BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,36
ALTIN 2.922,07
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Ahmet Karabel'den faaliyet raporu

Türkiye'de yeşilin ve kentleşmenin tartışıldığı bugünlerde TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile TOKİ'nin faaliyetlerini açıkladı

Abone ol

Türkiye'de yeşilin ve kentleşmenin tartışıldığı bugünlerde TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile TOKİ'nin faaliyetlerini açıkladı. Karabel, yeni başbakanlık binasına, ABD Büyükelçiliği'nin Arsa başvurusuna dair de önemli açıklamalarda bulundu.

TOKİ'nin konut inşasında önceki yıllara göre bir azalma mı var?

Hayır. Türkiye'deki Konut ihtiyacı yıllık yaklaşık 500 - 600 bin arasında değişiyor. TOKİ olarak Konut ihtiyacının yüzde 5'i ile 10'unu karşılıyoruz. Yani yıllık ortalama 50-60 bin konut üretiyoruz. Son iki senede 108 bin 200 konut inşa ettik. Bu sene ilk 5 ayda 28 bin konut rakamına ulaştık, yıl sonunda da hedeflediğimiz yıllık konut rakamına ulaşmış olacağız.

22 ŞEHİRLİK KONUT YAPTIK

*TOKİ konutlarına talepte düşme var mı?

Sosyal konut talepleri Türkiye'de hiçbir zaman bitmez.TOKİ'nin ürettiği konutlara da talep oldukça fazla. Örneğin İstanbul Kayaşehir'de satışa sunduğumuz 512 konuta 8 bine yakın talep gelirken, Halkalı'da satışa sunulan 146 konuta başvuru da 10 bini aştı. TOKİ olarak elimizden geldiği kadar vatandaşlarımıza sosyal konut arzını devam ettiriyoruz. Önümüzdeki süreç içinde inşasını planladığımız 221 bin konutun müşterileri şimdiden hazır diyebilirim.

*TOKİ yaptığı yeni konutlarla bir şehir inşa etmiş olsaydı bugüne kadar kaç şehir kurmuş olurdu?

Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi seferberliği kapsamında 81 ilde 2 bin 646 şantiyede toplam 587 bin 615 konut rakamına ulaşıldı. Bu rakam 100 bin nüfuslu 22 adet şehir demektir. Satılan konutların sayısı 474 bin 497'dir. Sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasında olan 452 bin konutun 418 bin 380'i teslim edilmiştir. Yapım ve proje işleri aşamalarında 53,1 milyar liralık 4 bin 974 ihale sonuçlandırıldı. Yaklaşık 900 bin kişiye istihdam sağlandı.

15MİLYON AĞAÇ DİKTİK

*Ne kadar yeşil alan yaptınız?

Yaklaşık 42 milyon metrekare yeşil alan düzenlemeleri, 15 milyon adet ağaç dikimi ve çalı peyzajı yapıldı. Sosyal donatı üretimi kapsamında kamu kuruluşlarıyla yapılan protokoller çerçevesinde, 20 bin 558 derslikli 914 okul, 940 spor salonu, 46 bin öğrenci kapasiteli 135 yurt/pansiyon, 204 hastane, 94 sağlık ocağı, 483 ticaret merkezi, 469 cami, 41 kütüphane, 27 sevgi evi, 20 engelsiz yaşam merkezi, 85 kamu hizmet binası, 13 stadyum bulunuyor.

*Şehirlerde birbirinin aynısı binalar yapıldı, konut yapımlarında yöresel mimariye dönüldü mü?
Geleneksel Türk mimarisinin ve kültürünün korunması, yöresel mimarinin geliştirilmesi için bina cephelerinde yeni tasarımlar yapmaya başladık. 2012 yılı son çeyreğinde Tasarım Birimi kurduk ve çalışmalarını sürdürüyorlar. 2023 yılı hedefi olan ikinci 500 bin konutun cepheleri görsel olarak Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenilerek hazırlandı. Ayrıca yöresel cephe elemanlarının ve motiflerinin kullanılması için de çalışmalar yapılmakta. Bu kapsamda 65 projede toplam 25 bin 836 konutluk çalışma gerçekleştirildi.

YENİ BAŞBAKANLIK BİNASI 2014'TE

*Yeni başbakanlık binası yapımı hangi aşamada?

Kızılay'daki güvenlik zaafı ile trafiği ve insan trafiği yoğunluğunu hepimiz biliyoruz. Ülkenin başbakanlık yerleşkesinin Türkiye'ye yakışır bir şekilde olmasını hepimiz arzu ediyoruz. Binayı 2014 yılında bitirmeye çalışıyoruz.

BAŞBAKANLIK’TA SELÇUKLU MiMARiSi

*Bir mimari özelliği olacak mı?

