Milli Düşünce Yerli Üretim son yıllarda ülke gündemimizde ciddi anlamda karşılık görmeye başladı. Ağrı'nın Dorukdibi Köy'ündeki öğretmenler buna tam anlamıyla katkı sağlamak için gece gündüz demeden çalışıyor. İşte o fedakar insanların hikayeleri...
Abone olTürkiye’nin uç noktası diyebileceğimiz ilimizde öğretmenler mesai kavramı gözetmeksizin geleceğimizi emanet edeceğimiz çocukları bu yönde yetiştirmeye çalışıyor.
Ağrı'nın Tutak ilçesine bağlı Dorukdibi Köyü'deki öğretmenler mesai saatleri dışında görev yaptıkları köy okulundki faaliyetleri Diriliş Postası'ndan Hüseyin Akkaş'a anlattı.
Dorukdibi Köy İlk/Ortaokulu Müdürü Murat Zeybek’i sorduğumuzda zemin katta boya yaptığını söylediler. Yanına gittiğimizde çocukların kış günü dışarıda mağdur olmaması için okulun alt katında büyükçe bir odayı spor salonuna çevirmek için hazırlık yaptığını gördük.
BİZİM ÇOCUKLARIMIZ SAHİP ÇIKMALIYIZ
Neler yapıyorsunuz okulda kısaca anlatır mısınız?
Cennet vatanımıza birey kazandırma gayretindeyiz. Onları okul dışında tehlikeye düşmemeleri için çeşitli aktivitelere ortak etmeye çalışıyoruz. Burayı spor salonu yapacağız nasipse. Kışın soğuk olduğu için burada rahatça spor çalışması yapsınlar istiyoruz.
Kütüphanemiz yoktu bahçede şirin bir kütüphane oluşturduk. Kitaplarımızı temin ettik. İstiyoruz ki kimin neye yatkınlığı varsa onu yapsın. Spora meraklı olan burada spor yaparken, Bilişime ilgi duyan Bilişim sınıfında çalışsın. Kültür sanat dalına eğilimi olan bu alanda meşgul olsun. Çocuklarımızın heba olmasına, kaybolup gitmesine gönlümüz ve vicdanımız razı gelmiyor.
TÜPLÜ BİLGİSAYARLARLA BİLİŞİM SINIFI
Aynı okulda Cansu Öğretmen ve diğer okullardan olan arkadaşlarıyla yeteneği olan öğrencileri tespit etmişler ve öğrencilere kodlama, yazılım dersi vermeye çalışıyorlar kullanımdan kalkmış olan tüplü bilgisayarlarla. Kendisine sorduk bu alanda neler yaptıklarını.
Bilişim sınıfında durum nedir, neler yapıyorsunuz?
Çocuklar sıfırdan başlıyor bilgisayar kullanmaya. Burada 5. Sınıftaki öğrencilerimiz daha yeni öğreniyor mouse’un nasıl kullanacağını. Biz bu çocuklarımızın yerli üretime katkıda bulunmasını arzuluyoruz.
Batıda bulunan öğrencilerle burada ki öğrenciler arasında fırsat eşitliğini dengelemeye çalışıyoruz. Batıda ki öğrencilerimizin teknolojiyi ulaşmaları ve kullanmaları çok kolay biliyorsunuz. Burada Bilişime meraklı olan öğrencilerin bu meraklarını milli üretim alanında yönlendirme yapalım istiyoruz.
Kodlama öğrendiklerinde ne olacak?
Oynadıkları oyunları kendileri yazsın istiyoruz. Tüketen değil üreten bir nesil olmaları için çalışıyoruz. Tutak Kaymakamı Erkan İsa Erat’ın desteğiyle bizde bu yola çıktık ve iyi ki de çıkmışız.
Durum nedir peki? Çocuklarımıza soruyorum, oynadığınız oyunu kendiniz kodlamak, kendiniz oluşturmak istemez misiniz?
Ve evet diyorlar.
Hatta ilgili bir öğrencimiz, TUBİTAK projesi kapsamında bugüne kadar yapılmamış olan bir dron yapmayı istiyor. Ekipte bulunan bir arkadaşımız bunu aktardı. Bu gibi durumlar çıktığımız yolda bize ciddi anlamda moral veriyor.
KÜLTÜR SANAT ALANINDA İNSAN YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Sevgi Öğretmen, kültür sanat alanında öğrencileri toplamış ve çalışmalara başlamış ama materyal eksikliği nedeniyle istediği gibi yol alamamanın üzüntüsünü yaşıyor.
Ağrı gibi bir uç noktada köyde öğrencilere müzik, kültür sanat dalında eğitim vermenin amacı nedir?
Akademik alanda başarısı düşük olan öğrencilerimizi dışlamak, yalnız bırakmak yerine spora, bilişime, kültür sanata yönlendiriyoruz. En hafif örneğinden toplu olarak flüt çaldığında bundan bile çocuk büyük moral buluyor.
Şimdi müzikten örnek verirsek bu çocuk köyde flüt çalarak mı inek otlatacak?
Hayır, neden bu pencereden bakıyorsunuz? Çocuk sosyalleşerek kendisine güveni artıyor. Birey kazanıyoruz. Kendisini kabiliyeti yönünde yönlendirme yaparak bu ülkeye kültür sanat alanında bir insan kazandırmış oluruz.
İlgi nasıl peki?
İlgi yüksek ama materyal anlamında eksiklerimiz var. Evet, ben bu köyde çocuklara kültür sanat alanında eğitim vererek bunları elimden ve elimizden geldiğince gayret edip bu çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan koruyacağız.
Akşam yastığa başını koyduğunuzda neler hissediyorsunuz?
Yaptıklarımı düşünmüyorum. Eksik malzeme nedeniyle yapamadıklarımı, yapacaklarımın gecikmesiyle üzülüyorum.
Eğer sizler de bu öğrencilerimizi yetiştiren öğretmenlerimize yardımcı olmak, taşın altına elinizi koymak isterseniz Tutak Kaymakamlığı ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.
Bu vesileyle kendisinden haberdar olamadığımız, çalışmalarını göremediğimiz canla başla çalışan tüm öğretmenlerimize müteşekkir olduğumuzu belirtmiş olalım…