Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, ağız kokusunun basit yöntemlerle giderilebileceğini anlattı.
Abone olSanıldığından çok daha yaygın görülen ağız kokusu; kişinin iş, arkadaş ve hatta aile yaşamını etkileyebilecek bir konu olup, çoğu zaman kişide mahcubiyete ve buna bağlı olarak da sosyo-psikolojik problemlere sebep olur. Birçok kişi ağız kokusu yüzünden konuşmaktan ve iletişimden kaçar. Hatta evli kişilerde boşanmalara bile neden olabilir. Eğer çalışıyorsa mesleği açısından da tehlike oluşturabilir. Özellikle tiyatrocu, satış temsilcisi ve yakın temas halinde çalışan kişilerin iş yaşamı için zararlı olabilir.
Bu nedenle ağız kokusunun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, kokunun basitçe diş taşlarından kaynaklanabileceği gibi, ağızdaki eski dolgu ve kron-köprülerin bozulmuş diş eti ilişkilerinden oluşabileceğini de vurguladı.
Ağız kokusunun sebepleri…
Dişlerden kaynaklanan kötü kokuların tedavisi diğer sebeplere göre daha kısa sürede sonuç verdiğinden “şanslıyız” diyerek sözlerine devam eden Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu; ağız kokusu şikayeti ile gelen hastaları öncelikle tam bir ağız muayenesinden geçirerek, sorunun bir mi yoksa birden fazla nedene mi dayandığını tespit ettikten sonra tedaviye başladığını anlattı.
“Ağız kokusu bazen ağız temizliğine yeterli önemin verilmemesi, bazen ağız iltihapları, bazen ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri, bazen de ağız kuruluğu gibi sebeplerin bir ya da bir kaçından kaynaklanıyor olabilir.” diyerek ağız kokusunun sebeplerini sıralayan, Kışlaoğlu; ağız hijyenine yeterli önemin verilmemesinden kaynaklanan ağız kokusunu gidermek için diş taşlarını temizlediğini ve kişiye ağız bakımı için neler yapması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdiğini belirtti.
Eğer ağız kokusu ağız enfeksiyonlarından ileri geliyorsa ağız enfeksiyonlarını tedavi ettiğini ve bu tedavi sırasında gömük ve sorunlu dişler varsa çektiğini söyledi. Sorun diğer bir neden olan ileri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürüklerinden kaynaklanıyorsa bunları tedavi ettiğini ve ağız kuruluğundan ileri gelen kötü ağız kokusunu da hastaya tükürük salgısını artıracak önlemleri uygulatarak giderdiğini anlattı.
Ağız kokusu çok basit yöntemlerle giderilebilir…
—Ağız içi bakterilerle savaşan bir baharat olduğu için tarçın kullanın
—Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğunu engellemek için daha fazla su için, diş çürüklerine sebep olacağından şeker tüketiminizi azaltın.
—Yiyeceklerle tükürük salgısının iyice karışması ve ağızda yemek parçası kalma olasılığının azalması için lokmaları iyi çiğneyin.
—Diş fırçasının çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebileceği için diş ipi kullanın.
—Ağız kokusunu önlemek için doğal kaynaklardan da yararlanılabilir. Nane bunlardan biridir. Naneli sakızlar, şekerler kullanılabilir.
—Öğün aralarında taze meyve yiyin
—Uzun süre aç kalmayın
—Kötü kokuya sebep olan ağız kuruluğuna neden olduğundan ve diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayarak ağız kokusu oluşturacağından sigara içmeyin.