılında Malatya'da Kürt kökenli bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Sümerbank mensucat fabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya'da okudu. Müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972'de İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bırakmak zorunda kaldı. İşportacılık ve çeşitli işyerlerinde çıraklık yaptı.

On altı yaşında yasadışı afiş basmaktan hapse atıldı. Daha sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti. Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir etkinlikte Ruhi Su ile tanışma fırsatı buldu ve Mahsus Mahal isimli Ruhi Su türküsünü söyledi. 1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı, bu arada askeri orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu.

Müzik tarzı: İlk dönem albümlerinde genel olarak bağlamaya ağırlık verdi. Ahmet Kaya'nın tarzı pop, Türk halk müziği ve arabesk kategorilerine tam olarak dahil edilemediği için özgün müzik denilmeye başlandı. Kendisi müzik tarzının devrimci arabesk veya protest olarak tanımlanmasına karşı çıktı. Sözlerini kendisinin yazdığı bestelerle beraber, Attilâ İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe, Ahmed Arif,Arkadaş Zekai Özger,Ahmet Erhan gibi tanınmış şairlerin şiirlerini de besteledi. Genellikle şarkılarında toplumsal meseleleri işledi. Toplam yirmi iki albümünde sadece bir Kürtçe şarkısı (Karwan) vardır ve bir tane de Kürtçe açılış bulunur

Boğaziçi Üniversitesi'nde Ruhi Su ile tanışıp Mahsus Mahal isimli türküyü çaldığı zaman, Ruhi Su bağlamanın bu şekilde, at teper gibi çalınmayacağını söyler. Yıllar sonra Ahmet Kaya bir konserinde bağlama çalarken bu olaya nüktedan bir gönderme yaparak "Bağlama böyle de çalınır" der.