Ahmedinejad, yeni akademik yılda kızların ve erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi için başlatılan girişimlere tepki gösterdi.
Abone olİran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yeni akademik yılda kızların ve erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi için başlatılan girişimlere tepki göstererek “Yüzeysel ve bilimsellikten uzak girişim acilen durdurulsun” emri verdi.
İran, üniversitelerde kızların ve erkeklerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi planlarını tartışıyor. Din adamları bazı milletvekilleri, “ahlaki yolsuzluğa” neden olduğu gerekçesiyle karma eğitimin kaldırılmasını istiyor. Rektörlerin üzerinde çalıltığı plana göre, eylülde başlayacak yeni akademik yılda kızlar ve erkekler farklı sınıflarda, farklı laboratuvarlarda ders görecek, hatta farklı kantinlerde oturacak. Öğrencileri ayaklandıran tartışmaya Ahmedinajad’dan şaşırtıcı bir açıklama geldi. Sağlık ve Eğitim Bakanları’na dün mektup gönderen Ahmedinejad, “Sonuçları düşünülmeden bazı üniversite, bölüm ve sınıflarda cinsiyet ayrımının yapılmak istendiğine dair haberler duyuluyor. Bu yüzeysel ve bilimsellikten uzak girişimin acilen durdurulması gerekir” dedi.
AYRI EĞİTİM OLMAZ
Eğitim Bakanı Kamran Daneşjo da üniversitelerde karma eğitimin kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir planın olmadığını söyledi. Bakan, “Biz bir duvar oluşturmak istemiyoruz. Fakat kızların ve erkeklerin Batı örneklerinde olduğu gibi birbirleriyle kaynaşmasına karşıyız. Kızlar ve erkekler üniversitelerde farklı sıralarda oturmalı” dedi. Sağlık Bakanı Marzieh Vahid Dastjerdi ise, cinsiyet gözetmeden hastaları muayene edecek geleceğin doktorlarının, ayrı sınıflarda eğitim görmesinin “hayal ürünü” olduğunu söyledi. Ahmedinajad’ın ve bakanlarının açıklamalarına, karma eğitimin kaldırılmasına sıcak baktığı söylenilen İran lideri Ayetullah Hamaney’in ve din adamlarının ne tepki vereceği merakla bekleniyor.
İLKOKUL VE ORTAOKULDA AYRI
1979’daki devriminin ardından İran’daki tüm ilk ve orta eğitimde karma eğitim uygulanmıyor. Üniversitelerde ise kızlar ve erkekler farklı sıralarda oturmak şartıyla aynı sınıfta derse girebiliyor. 1980’li yıllarda kızların farklı sınıflarda eğitim görmesi için birçok girişim oldu, hatta bazı üniversiterde sınıfların ortasına perde dahi asıldı. Bunlara rağmen son on yılda kız öğrencilerin sayısı erkeklerin sayısını geçti. Bu yıl birinci sınıf öğrencilerinin yüzde 60’ını kızların oluşturması bekliyor.