BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,19
ALTIN 2.966,93
HABER /  POLİTİKA

Ah şu Anayasanın çektikleri!

12 Eylül Anayasası olarak bilinen 1982 Anayasası'nın bugüne kadar başına gelenleri biliyor musunuz?

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- AK Parti 1982 Anayası’nı değiştirmek istiyor. MHP ve DTP’den de destek var. Destek vermeyen bir tek CHP. Aslında CHP de Anayasa’da değişiklik istiyor. CHP’nin derdi, dokunulmazlıkların sınırlandırılması sözünün öncelikli olarak yerine getirilmesi ve ardından diğer maddelerle ilgili müzakerelerin başlatılması. Toplumun hemen her kesiminde 12 Eylül Anayasası olarak bilinen bu Anayasanın değiştirilmesi talepleri var. Hem de 1982’den bu yana eleştiri ve değişiklik talepleri gündemde. Aslında değiştirilmesi istenen Anayasa’nın 88 kez değiştirildiğini biliyor musunuz?

16 PAKETLE 88 DEĞİŞİKLİK
1982 Anayasası, 16 ayrı paketle 88 kez değişikliğe uğradı. Anayasa’da ilk değişiklik 1987 yılında 4 maddede yapıldı. Anayasa’daki son yani 16. değişiklik ise başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik 10. ve 42. maddelerinde geçtiğimiz Şubat ayında hayata geçirildi. Ancak bu son değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

CİNDORUK DÖNEMİ
1982 Anayasasında en köklü değişiklikler Meclis’te tüm partilerin katılımıyla uzlaşma komisyonunun kurulduğu veya parlamentoda iktidar ile muhalefetin uzlaştığı dönemlerde gerçekleşti. Dönemin Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk’un kurduğu uzlaşma komisyonu siyasi haklar, milletvekilliği, parti kapatma gibi hususları içeren değişiklikleri 1995’de hayata geçirdi.

Özellikle Avrupa Birliği Müktesebatına uyum amacını taşıyan ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin önemli yenilikler getiren 2001 değişiklikleri de Ömer İzgi’nin Meclis Başkanlığı döneminde hayata geçti.

CHP-AK PARTİNİN İLK VE SON ANLAŞMALARI
Uzlaşma ile yapılan değişikliklerden son döneme denk gelen ise 27 Aralık 2002 yılında Anayasa’nın 78. maddesine eklenen son fıkrayla oldu. Bu değişiklik ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siirt seçimlerine katılmasının önü açıldı. Bu değişikliğe CHP de destek verdi. Yine AKP-CHP uzlaşması ile Mayıs 2004’te yapılan Anayasa değişikliği ile kadın ve erkek eşitliği güvence atına alındı, idam cezası anayasadan çıkarıldı. DGM’ler tarihe karıştı.

DOKUNULMAZLIK TIKIYOR
Bu tarihten itibaren CHP’nin ‘dokunulmazlıkları sınırlandıralım ya da kaldıralım’ isteği geldi. Bu isteğe olumlu yaklaşmayan AK Parti ve Başbakan Erdoğan’ın tavrına karşılık, CHP Anayasa değişikliklerine ilişkin önerilere kendisini kapattı.

AK Parti, Başbakan Erdoğan ve çok sayıda AK Parti milletvekili, yöneticisi ve bakan hakkında bekleyen fezlekeler nedeniyle Dokunulmazlık konusundan uzak dururken, CHP ‘verilen sözün tutulması’ ısrarına son dönemde, ‘Laikliğin odağı olduğu Anayasa mahkemesi tarafından tescil edilen ve para cezası alan bir parti Anayasa değişikliği gerçekleştirmemeli’ tezini de ekledi. Uyum ve uzlaşma komisyonlarına üye vermeyen CHP, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın bu yönde attığı adımlara da olumlu yaklaşmıyor.

TOPTAN UYUM ARIYOR
Toptan ise daha önce yapılan uzlaşmalar, CHP’nin itiraz edemeyeceği değişiklikleri bir araya getiren bir dosya üzerinde çalışıyor. CHP’nin de ‘çok istediği’ hükümleri gündeme getirerek, CHP’nin uzlaşma komisyonuna katılımını arzu eden Toptan, kendi döneminde bir büyük uzlaşmayı hayata geçirmeyi istiyor.

CHP’SİZ YOLCULUK
TBMM Başkanlığı’nda kalıcı ve tarihe geçecek bir adım olarak bu uzlaşmayı sağlamayı ve geniş çaplı bir Anayasa değişikliğini gerçekleştirmeyi isteyen Toptan, CHP üye vermezse bile “uzlaşma komisyonu” derhal “çalışma komisyonu” haline getirip, AKP, MHP ve DTP ile yola devam edecek.