BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,37
ALTIN 2.917,18
HABER /  GÜNCEL

Ahıska Türkleri: Vatanımız var, kimliğimiz yok

Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın açıklamaları üzerine yıllardır hayalini kurdukları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı konusunda umutlandı.

Abone ol

1994 yılında Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Kapanalan köyüne yerleştirilen Ahıska Türkleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, "Türkiye'de yaşayan Ahıska Türkleri de vatandaşlığa alınacak, bunun çalışmasını da yapıyoruz" sözünün ardından başlatılacak faaliyetlerin hızlandırılmasını ve Türk vatandaşlığına geçmeyi bekliyor.
Kapanalan Muhtarı Arslan Güneş, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde Türkiye'ye gelenlerin kimliklerini aldığını, sonradan giriş yapanların ise böyle bir imkanının bulunmadığını belirterek, Ahıska Türklerinin Türk bayrağı altında Türk kimliklerinin olmasını istediğini söyledi.

Ahıska Türkleri vatandaşlık bekliyor

KÖYÜN YARISININ KİMLİĞİ YOK
Kapanalan'da hane sayısının 100'e ulaştığını, 50 hanedeki fertlerin kimliğinin bulunmadığını anlatan Güneş, şöyle konuştu: "1994 yılında buraya geldik ve yerleştik. Ahıska Türküyüz. Sıkıntımızın en büyük nedeni kimlik. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmadığı için güç durumda kalıyoruz. İçişleri Bakanımız, Ahıska Türklerinin de vatandaşlığa alma çalışmaları yapıldığı müjdesini verdi. Eğer kimlik verilirse Ahıska Türkleri, büyük bir sevinçle Türk Cumhuriyeti bayrağı altında yaşamaya devam edecekler. Türk bayrağı altında yaşıyoruz fakat Türk kimliğimiz yok. Sıkıntı çekiyoruz, bir an önce kimlik verilmesini arzu ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kimlik hususunun üzerinde bilhassa durdu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. İnşallah Ahıska Türkleri kimliğe kavuşacak."

VATANIMIZ VAR, KİMLİĞİMİZ YOK

Güneş, Ahıska Türklerinin bir bölümünün tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, bazılarının da sigortasız inşaatlarda ya da başka işlerde çalıştığını ifade etti. Rusya'dan 2005 yılında ailesiyle göç eden Selim Devrüş, o yıldan beri kimliklerini alamadıklarını anlattı.
Türkiye'yi kendilerine vatan olarak gördüklerini, müjdeyi aldıklarında büyük mutluluk duyduklarını vurgulayan Devrüş, "Köyde yaşayanların yarısının vatandaşlığı yok. Bu vatandaşlığı alsak iş tarafında kolaylık olacak. Vatandaşlık alırsak güzel iş görürüz. Bu bayrağın altında benim torunlarım askerlik yapacak." diye konuştu.

Ferit Keleş, kimlikleri olmadığı için sigortalı işlerde çalışamadıklarını ve işe giremediklerini söyledi. Köye 5 yıl önce göç eden Şah Murat Aliyev de Türkiye Cumhuriyeti kimliğine bir an önce kavuşmak istediklerini dile getirdi.