Türkiye çeşitli medeniyetlerin zaman içerisinde var olduğu ve bin senedir de bizim var olduğumuz vatanımız. Dolayısıyla burada hem daha önceki medeniyetlerin mimarileri hem de Osmanlı, Selçuklu ve ilgili Türk beyliklerinin uyguladığı mimari örnekler var. Bunlardan bir konsept şeklinde Türkiye'ye yakışır bir yerleşke yapmaya çalışıyoruz.

*Beyaz mı olacak?

Beyaz olduğu zaman daha geniş, daha ferah bir görüntü arz edecektir. Beyaz olması binayı daha ferah gösterir.

*Başbakanlık binasının diğer kamu binalarından ayıran belirgin özelliği ne olacak?

Türkiye'ye yakışır bir bina olacak, görkemli olacak. Kat yükseklikleri gerekli yeterlilikte olacak. Çalışanlara ait hizmet binaları da inşa edilecek. Çalışanların her türlü sosyal ihtiyacına karşılık verecek bir mekân olacak. Büyük kapasiteli kapalı otoparkı, arşivleri, rekreasyon alanları olacak şekilde planlandı. Yeşil Bina teknolojisi uygulanacak.

* 2014 Haziran'dan önce biter mi?

Sözleşmeye göre 2014'te bitecek. İç mimari özellikleri çok farklı olacak bir proje. Böyle bir başbakanlık binası Avrupa'da yapılsa herhalde 5-10 sene sürerdi. Avrupa'da mevcut büyük katedrallere baktığımız zaman bunların bir kısmının yapımı dört yüz sene sürmüş. Mesela, Barcelona'da yapılan bir katedral var. 1900 senesinde başlatılan İnşaat hala devam ediyor. Biz kısa sürede yapıyoruz. Her milletin belli özellikleri var. Türkiye yükselme döneminde, ona uygun olarak süratle tamamlayacağız.

*TOKİ'nin, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nda rolü ne olacak?

Teklifimiz iki kıtada birden olimpiyatları yapmak. Eğer 2020 olimpiyatlarını alırsak 2 kıtada yapılan ilk ve tek olimpiyat olacak. TOKİ, tüm olimpiyat oyunları tesisleri, köyleri, yerleşimleri ve başlıca müsabaka dışı tesislerin yapımından sorumlu olacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile yapılan görüşmelere biz de katıldık. Kamuya yük olmadan bugüne kadar finans kaynağını kendimiz üreterek yaklaşık 33,2 milyar dolarlık Yatırım yaptığımızı anlattık. Hükümetimizin 20 milyar Türk Lirası gibi bir bütçeyi ayırmamış olsaydı bile TOKİ olarak kendi imkânlarımız ile Olimpiyat Köyü'nü oluşturacak güce sahip olduğumuzu Olimpiyat Komitesi'ne bildirdik. 80 ülkenin "know-how" ve sosyal konut talebinde bulunduğu ve model almak istediği TOKİ'nin Türkiye'de faaliyette olması olimpiyatların verilmesi için artı bir puan oluyor.

ABD Büyükelçiliği’yle arsa takası yapabiliriz

*ABD Büyükelçiliği, yeni binası için TOKİ'den arazi talep etmiş. Çukurambar'daki arazi büyükelçiliğe tahsis edecek misiniz?

Çukurambar'daki arazi TOKİ'ye, Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan tarafından eğitim tesisleri yapılmak üzere teklif edildi. Malumunuz Çukurambar, İmar Planları tasdikli şehir merkezinde olan bir alan. Evvelden bir kısmı Atatürk Orman Çiftliği'ne ait olan araziler, 1982 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından Gazi Üniversitesi'ne devredilmiş. Aradan yaklaşık otuz sene geçtikten sonra Gazi Üniversitesi yeni eğitim tesislerinin yapımı karşılığında bir protokolle TOKİ'ye devretti.

ARAZİNİN AOÇ’YLE İLGİSİ YOK

*Bu arazi Atatürk Orman Çiftliği'nde mi?

Atatürk Orman Çiftliği alanı ile bu taşınmazların konum itibarıyla hiçbir ilgisi yok. Arazi tamamen Çukurambar yerleşim alanında.

*Bu arazi ABD Büyükelçiliği'ne verilecek mi?

ABD Büyükelçiliği, daha önce elçilik binası yapımı için Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi'nden arazi talebinde bulunmuş. ABD Hükümeti Dışişleri Bakanlığı'na müracaat ederek elçilik güvenliği için yeni yerleşke talep etmiş. Hazine de şehir merkezinde istedikleri vasıfta arazi olmadığını bildirmiş, bize yönlendirmişler. Talep edilen Arsa kurumumuza ait olduğundan Dışişleri Bakanlığı'nca talep kurumumuza iletildi.

*Bu talebe ne cevap verdiniz?

