BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,40
ALTIN 2.933,01
HABER /  DÜNYA

Ahmet Davutoğlu: Birleşmiş Milletlerin yeniden inşası kaçınılmazdır”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletlerin bugünkü sorunlara hitap etmenin gerisinde kaldığını söyleyerek, “Birleşmiş Milletler...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletlerin bugünkü sorunlara hitap etmenin gerisinde kaldığını söyleyerek, “Birleşmiş Milletlerin yeniden inşası kaçınılmazdır” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ’Mevlana Değişim Programı’ protokol imza törenine katıldı. Davutoğlu, bir öğretim üyesi olarak düşüncelerini açıkladı. Davutoğlu, insanlığın bilgi aktarımında en üst kurumlar olduğunu kaydederek, üniversitelerin üç temel hedefe yöneldiğini söyledi. Davutoğlu, üniversitelerin her dönemde hedefinin insanlığın evrensel birikimini yeni nesillere aktarmak olduğunu belirterek, insanlığa her hangi bir kısıtlama getirmeden bütün insanlığı kuşatan bilgi birikimini kastettiğini anlattı.
Davutoğlu, "Kısıtlayan, fikirlerine sınır koyan, ‘şunları düşüneceksin şunları düşünmeyeceksin’ diyen bir kurum kesinlikle her şey olabilir ama üniversite olamaz. Şu kültürlere açık olacaksın ama şu kültürlere kendine kapatacaksın’ diyen bir kurum her şey olabilir, dogmatik bilgi örgütlenmesi olabilir ama asla üniversite olamaz. Biz üniversitelerimizi ta insanlığın ilk doğuşundan bugüne kadar gelen birikimin bütün unsurlarına açık zihinler yetiştirmek üzere inşa etmek zorundayız. Kısıtlama, sınırlama, bir takım ufukları daraltma hiçbir üniversite geleneğinde olmaz, olursa da yaşayamaz” şeklinde konuştu.
Davutoğlu şunları kaydetti:
“Üniversitenin yürüyen bir insanlık abidesi yetiştirme misyonu varsa, kendi medeniyetinin, kültürünün yürüyen öznesini yetiştirmektir. Her üniversite geleneği nihayetinde insanlık birikimine katkıda bulunabileceği iddiasında bulunan bir kültür çevresinin ürünüdür. Bizim içinde üniversitelerimiz gittiği her yerde, hangi kıtada, hangi coğrafyada olursa olsun, hangi dönemde olursa olsun ait olduğu kültür ve medeniyet havzasının onurlu temsilcisi, aydınını yetiştirme sorumluluğu ile karşı karşıyayız”.
Davutoğlu, Birleşmiş Milletlerin bugünkü sorunlara hitap etmenin gerisinde kaldığını söyleyerek, “Birleşmiş Milletlerin yeniden inşası kaçınılmazdır” dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin görevinin, sorunları çözüme kavuşturmak olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Yanı başımızda yüz bin insan öldü, milyonlarca insan evsiz, barksız kaldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bırakın karar almayı, bir küçük bir açıklaması bile olmadı. 90’lı yıllarda Bosna’da yaşamıştık. Çünkü beş ülke karar verecek. Beş ülkenin ulusal çıkarlarının uzlaştığı yerde karar çıkıyor, uzlaşmıyorlarsa diğer 187 ülke yansa, kavrulsa bu beş ülkenin kararı esas” dedi.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da, Mevlana Değişim Programı’nın Türk üniversitelerinde okuyan öğrencilerinin ve ders veren öğretim üyelerinin yurt dışındaki üniversitelerinin öğrenci ve öğretim üyelerinin değişimini hedeflediğini belirterek, 21. yüzyılda öğretimde uluslararası olmayı hedeflediklerini ifade etti. Çetinsaya, yüksek öğretimde uluslararası olmanın zorunlu olduğuna işaret ederek, "Öğrenci ve öğretim üyesi değişiminin yanı sıra yükseköğretimde uluslararasılaşmanın bir diğer boyutu da ortak programlar inşa edebilmektir. Bu amaçla biz günümüzdeki renk savaşına alternatif olarak networking anlayışı getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Çetinsaya, Eylül ayından itibaren 37 ülkedeki üniversite ile değişim programının uygulanacağı açıkladı. Davutoğlu ile Çetinsaya ‘Mevlana Değişim Programı’ protokolüne imza attılar.
(İHA)