BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,66
ALTIN 2.967,38
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Çetinsaya iddialı konuştu

'Bakırköy, Türkiye'nin vitrini olacak' diyen Ahmet Çetinsaya ile İnternet haber yazarı Bahri Kayaoğlu görüştü.

Abone ol

Bahri KAYAOĞLU
Haber/Analiz
bahri@internethaber.com
GSM: 0 555.396 02 03


Kendisi ile 90'lı yılların başında tanıştım. Yazılı basındaydım. Başarılı bir "başhekim" olarak ismi sık sık kamuoyunda gündeme geliyordu. Bir röportaj için Haseki Hastanesi'nde odasına gittim. Alıştığımız 'devlet memuru' ve 'bürrokrat'ların dışında bir izlenim bıraktı bende. Gençti, dinamik doluydu, doğru bildiğini dobra dobra konuşuyordu.

İstanbul'un en önemli Devlet Hastanelerinden biri olan Haseki, o zamanlar 'orta direk' diye hitap edilen dar bütçeli vatandaşlarımızın yoğun olarak şifa bulmak için gittiği yerdi. Sorunlar çoktu. Gördüğüm kadarı ile Başhekim Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya, vatandaşla bütünleşmişti. Parası olmayan hasta muayene edilmeden gönderilmiyor, ilaçsız bırakılmıyor ve en önemlisi, 'rehin' kalmıyordu. Çetinsaya; pratik zekası ile muhakkak bir çözüm buluyordu.

1993 yılında görevden alındı. Önce onu sordum kendisine:

- Neden görevden alındınız?

- Dönemin Sağlık Bakanı'nın isteklerine boyun eğmediğim, rant sağlamadığım, yakınlarını hastane bünyesinde istihdama müsade etmediğim için..

Haketmişsin. 'Devlet memuru' olarak, bir 'Devlet Büyüğü'müzün emirlerine riayet etmezsen, sonun tabi ki 'kovulmak' olur. Araştırdım: Başhekim Çetinsaya'nın, emirlerini dinlemediği dönemin Sağlık Bakanı, Rıfat Serdaroğlu imiş. Aferim ona!

Hatırlayanlar iyi bilir. Ahmet Çetinsaya, Haseki Hastanesi Başhekimliği'nden alındığı zaman, halk günlerce eylemler yaptı. Yürüyüşlere binlerce vatandaş katıldı. Görevine tekrar dönmesi için onbinlerce imza toplandı.

Röportaja dönelim.

- Politikaya nasıl girdiniz?

- Siyasete girmek hiç aklımda yoktu. Okul yıllarında her öğrenci gibi bende bir eğilimin içindeydim ama sadece sempazitan olarak. Biraz 'sağ' görüşe kaçan eğilimdi bu. Ama hiç siyasal öğrenci olaylarının içinde olmadım. 1984'ten sonra da devlette hep üst düzey yöneticilik yaptım. Haseki Hastanesi'nde ki görevimden alındıktan hemen sonra, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz aradı. Yerel seçimler yaklaşıyordu. "İstanbul'da istediğin ilçeden Belediye Başkan adayımız Ol" dedi. O gün karar verdim, Eminönü'nden aday oldum ve seçildim.

- Neden Eminönü'nü seçtiniz?

- Eminönü yardıma muhtaç bir ilçeydi. Sorunları çoktu. Hertaraf çöp yığınları içindeydi. Garibanların yoğun olarak yaşadığı bir yerdi. Halk sağlığıyla ilgili olan mesleğimden dolayı orayı seçtim. Belediye Başkanı olduktan sonra da reform niteliğinde icraatlar yaptım.

_ Şimdi niye Bakırköy'den adaysınız?

- Uzun yıllardır ikamet edip yaşadığım yer Bakırköy. Eminönü Belediye Başkanlığı'mda ki deneyimlerimi, tecrübelerimi şimdi yepyeni bir vizyonla kendi ilçeme yansıtmak istiyorum. Bakırköy'ü, Avrupa Birliği'nin Türkiye vitrini olacak bir dünya kentine hazırlamak istiyorum. Mutlu insanların yaşadığı bir yer olacak burası, mutluluğun başkenti olacak.

- seçilme şansınız ne?

- Her adaydan daha çok.

Bize de başarılar dilemek düşer.


ÇETİNSAYA KİMDİR?

1956 yılında doğan Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya, ilk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1973 yılında Pertevniyal Lisesi'nden okul birincisi olarak mezun oldu. 1979'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. 28 yaşında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevini üstlendi. 1989 yılında doçent olan Çetinsaya, bir süre Sağlık Bakanlığı danışmanlığı yaptıktan sonra 1990'da Haseki Hastanesi Başhekimliği'ne atandı. 1993'te bu görevinden, dönemin Sağlık Bakanı tarafından uzaklaştırılan Ahmet Çetinsaya siyasete girdi. 1994 yerel seçimlerinde, ANAP'tan Eminönü Belediye Başkanı seçildi. 28 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde aynı partiden Bakırköy Belediye Başkan adayı olarak yarışa katılıyor.

1981'de Neşe hanım ile evlendiler. Çetinsaya çiftinin, ikisi kız üç çocukları var.

www.ahmetcetinsaya.com