Talep ile ilgili büyükelçilik yetkilileri ile görüşmeler yapıldı. Kurum olarak biz de Atatürk Bulvarı'ndaki mevcut sefaret arazisini istedik. Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü olmak kaydı ile Hazine ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de onayı ile arsa takası veya satışı olabilir. Ancak herhangi bir sonuç alınmış değil.

*ABD Büyükelçiliği Çukurambar'a mı taşınmak istiyor?

Biliyorsunuz Atatürk Bulvarı, büyükelçiliklerle dolu. Elçilik arazileri Atatürk zamanında tahsis edilmiş. Bir ülke, elçilik için arazi talep ettiğinde ülkeler bunu karşılamak zorunda. Bizim de taleplerimiz var. New York'ta, Birleşmiş Milletler'in çaprazında Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Türk Evi yapacağız. Dışişleri Bakanlığı, mevcut Türk Evi'nin bulunduğu arsanın yanındaki iki arsayı da satın aldı, burada ülkemize yakışır bir bina inşa edilecek. ABD Büyükelçiliği, mevcut yerlerinin dar ve güvensiz olduğunu belirterek yeni arayış içine girdi. Biz kamu kurumu olarak Dışişleri Bakanlığı'nın talebini değerlendiriyoruz.

İstanbul bizim incimiz

*Çılgın projeleri TOKİ mi yapacak?

Kanal Projesi var, 2 adet 500 bin nüfuslu şehir kurulması projesi, Ankara'nın güneyinde bir şehir kurulması çalışmaları var. Bu tür çalışmaların inşai uygulama işlemleri tarafımıza veriliyor. Bize verilirse yaparız ama kanal bizim alanımızda değil, Ulaştırma Bakanlığı'nın alanında. İstanbul bizim incimiz, korumamız, imarlı hale getirmemiz ve güvenliğini de sağlamamız lazım, o kanal bir yerde ihtiyaç.

Van'a 10 ayda iki şehir kurmuş olduk

*Kentsel dönüşümde son durum ne?

TOKİ olarak mevcutta yerel yönetimlerle müştereken başlattığımız büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 222 projede toplam 267 bin 840 konutluk Gecekondu dönüşüm çalışmaları projelendirildi. 174 farklı bölgede 86 bin 441 konutluk ihale çalışmaları yapıldı, ihalesi tamamlanan 156 projede 74 bin 693 konut başlatıldı ve 89 bölgede 51 bin 246 konutun inşaatı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

*Afet risklerine karşın yaptığınız yeni bir çalışma var mı?

TOKİ, son 10 yılda afet çalışmaları kapsamında toplam 37 bin 688 konut üretti. Van ve Erciş'te meydana gelen depremlerin ardından 300 günde toplamda 17 bin 479 konut üretilerek hak sahiplerine teslim edildi. Simav depreminin ardından 6 ay gibi bir sürede betonarme binaları çevre düzenlemeleri ile birlikte tamamladık. Van'da önce, yaklaşık 200 bin kişinin barınacağı prefabrik konutlardan oluşan alt yapılarıyla birlikte 35 bölgede konteyner kentler kuruldu. Böylelikle vatandaşlarımız kışı konteynerlerde geçirdi. Ardından 8 ay gibi bir süre içinde 17 bin 500 konutu sosyal donatılarıyla birlikte inşa edip, ikinci bir kış dönemi gelmeden vatandaşlarımızı konutlarına yerleştirdik. Böylelikle Van'da 10 ay içinde iki şehir kurmuş olduk. Başbakanımızın, hak sahibi olmayan kiracıların da aynı şartlarda konut edinimi sağlanması için de talimatları oldu, gerekli çalışmaları gerçekleştirdik.

Deprem halinde konteyner kentler hazır

*Suriyeli sığınmacılar için de sanırım kampları siz kurdunuz, yeni kamplar planlanıyor mu?

Kilis Öncüpınar Gümrük sahası, Şanlıurfa Harran ilçesi Kökenli Köyü, Kilis Elbeyli Beşiriye Köyü, Malatya Merkez Fatih Köyü'nde konteyner kentler oluşturuldu. Bunlar, toplam 9 bin 232 konteyner, 11 okul, 8 sosyal tesis, 8 cami, 14 idari bina, 8 emniyet binası, 5 sağlık ocağı ve hastane, 7 çocuk oyun alanı, 7 spor sahası, 28 gözetleme kulesi altyapı ve sosyal donatı ile Çevre Düzenlemesi işidir. Bu konteyner kentler şimdilik Suriyeli sığınmacılar için yapıldı ama Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde yapılıyor. Bir ayrı sebebi de Türkiye deprem bölgesi. Bir deprem olduğu zaman bu konteyner kentlerimiz de hazır olacak.

Kaynak:Bugün